Main Content

Švédsko má nového trénera: Toto meno vzbudzuje rešpekt

pondelok, 26. február 2024 21:14 | Autor: TASR

Švédski futbalisti
Švédski futbalisti | zdroj: TASR

Jon Dahl Tomasson sa stal novým trénerom švédskej futbalovej reprezentácie, keď vystriedal Janneho Anderssona.

Bývalý útočník Dánska je prvý zahraničný kormidelník v histórii Švédska. Štyridsaťsedemročný Tomasson donedávna viedol anglický druholigový tím Blackburn Rovers. Andersson trénoval Švédsko sedem rokov, no skončil vlani v novembri, keďže sa jeho zverenci nedokázali kvalifikovať na majstrovstvá Európy.

Slovensko sa stretne so Švédskom v C1-skupine C divízie Ligy národov 2024/25. Prvý zápas je na programe 11. októbra na Slovensku a odveta 16. novembra. Tomasson odohral za Dánsko 110 zápasov, v ktorých strelil 52 gólov. Počas aktívnej kariéry si zahral za Heerenveen, Newcastle United, Feyenoord Rotterdam, AC Miláno, VfB Stuttgart a Villarreal.

Trénerskú kariéru odštartoval v Excelsiore Rotterdam, kde pôsobil ako asistent a neskôr aj tréner. V rokoch 2016 až 2020 bol asistent v dánskej reprezentácii a pred Blackburnom trénoval aj Malmö, s ktorým získal dva švédske tituly a postúpil do skupinovej fázy Ligy majstrov. "Teším sa, že budem myslieť, hovoriť a snívať v modrej a žltej," povedal Tomasson.