Main Content

Nový tréner Barcelony: Kto je vlastne Tito Vilanova?

sobota, 28. apríl 2012 13:37 | Autor: Anton Martinka

 Nový tréner Barcelony: Kto je vlastne Tito Vilanova?
Nový tréner Barcelony: Kto je vlastne Tito Vilanova? | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Guardiolu po tejto sezóne nahradí na poste hlavného trénera Barcelony jeho terajší asistent Tito Vilanova. Kto to vlastne je?

Celým menom Francesc “Tito“ Vilanova i Bayó sa narodil 17. septembra 1969 v katalánskom regióne Bellcaire d'Emporda. Hráčsky vyrastal po boku Guardiolu v slávnej La Masii, no zatiaľ čo sa Guardiola stal hviezdou Cruyffovho “dream tímu“ Tito sa do A-čka Barcelony nikdy nedostal.

Nasledovalo jeho pôsobenie v druholigovom UE Figueres, ktoré sa aj zásluhou Tita umiestnilo na tretom mieste v tabuľke. Playoff o postup do najvyššej súťaže však nezvládli, keď vypadli po prehre 1:3 s  Cádiz CF.

Vilanova sa vzápätí posunul na vyššiu úroveň, keď odohral tri sezóny za Celtu Vigo. V základnej zostave sa však objavoval len sporadicky.

V roku 1995 sa vrátil do druhej ligy, v ktorej nastupoval za CD Badajoz a RCD Mallorcu. Svoju kariéru ukončil v roku 2002 v tíme UDA Gramenet, ktorý sa nachádza v jeho rodnom kraji.

NEPREHLIADNITE:
GUARDIOLA: Ospravedlňujem sa za zmätok, ktorý som spôsobil

Titova manažérska kariéra sa začala v sezóne 2006/2007, keď sa stal športovým riaditeľom FC Terrasa, ktorý pôsobil v tretej lige. Do katalánskeho veľkoklubu sa sťahoval ešte v roku 2007, keď sa stal Guardiolovým asistentom u B tímu. Po odchode Rijkaarda sa stal Guardiola hlavným trénerom a Tito sa sťahoval do Á-čka spolu s ním.

Minulý október čakal Tita oveľa náročnejší boj, aký ho čaká teraz s Barcelonou. Lekári mu diagnostikovali nádor na príušnej žľaze a tak musel podstúpiť náročnú operáciu. Všetko však nakoniec dopadlo dobre a k tímu sa vrátil ešte v priebehu sezóny.

Svoju vieru v Titove schopnosti vyjadril aj športový riaditeľ Antonio Zubizaretta. "Tito je s nami už dlhšiu dobu, tak prečo nie? Klubu venuje všetok svoj čas a má presne tú povahu, ktorú hľadáme. Je odlišný ako Pep, no je to ten správny človek pre nás. Vždy sa najprv pozeráme doma. Máme Tita - je to jednoduché. Nemusíme ísť hľadať na trh."

Meno nového trénera uvítal aj Cesc Fabregas, ktorý na svojom twitteri napísal: "Želám Titovi všetko dobré. Futbal mu dal novú príležitosť. Nie je to len skvelý človek, ale aj výborný tréner."

Tita čaká v Barcelone nesmierne náročná úloha. Ako tréner, ktorý ešte nikdy v minulosti neviedol žiadny klub v pozícií hlavného kormidelníka, bude teraz šéfovať svetovým hviezdam ako Messi, Fabregas, Iniesta, Xavi či David Villa. Uvedomuje si to aj Guardiola, ktorý je ale presvedčený, že túto náročnú úlohu jeho dobrý priateľ zvládne.