Main Content

Roland Garros: Cibulková verí, že ostane v Paríži čo najdlhšie

nedeľa, 23. máj 2010 16:49 | Autor: TASR

Druhý grandslamový turnaj tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži sa ešte len rozbieha a pre obhajkyňu semifinálovej účasti Dominiku Cibulkovú sa história už zopakovala.

V nedeľňajšom zápase 1. kola hlavnej súťaže dvojhry žien prevalcovala ruskú kvalifikantku Jekaterinu Ivanovovú 6:2, 6:0 - navlas rovnakým skóre ako pred troma rokmi v Prahe.

Proti napĺňaniu ďalších analógii pri Buloňskom lesíku by Cibulková veru takisto nenamietala. "Ja to tu mám veľmi rada, milujem tento turnaj a jeho atmosféru. Túžim tu teda zostať čo najdlhšie," povedala 21-ročná Bratislavčanka pre agentúru SITA a dodala: "Ten nádherný vlaňajšok mi zatiaľ najviac oživili ochrankári. Odvádzajú nás zo šatní na jednotlivé dvorce a spočiatku sme sa nepoznali, ale ku koncu už boli príjemne žoviálni. Jeden z nich ma dnes mal opäť na starosti, tak sme si hneď zaspomínali. Mám aj rovnakú skrinku, sú to rôzne takéto detailíky. Aj ´mamina´ znova pricestuje až po prvom kole. Je poverčivá, ale keď som to zvládla, tak zrejme už v pondelok priletí." Cibulková vlani končila v najväčšej z miestností určených na tlačové besedy, teraz nepotrebovala ani štvorku s plochou 7-8 štvorcových metrov. Stačila chodba, predbežne.

Bývalá dvanástka svetového rebríčka WTA Tour Cibulková (momentálne 27. pozícia) sa v prípade vyradenia počas úvodného týždňa turnaja môže vytratiť až mimo Top 50 renkingu a dokonca znova hrávať kvalifikácie. Vníma to, ale nerobí si z tejto hrozby ťažkú hlavu: "Roland Garros predsa neukončí svet a môj život. Beriem to loptu za loptou, nehodlám sama seba vystavovať tlaku. Nepripúšťam si, že môžem prehrať nejako skoro. Ak by sa to však aj stalo a musela by som hrávať kvalifikácie, verím, že mám na to dostať sa nazad. Spolieham sa, že by to bolo len otázkou času. Navyše, vlani od leta som až do konca sezóny prakticky vôbec nehrala, nebudem v tom období mať body na obhajovanie."

Dvadsaťjedenročná Bratislavčanka Cibulková, ktorá sa vo štvorhre na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2010 predstaví po boku Nemky Julie Görgesovej, si výkonom proti Ivanovovej zdvihla sebavedomie. Vystríha sa však neopatrného entuziazmu: "Mám dostatok skúseností, aby som dobre vedela, že každý zápas môže byť úplne iný. Na prvé kolo som si nemohla želať nič lepšie, ale ono je to zároveň pred pokračovaním aj zradné. Vlani som sa tu na úvod neskutočne potrápila s Aľonou Bondarenkovou, zvíťazila som 6:4 v treťom sete a kam som sa napokon dostala... Ťažko sa to vopred odhaduje. Nesmiem si hovoriť, že hrám super, netreba nič robiť a pôjde to už samé."

Fedcupová reprezentantka Cibulková koncom apríla pre zranenie slabín na pravej strane nútene vynechala belehradský duel Sloveniek proti Srbkám a už predtým ukončila spoluprácu s českým koučom Jaroslavom Bulantom. Včas sa však vyliečila, chytá formu a povzbudene vyhlásila: "Z výkonov v Ríme, Madride i dnešného mám oveľa lepší pocit, než v predchádzajúcich mesiacoch. Som rada, že som dobre vstúpila do tohto turnaja. Začiatok bol z mojej strany trošku nervózny, keď som však získala gem na 5:2, uvoľnila som sa a potom sa už ukázalo aj to, na čom s trénerom Petrom Hrunčákom pracujeme. Hrala som aktívne, moje údery mali naozaj veľmi dobrú razanciu, správne mi to lietalo. V druhom sete som už Ivanovovú tlačila z forhendu i bekhendu a bolo to úplne v mojej réžii. Pamätala som si, že ona je z forhendu oveľa slabšia. Aj sa to potvrdilo. Z bekhendu bola aj v dlhých výmenách prakticky neomylná, predvádzala vynikajúce údery popri čiare, takmer nič nepokazila. Z forhendu sa však len pokúšala o ´kicky´ a kopce, hrala na náhodu - či jej to tam padne. Keď som ju do tejto strany zatlačila, nemala príliš šancu niečo s tým urobiť."

Spoludržiteľka Hopman Cupu 2009 Cibulková o svojej nasledujúcej súperke, americkej reprezentantke s uzbeckou minulosťou Varvare Lepčenkovej (127.), s rešpektom uviedla: "Musím si na ňu dať pozor. Je nepríjemná tým, že sa snaží meniť rytmus. Stále niečo vymýšľa, liftuje, dáva rezané údery či kraťasy, hrá to pod veľkými uhlami smerom von z dvorca. Ešte som proti nej nehrala, ale poznám ju. Nebude to ľahké. Navyše, je to ľaváčka. Azda mi však prospeje, že som si v Paríži už zatrénovala s ruskou ľaváčkou Jekaterinou Makarovovou."