Main Content

Galis si myslí, že o našom úspechu rozhodne prvý duel s Novým Zélandom

štvrtok, 27. máj 2010 19:11 | Autor: TASR

Súčasný splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis bol prvým futbalovým trénerom A-tímu SR, ktorý svojich zverencov priviedol až do barážových bojov o postup na MS.

V novembri 2005 nedokázal so svojimi zverencami v rozhodujúcom dvojzápase o účasť na MS 2006 v Nemecku prekonať reprezentáciu Španielska. "Viete si predstaviť, že by vtedy ešte futbalovo menej známe Slovensko znemožnilo účasť Španielska na svetovom šampionáte v Nemecku?," reagoval Dušan Galis na otázku a vzápätí dodal: "Španielsko je predsa krajina, ktorá má dva slávne futbalové veľkokluby Real Madrid a FC Barcelona - a od toho sa potom odvíjalo všetko ostatné."

Osemnásobný československý reprezentant a majster Európy z Belehradu 1976 však priznal, že Španielsko sa na rozhodujúce dva zápasy o právo hrať na MS 2006 v Nemecku (vonku 1:5, doma 1:1, pozn.) pripravilo lepšie po všetkých stránkach, aj po futbalovej. "Netreba zabúdať, že kostra mužstva, ktorá hrala v baráži proti nám, sa v roku 2008 vo Švajčiarsku a Rakúsku stala majstrami Európy. Zisk európskeho zlata je potvrdením vysokej kvality španielskych futbalistov," pokračoval D. Galis. Bývalý reprezentačný kouč tipuje práve Španielsko spolu s Brazíliou, Argentínou, Anglickom a Holandskom za mužstvá, ktoré budú na blížiacom sa svetovom šampionáte v JAR tvrdiť muziku.

"Všetko sú to kvalitné mužstvá, ktoré na tomto šampionáte môžu ísť veľmi ďaleko. Prekvapiť však môže aj niektoré africké mužstvo, lebo bude hrať v podstate doma - a cítim aj jedno veľké prekvapenie. Ale to si zatiaľ nechám pre seba... Radšej poviem, že menoslov mužstiev, ktoré budú v hre v úplnom závere MS, v týchto dňoch ešte ťažko predvídať," doplnil Dušan Galis.

Podľa neho o mnohých veciach a výsledkoch na tomto vrcholnom podujatí rozhodnú úplne detaily - malé taktické alebo individuálne hráčske chyby. "Lebo súčasný futbal je aj o šťastí," pripomenul D. Galis. Podľa slov reprezentačného trénera A-tímu SR z rokov 2004 - 2006 pre slovenskú reprezentáciu bude pri jej historickom štarte na MS - ako aj pri jej ďalšom účinkovaní na tomto turnaji - rozhodujúci absolútne prvý zápas s Novým Zélandom, ktorý na "weissovcov" čaká 15. júna 2010. "Futbal je v prvom rade o hlave, o psychike. Preto pre náš tím bude rozhodujúce ako hráči vo svojich hlavách zvládnu napätie z absolútne prvého vystúpenia na majstrovstvách sveta. Od toho sa bude odvíjať úplne všetko. Aj ďalší zápas s nevyspytateľným Paraguajom, aj duel s obhajcami svetového titulu - Talianmi. O ich futbalových kvalitách netreba pochybovať. Ja však tomuto mužstvu verím. Verím, že Vlado Weiss mužstvo pripraví veľmi dobre. A tiež verím, že šťastena, ktorá sa ho chytila v domácom zápase s Poľskom, ho neopustí," vysvetľoval dlhoročný tréner Slovana Bratislava, s ktorým v 90. rokoch minulého storočia zažil slávne majstrovské obdobie nie iba v bývalej federálnej súťaži, ale aj v samostatnej slovenskej lige.

"Stačí si spomenúť na to, že v súboji s Poľskom sme na Tehelnom poli päť minút pred koncom prehrávali 0:1 a v úplnom závere sme zásluhou dvoch gólov Stanka Šestáka za dve minúty otočili na 2:1. Vtedy sa k nám priklonilo šťastie, ktoré nás potom sprevádzalo celú uplynulú kvalifikáciu. Verím, že šťastie nám bude pomáhať aj na juhu Afriky," vysvetlil Galis zlomový moment úspešnej kvalifikácie, ktorý sa udial 15. októbra 2008. "Cítim, že na šampionáte budeme úspešní. Lebo mužstvo na to určite máme. Kľúčoví hráči v ňom dozreli. Väčšina z nich pôsobí v zahraničí. Sú to hotoví futbalisti po každej stránke. A majú dobrého trénera," vymenoval bývalý kormidelník národného výberu SR hlavné tromfy nováčika na svetovom šampionáte v JAR.

"Som rád, že sme tam - a všetky stretnutia budem pozorne sledovať. A nie iba naše... O šampionát v Afrike mám veľký interes, no v tejto chvíli viem iba to, že ho budem sledovať doma pri televízore. Mám síce nejaké signály, že možno niektoré zápasy uvidím aj naživo, ale nechcem to zakríknuť. Preto platí, že MS v Afrike budem pozerať iba v televízii," dodal 60-ročný rodák z Ružomberka a bývalý hráč Dolného Kubína, Martina, Košíc, Slovana Bratislava, Žiliny, španielskeho Cadizu a belgického Hasseltu.