Main Content

Daniela Hantuchová zdolala Domínguezovú, Slovensko vedie 3:1

nedeľa, 22. apríl 2012 17:00 | Autor: TASR

Slovenské tenisové reprezentantky vedú nad Španielkami 3:1. Do elitnej osmičky sa vracajú po roku. Štvorhra už bude mať iba formálny význam.

V Španielskom Marbelle sa na antuke bojuje o svetovú skupinu Pohára federácie 2013 družstiev žien. Slovenky rovnako ako v prvý deň poslala do vedenia Dominika Cibulková, ktorá v dueli jednotiek oboch tímov zdolala Silviu Solerovú-Espinosovú za 111 minút 6:4, 6:4. V nedeľu sa darilo aj Daniele Hantuchovej, ktorá zdolala Lourdes Domínguezovú-Linovú tesne 0:6, 7:6 (4), 6:4.


Hantuchová stratila prvý set

Postupový bod hostiek získala v záverečnom druhom nedeľňajšom singli, celkovo štvrtom, Daniela Hantuchová. Už desiaty raz v tejto sezóne uspela v stretnutí, v ktorom prehrala úvodný set. Vzhľadom na zdravotný hendikep naplno pripomenula, za čo v piatok dostala Heart Award za prístup. Popradskej rodáčke, ktorá v pondelok bude mať 29 rokov, sa v druhom sete napokon nevypomstilo, že stratila náskok 4:0 na gemy. Neskôr ako podávajúca za stavu 4:5 čelila nepríjemnému skóre 15:30. Na servise v dvanástej hre jej nestačilo vedenie 40:0. V tajbrejku mala manko 1:3. V rozhodujúcom dejstve viedla Hantuchová 3:1, ale aj bola pod tlakom dvoch brejkbalov za stavu 4:4. Na príjme v dvanástom geme premenila druhý mečbal, a to kombináciou forhendového krosu a bekhendového krížneho doťuknutia v dobre vypracovanej situácii.


U Cibulkovej rozhodli skúsenosti

Slovenka mala vo svojom výkone menšie výkyvy a proti porovnateľne ofenzívne ladenej Španielke si rozhodujúco častejšie utvárala tlak vo výmenách. V kľúčových fázach sa prejavili väčšie skúsenosti semifinalistky Roland Garros 2009 Cibulkovej a komplexnejší úderový repertoár. Solerová-Espinosová viac stála i padala na tom, či jej v jednotlivých pasážach fungoval servis a forhend. Cibulková v úvodnom geme odvrátila dva brejkbaly a čoskoro viedla 2:0. V treťom geme si však neudržala podanie a Solerová-Espinosová potom vo štvrtej hre vyrovnala na 2:2 aj cez jednu hrozbu straty servisu. Slovenka sa opäť presadila na príjme až v šiestom geme, v dramatickom siedmom si poradila s dvoma brejkbalmi. V ôsmej hre mala dva setbaly na returne, ale nedala. Pri podávaní na zisk tohto dejstva jej nestačil náskok 30:15. Španielka forhendovou krížnou kontrou do odkrytej časti dvorca znížila na 4:5, totálne však pokazila ďalší gem. Od skóre 0:40 eliminovala len jeden setbal. Pri druhom, dovedna štvrtom, poslala forhend vo výmene do siete. V piatej hre druhého setu sa Cibulková najmä zásluhou odvážnych forhendov dostala z manka 15:40, v šiestom geme aj s pomocou "prasiatka", ktoré jej dodalo dva brejkbaly v rade, dosiahla únik na 4:2. Vzápätí síce prišla o vlastný servis, hoci viedla 40:15, ale v siedmej hre jej dvojchyba Solerovej-Espinosovej dodala brejkbal a Cibulková ho premenila rezolútnym obehnutým forhendovým príjmom druhého podania - 5:3. Koncovku setu však ani tentoraz nezvládla bez ťažkostí. Súperke sa totiž v tejto fáze veľmi darili returny, jedným takýmto úderom zužitkovala brejkbal na 4:5. Cibulková napokon podľa vzoru prvého dejstva zakončila až na príjme. Za stavu 30:15 si vydrela dva mečbaly, keď sa aj vďaka zlej voľbe Španielky v zdanlivo jednoznačnej situácií dostala do účinného protiútoku. Hneď prvú možnosť uzavrieť toto stretnutie premenila nekompromisným forhendovým krížnym returnom.

Zápasy o svetovú skupinu Pohára federácie 2013 tenisových reprezentačných družstiev žien:



ŠPANIELSKO - SLOVENSKO 1:3 po nedeľňajších dvojhrách


(Marbella, Club de Tenis Puente Romano, antuka vonku)



Nedeľa - III. dvojhra:



Silvia Solerová-Espinosová - Dominika Cibulková 4:6, 4:6 za 110 minút (60, 51)


Lourdes Domínguezová-Linová - Daniela Hantuchová 6:0, 6:7 (4), 4:6 za 164 minút (31, 75, 58)



Sobota - dvojhry:



Lourdes Domínguezová-Linová - Dominika Cibulková 3:6, 0:6 za 79 minút (45, 34)


Silvia Solerová-Espinosová - Daniela Hantuchová 7:6 (5), 6:4 za 120 minút (66, 54)




Zostávajúci program:



Štvorhra:



Nuria Llagosterová-Vivesová, Arantxa Parrová-Santonjová - Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová

© WEBNOVINY