Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Doma máme lepšie & Hajrá DAC!

pondelok, 7. máj 2012 13:58 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Doma máme lepšie & Hajrá DAC!
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Doma máme lepšie & Hajrá DAC! | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Trénerský chlebíček alebo "Doma máme lepšie"

Máme aktuálne štyri mužstvá, ktoré nás budú druhý rok po sebe s určitosťou reprezentovať v pohárovej Európe. Jeden aktuálne vedie neblúdny Holanďan, pretože predtým neblúdil nikde dva roky, veď keď ho nikde nechceli... Ďalší vedie Čech, ktorého by už dávno vyhodili, keby mal slovenský pas a keby bol ešte rodákom, podobne ako jeden pred rokom, tak by ho možno aj zlynčovali... Ďalší v poradí je Slovák, ktorého určitá časť fanúšikov aj lynčovať chce a štvrtého nahradí po sezóne ďalší tréner zo zahraničia. A pritom títo cudzinci nič doma nedokázali a mali tak maximálne jednu vydarenú sezónu. No aj to asi stačí majiteľom klubov na to, aby ich uprednostnili pred Slovákmi a ešte sa tým aj chválili. Našťastie pre slovenský futbal sa do ligy vrátil aj jeden šalený východniar, ktorý toho dokázal niekoľkonásobne viac ako nemenovaní páni z cudziny dokopy. A práve on má odvahu, ako jeden z mála našich trénerov povedať pravdu verejne. Áno, Slovensko potrebuje trénerov zo zahraničia, ale musí to byť špička a nie polovica trénerov zo zahraničného odpadu. Na Slovensku máme aj lepších aj talentovanejších, len ich stačí angažovať.

Hajrá DAC!

Tak a majú to za sebou, alebo ešte nie? Dunajská Streda opúšťa najvyššiu súťaž, no jej iránsky majiteľ chce v nej za každú cenu zostať, hoci aj s iným mužstvom. Do ligy sa vrátila takým štýlom, akým sa na Slovensku postupuje v poslednom čase najčastejšie, čiže kúpením licencie. Od začiatku nastolila jasný chaotický systém a túto líniu si drží úspešne až doteraz. Jediným rozdielom je návštevnosť, keď kvôli kapacite od radšej neoficiálnych päťciferných prešli k radšej neoficiálnym trojciferným počtom. Niekedy to v klube vyzeralo ako zasadnutie OSN, kde každá krajina mala svojho zástupcu, alebo ako v biblickom Babylone, v ktorom každý rozprával iným jazykom. Celé svoje pôsobenie zaklincovali opätovným angažovaním nemeckého trénera Wernera Loranta, ktorý si počas týždňa často odletel domov do Malagy a prišiel iba na zápas, kde vyfajčil krabičku cigariet, teatrálne mával rukami a tento svoj rituál opakoval zápas čo zápas. Za celé toto štvorročné divadielko môže tlupa okolo iránskeho kočovníka Khashayara Mohseniho, ktorá urobila z klubu práčku na všetko, čo sa len dá vyprať. V Myjave zdá sa majú rozum a Mohseniho vyhodili z dverí aj s jeho ponukou. Teraz zostáva len dúfať, že hráči Dunajskej Stredy nebudú zháňať chýbajúce výplaty spôsobom, ako to sa to zvykne občas nenápadne podariť... A inak výplaty meškajú vo viacerých kluboch ...

Zhrnutie v zhrnutí

V Španielsku uplynulý týždeň už oficiálne oslavoval Real Madrid a dokonca už aj Messi si spomenul ako sa dávajú góly, pre neho iba škoda, že dva týždne po funuse. V Manchestri vyhralo derby City a United už iba snívajú o tom, ako ich mestský rival môže ešte zakopnúť. V Nemecku sa súťaž už skončil a tak Dortmund oslavuje už s tanierom v ruke. Taliansko už tiež pozná svojho šampióna, z titulu sa teší neporazený Juventus Turín. Francúzi poznajú iba nového prezidenta, nového majstra ešte nie. Noví majstri sa rodia po celej Európe ako huby po daždi, ale u nás bude zápletka možno až do posledných sekúnd ligového ročníka.