Main Content

Slováci zvládli duel s amatérmi, Šesták dvojgólový

štvrtok, 27. máj 2010 07:52 | Autor: TASR

Slovenskí futbalisti majú za sebou prvý zápas v rámci záverečnej fázy prípravy na blížiace sa majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.), na ktorých sa predstavia v základnej F-skupine v konkurencii Nového Zélandu, Paraguaja a Talianska.

Zverenci trénera Vladimíra Weissa st. si za súpera zvolili výber treťo a štvrtoligových amatérskych hráčov z rakúskeho Korutánska, ktorý sa v stredu proti nim predstavil pod hlavičkou mužstva FC. St. Veit z rovnomenného mestečka neďaleko Klagenfurtu.

Na útulnom štadióne Jacquesa Lemansa napokon Slováci vyhrali presvedčivo 5:0 (3:0), keď v oboch polčasoch poslal kouč SR na trávnik úplne odlišné zostavy. Šancu dostala trojica gólmanov Kuciak, Kamenár i Perniš, každý z nich si zachytal presne tridsať minút. Teda vlastne len postál v bránke, keďže domáci boli v ofenzíve úplne bezzubí a pohrozili len z dvoch rohových kopov, jednej štandardky a jedného rýchleho protiútoku. Slováci sa snažili o nápadité kombinačné akcie a päť z nich sa napokon skončilo gólovo. V prvom polčase najskôr v 10. min parádne trafil z takmer 30 metrov Kucka, dvakrát za sebou sa potom do listiny strelcov zapísal Šesták, pričom najmä jeho druhý presný zásah z 20. min bol z kategórie výstavných. Po zmene strán najskôr po peknej akcii zakončoval do prázdnej bránky Jakubko a v 90. min spečatil triumf Slovákov Weiss junior.

"Samozrejme, že tento súper nás až tak veľmi nepreveril, ako to určite urobí v sobotu Kamerun. Zápas však splnil to, čo od nás tréner žiadal. Dali sme päť gólov, mali sme možno desať šancí, takže musíme ešte popracovať na efektivite. Bol by som rád, ak by som aj v Juhoafrickej republike dokázal skórovať. Môj druhý gól bol pekný, ale oveľa spokojnejší by som bol, ak by som premenil aj ďalšie dve príležitosti, ktoré som mal," povedal dvojgólový strelec Stanislav Šesták, ktorý sa po jednom zo súbojov na začiatku duelu veľmi ťažko dvíhal zo zeme: "Dostal som nepríjemného koňara. Našťastie to nie je nič vážne."

Prvýkrát po dva a pol roku sa v slovenskom reprezentačnom drese opäť objavila bok po boku stopérska dvojica Martin Škrtel a Ľubomír Michalík. Naposledy spolu tieto dve výšavy nastúpili v novembri 2007 v kvalifikácii ME 2008 v Prahe proti Česku (1:3). "V tomto zložení obranného kvarteta sme hrali asi prvýkrát. Nedostali sme gól, takže môžeme byť spokojní. Myslím si, že sa tam nevyskytli žiadne väčšie zaváhania," povedal po stretnutí zadák FC Liverpool Martin Škrtel.

Na Britských ostrovoch hráva aj Michalík, ktorý so svojím Leedsom United postúpil v sezóne 2009/2010 do druhej najvyššej anglickej súťaže. "S Martinom toho ešte nemáme veľa nahraného. Ak by sme v takomto zápase inkasovali, určite by to nebolo dobré. Našťastie, nič také sa nestalo. Keď budeme spolu nastupovať častejšie, naša spolupráca sa bude určite zlepšovať," vyhlásil dvojmetrový Ľubo Michalík. Škrtel, ktorý mal v prvom polčase pri neúčasti Marka Hamšíka na rukáve kapitánsku pásku, nastúpil presne po troch mesiacoch od zranenia priehlavku pravej nohy na prvý zápas. "Som rád, že som po dlhej dobe opäť hral, aj keď to bol len priateľský duel. Predsa len som si však mohol odskúšať nohu inde ako na tréningu a som rád, že všetko vydržalo," dodal 25-ročný dvojnásobný najlepší futbalista Slovenska (2007 a 2008). Po zmene strán sa na ihrisku namiesto dvojice Škrtel - Michalík predstavilo duo Kornel Saláta a Ján Ďurica.

Slovákov čaká vo štvrtok dopoludnia len menší výklus či prechádzka na miestnom golfovom ihrisku v Bad Kleinkircheime, kde v miestnom hoteli Ronacher našli na niekoľko dní počas vysokohorského sústredenia v Rakúsku svoj prechodný domov. Popoludní od 17.00 h potom absolvujú na štadióne Wörthersee v Klagenfurte oficiálny tréning pred sobotňajším medzištátnym prípravným stretnutím proti Kamerunu.