Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Nájdi systém, nájdeš zlato!

pondelok, 14. máj 2012 14:57 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Nájdi systém, nájdeš zlato!
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Nájdi systém, nájdeš zlato! | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Vo väčšine európskych líg je koniec a dohráva sa už iba vo vybraných krajinách, pričom snáď iba u nás doma nás čaká ešte taká veľká porcia zápasov. Drvivá väčšina pohárov je už rozdaná a hlavy niektorých futbalistov bolia teraz viac ako pri hlavičkovaní. Ale čo priniesla táto sa pomaly končiaca sezóna futbalu? Vo všetkých elitných futbalových krajinách sa naskytol pohľad na súperenie mužstiev s inom filozofiou, ale všetci úspešní mali jednu vec spoločnú.

Španielsko našlo opäť svojho staronového kráľa, keď Real Madrid zachoval aspoň trochu kontinuitu a nerobil pred sezónou opäť nezmyslené veľké nákupy a úspech sa dostavil. Barcelona tentoraz doplatila na to, za čo je oslavovaná. Vlastní odchovanci nedokázali zaplátať diery a tak sa Barca zrejme stane nákupcom leta do všetkých formácií, ale budú to hráči akých v klube nemajú.

VIDEO: Oslavy titulu v Madride

V Anglicku sa dostali na trón futbalisti Manchestru City, čiže stalo sa iba to čo každý časom čakal. Nervy síce trochu popracovali, ale celkovo sa ukázala predsa len kvalita milionárskeho kádra. Zvyšok pelotónu bude mať čo robiť, aby sa dokázali majstrovi v budúcnosti vyrovnať, pretože ak ten bude mať rozum, orať mužstvo už nebude.

VIDEO: Oslavy titulu hráčov Manchestru City

V Nemecku je najviditeľnejšia práca. Celý futbal tam má najzdravšie základy a každý im môže závidieť čo vybudovali. Každý klub má jasnú líniu a Dortmund iba vyčnieva. Ovocie pre Dortmund je sladké, pretože strom sadili pri reálnom krachu.

VIDEO: Nemecký titul obhájila Borussia Dortmund

Podobne je to aj v Juventuse Turín, ktorý budoval mužstvo roky a teraz má veľký náskok pred hlavne milánskymi klubmi, ktoré s tým začínajú iba teraz.

VIDEO: Oslavy titulu hráčov Juventusu Turín

Vo Francúzsku ešte koniec nie je, ale v Montpellieri by boli blázni. ak by si titul už nechali ujsť. Paríž St. Germain bude vládcom Francúzska, ale ešte nenadišla tá správna chvíľa.

Čo je teda evidentne viditeľné pri pohľade na najprestížnejšie súťaže, z ktorých sa snažíme si brať príklad? Všade sú úspešné mužstvá, ktoré si nastavili v minulosti systém a idú podľa neho bez ohľadu na čiastkové neúspechy. A to nám ukázali aj európske poháre, kde sa tiež presadili mužstvá s jasným systémom práce a mnohé mali nízky rozpočet.

Ale u nás doma je asi jediným mužstvom s už nastaveným systémom Trenčín a preto sa netreba čudovať, že liga vyzerá tak ako vyzerá. Trenčínu to tiež trvalo roky a zopár ich musel stráviť aj v druhej lige, ale základy vykopali aj tam. Preto je momentálne najospevovanejším mužstvom súťaže, hoci o titul nehrá. Ale dobrá správa na záver, niektoré mužstvá sa vybrali dobrým smerom a platia za to momentálne vysokú daň, ale ak neustúpia veľkú úrodu v budúcnosti žať budú.

Odporúčané články