Main Content

NBA playoff: Začina prestížne finále Los Angeles Lakers - Boston Celtics

streda, 2. jún 2010 15:45 | Autor: TASR

NBA playoff: Začina prestížne finále Los Angeles Lakers - Boston Celtics
NBA playoff: Začina prestížne finále Los Angeles Lakers - Boston Celtics | zdroj: dr-bet.com

Basketbalová klasika v podaní dvoch historicky bezkonkurenčne najúspešnejších tímov NBA bude mať od štvrtka svoje 12. pokračovanie. A možno smelo dodať, že zo všetkých doterajších najmenej očakávané.

Vo finále sa síce stretnú šampióni uplynulých dvoch sezón Boston Celtics a Los Angeles Lakers, ale napriek tomu sa pred začiatkom play-off fanúšikovia tešili skôr na súboj Bryantových Lakers s  Jamesovými Cavaliers. Kalifornčania ako lídri Západnej konferencie tiež nevstupovali do vyraďovacích bojov v oslnivej forme a zakopnutie obhajcu titulu na niekom z trojice Oklahoma City, Utah Jazz, Phoenix Suns by možno prekvapilo menej ako v predchádzajúcich sezónach. Boston je v tomto ročníku samostatnou kapitolou. Zatiaľ čo pred dvoma rokmi jeho trojvalcový motor Ray Allen, Paul Pierce, Kevin Garnett prevalcoval všetko, čo mu prišlo do cesty, v tejto sezóne pokračovalo trápenie so zraneniami opôr a výsledkom bolo až štvrté miesto v tabuľke Východnej konferencie. Lenže skúsení veteráni všetky svoje zdravotné pomôcky nechali pred bránami play-off a hnaní dopredu štvrtým piestom - Rajonom Rondom ničili jedného súpera za druhým. Niečo naznačil už hladký postup (4:1) cez Miami, potom prišiel šokujúci knokaut Clevelandu a následne vyradenie vlaňajšieho finalistu Orlanda.

Tradícia najčastejšieho obsadenia finále v dejinách NBA sa začala písať v roku 1959, Celtics vyhrali vtedy ešte nad tímom z Minneapolisu 4:0 na zápasy. Lakers dlho nedokázali nájsť recept na Boston, spočiatku nepomáhalo ani presťahovanie do Los Angeles. Kalifornčania nestačili na Celtics v roku 1962 ani v nasledujúcich šiestich vzájomných sériách. Podarilo sa im to až v sezóne 1984/85, keď už mali na konte tri "losangeleské" tituly. Svoj triumf potom zopakovali o dva roky. Ďalšiu šancu dostali predvlani, ale obrana Bostonu bola nad sily Bryanta a spol.

V oboch kádroch nastali zmeny oproti sezóne 2007/08, keď Celtics triumfovali 4:2 na zápasy. Zo základnej zostavy Lakers sa na lavičku presunul Lamar Odom a v tíme už nie je Vladimir Radmanovič. Už vlani bol pri zisku trofeje v otváracej päťke pivot Andrew Bynum a krídelník Trevor Ariza, ktorý však pred sezónou zamieril do Houstonu, odkiaľ Kalifornčania získali skvelého obranára Rona Artesta. Trojica Bryant, Pau Gasol a Derek Fisher zostala nezmenená. "Uvidíme, či sme už dozreli. Vtedy nás vo finále poriadne prevetrali. Nastal čas zistiť, či sme odvtedy baskebalovo vyrástli," zamyslel sa obhajca trofeje pre najužitočnejšieho hráča finálových bojov Kobe Bryant. Pred dvoma rokmi sa Lakers stala osudnou prehra v druhom domácom zápase, celkovo štvrtom v sérii. "Pamätáme si ju lepšie ako ktorúkoľvek inú. Dopustili sme sa niekoľkých chýb v obrane a oni to využili. Tento rok máme výhodu domáceho ihriska my, veľmi sa na odvetu tešíme," doplnil rozohrávača 10-násobný víťaz NBA v úlohe trénera Phil Jackson.

Bostonská majstrovská päťka z roku 2008 zostala kompletná: Rondo, Allen, Pierce, Garnett, Kendrick Perkins. Lavička, ktorá podľa mnohých odborníkov pred dvoma rokmi rozhodla o úspechu proti Lakers, však prešla radikálnou prestavbou. Dávno na nej nesedia James Posey, P.J. Brown, Leon Powe, Eddie House či Sam Cassell. Nahradili ich Rasheed Wallace, Nate Robinson a dvojica Tony Allen, Glen Davis, ktorá v roku 2008 hrala až tretie husle. Najmä šieste stretnutie finále Východnej konferencie s Orlandom ukázalo, že náhradníci Bostonu opäť môžu byť kľúčovým faktorom. Prvý raz v play-off dostal väčší priestor bývalý rozohrávač New York Knicks Robinson a dal o sebe vedieť 13 bodmi. "O týchto chlapcoch spoza autovej čiary sa toho veľa nepíše, ale práve oni nám pomáhajú vyhrávať zápasy. Všetci ich prehliadajú," uznal Paul Pierce. "Voláme sa zaťatá päsť, pretože keď dáte ruku v päsť, stanete sa silným. Všetci ako jeden muž. Jedným prstom nedokážete nič, pravda, ak nie ste Steven Seagal alebo niekto podobný," priblížil atmosféru na lavičke Bostonu Glen "Big Baby" Davis.

Obaja súperi majú pred finále porovnateľné podmienky. Ani jeden tábor nehlási žiadne výrazné zdravotné problémy, ak nerátame pravé koleno Andrewa Bynuma. V základnej časti sa stretli dvakrát, v januári v Bostone aj vo februári v Los Angeles triumfovali zhodne hostia, zhodne o jeden bod. Tímy mali na oddych približne rovnako dlhý čas, Lakers odohrali v play-off o jeden zápas menej. Zverenci Doca Riversa útočia na osemnásty titul v histórii klubu z Massachusetts, Lakers na šestnásty. Boston ide do finále NBA 21. raz, Lakers budú mať na konte už 31 účastí. V dejinách NBA jednoducho niet tradičnejšej finálovej dvojice, Boston vo vzájomnej bilancii velikánov vedie 9:2. Dvanáste pokračovanie netuctového seriálu sa môže začať.

Program série finále play-off NBA 2010:
1. zápas - štvrtok 3. júna: Los Angeles Lakers (1) - Boston Celtics (4)
2. zápas - nedeľa 6. júna: Los Angeles Lakers (1) - Boston Celtics (4)
3. zápas - utorok 8. júna: Boston Celtics (4) - Los Angeles Lakers (1)
4. zápas - štvrtok 10. júna: Boston Celtics (4) - Los Angeles Lakers (1)
prípadný 5. zápas - nedeľa 13. júna: Boston Celtics (4) - Los Angeles Lakers (1)
prípadný 6. zápas - utorok 15. júna: Los Angeles Lakers (1) - Boston Celtics (4)
prípadný 7. zápas - štvrtok 17. júna: Los Angeles Lakers (1) - Boston Celtics (4)