Main Content

MS 2010: Zaujímavosti pred šampionátom v JAR - streda

streda, 19. máj 2010 19:30 | Autor: TASR

Súhrn stredajších noviniek týkajúcich sa futbalového šampionátu v JAR 2010.

Paraguajských reprezentantov okradli

Paraguajskú futbalovú reprezentáciu, ktorá sa vo francúzskom Évian-les-Bains pripravuje na šampionát, zatiaľ neznámy zlodej okradol o 110-tisíc amerických dolárov v hotovosti. Spomenutý obnos mali mať reprezentanti juhoamerickej krajiny v hotelových izbách. Páchateľom by podľa zdroja blízkeho vyšetrovateľom prípadu mal byť Paraguajčan, ktorý sa vydával za člena realizačného tímu a disponoval kľúčom k jednej z izieb. Muž hotelovému personálu povedal, že má problém s prístupom do sejfu a následne sa mu dostalo pomoci. Zlodej vzal peniaze a "vyparil sa" z miesta činu. V základnej F-skupine MS sa Paraguaj stretne s Novým Zélandom, Talianskom a Slovenskom. Ešte predtým si 30. mája v Thonon-les-Bains zmeria sily s ďalším účastníkom MS Pobrežím Slonoviny.

Frings nenahradí v nemeckej nominácii Ballacka

Manažér nemeckej futbalovej reprezentácie Oliver Bierhoff vylúčil, že Torsten Frings nahradí v kádri Nemecka Michaela Ballacka. Ako je známe, skúsený 33-ročný stredopoliar anglického FC Chelsea a kapitán "Nationalelf" musí nútene vynechať futbalový sviatok pre zranenie členka, ktoré utrpel vo finále Anglického pohára proti FC Portsmouth. "Torsten odohral veľa dobrých zápasov v drese nášho národného tímu a bol dlhé roky dôležitou súčasťou mužstva," uviedol Bierhoff pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD. Napriek týmto slovám sa neuvažuje o comebacku 33-ročného defenzívneho stredopoliara Werderu Brémy do nemeckého A-tímu pre účasť v JAR. Frings, ktorý mal v závere tejto bundesligovej sezóny vynikajúcu formu, nefiguruje ani v predbežnej 27-člennej nominácii hlavného kouča Joachima Löwa. "Už dávnejšie sme sa zaoberali situáciou, či povolať Torstena späť. Nemyslíme si, že by mal momentálne mužstvu čo dať. Jeho návrat do reprezentačného výberu sa nekoná," dodal Oliver Bierhoff.

Babel si je istý úspechom Holandska

Holandský krídelník Ryan Babel by sa veľmi rád predstavil v reprezentačnom výbere na blížiacom sa futbalovom sviatku. Dvadsaťtriročný krídelník anglického FC Liverpool zatiaľ figuruje "iba" v predbežnom 30-člennom kádri, ktorý zverejnil hlavný kouč "Oranjes" Bert van Marwijk. "Mojím cieľom je dostať sa aj do užšej nominácie 23 hráčov. Urobím pre to všetko, čo bude v mojich silách," skonštatoval rodák z Amsterdamu, ktorý už napriek mladému veku má za sebou štart na svetovom šampionáte. "Na predchádzajúcich MS 2006 v Nemecku som mal iba devätnásť rokov a bol som súčasťou tímu, zahral som si proti Argentíne. Verím, že tak to bude aj tentoraz. Hrať na takomto veľkom podujatí bolo pre mňa veľkým zážitkom, účasť na majstrovstvách sveta je pre každého futbalistu niečo špeciálne. Navyše, Holandsko má k dispozícii výborný tím a som si istý, že v JAR môže dosiahnuť výborný výsledok." Rýchlonohý hráč sa teší, že v prípade svojho mena v konečnej nominácii by mohol nastúpiť proti dánskemu spoluhráčovi z Liverpoolu Danielovi Aggerovi. Severania sú totiž súperom Holandska v základnej E-skupine, kvarteto dopĺňa Japonsko a Kamerun. "Je vždy pekné hrať proti svojmu kamarátovi. Som presvedčený, že by sme pred vzájomným súbojom prehodili s Danielom pár slov," dodal Ryan Babel.

Bielsa vyradil z kádra päť hráčov
Argentínsky kormidelník čilskej futbalovej reprezentácie Marcelo Bielsa zúžil predbežnú 30-člennú nomináciu o päť mien. Na šampionáte v JAR si s určitosťou nezahrajú Pedro Morales z chorvátskeho Dinama Záhreb, Jaime Valdés z talianskej Atalanty Bergamo a ani trojica hráčov z domácej súťaže Manuel Iturra (Universidad de Chile), Charles Aránguiz a Jose Pedro Fuenzalida (obaja Colo Colo). Prekvapením je najmä neúčasť 26-ročného skúseného stredopoliara Iturru. K jeho vyradeniu možno prispela aj skutočnosť, že v nedávnom prípravnom dueli proti Mexiku (Čile prehralo 0:1, pozn.) videl červenú kartu, keď ako striedajúci hráč pobudol na trávniku iba dve minúty. Čile figuruje v základnej H-skupine spolu so Španielskom, Švajčiarskom a Hondurasom, s posledne menovaným tímom začína 16. júna svoje účinkovanie na šampionáte.