Main Content

Slováci v Davis Cupe budú čeliť Srbom: Nastúpi aj Novak Djokovič?

pondelok, 27. november 2023 09:37 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Slovenskí tenisti sa predstavia v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho Pohára 2024 v Srbsku. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Malage. Hrať sa bude 2.-3. alebo 3.-4. februára. Srbskou jednotkou je Novak Djokovič, líder svetového rebríčka ATP.

Slovenský tím bol pred žrebom nenasadený a okrem Srbska ešte mohol dostať za súpera Kanadu, Chorvátsko, Nemecko, Holandsko, Česko, USA, Fínsko, Francúzsko, Kazachstan, Švédsko alebo Čile. V skupinovej fáze finálového turnaja sa v septembri 2024 predstaví 16 krajín. Istú účasť už majú tohtoroční finalisti Taliansko s Austráliou a Španielsko s Veľkou Britániou ako držitelia voľných kariet. Vyvrcholenie prestížnej súťaže za účasti ôsmich najlepších tímov sa rovnako ako tento rok uskutoční v novembri v Malage.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška považuje Srbov za jasných favoritov. "Je veľká škoda, že Srbsko neprivítame doma. Pre slovenských fanúšikov by to bol veľký sviatok rovnako ako v roku 2008, keď prišiel do Bratislavy aj Novak Djokovič. Domáci budú jasní favoriti, naši chalani nemajú čo stratiť. Uvidíme, či Srbi nastúpia v najsilnejšom zložení aj s Djokovičom. Veľa bude záležať na tom, ako Novakovi vyjde Australian Open," uviedol pre TASR Moška.

Slováci vo februári prehrali v kvalifikácii v holandskom Groningene 0:4. V septembri zvíťazili v Aténach nad domácim Gréckom vo svojom strede so Stefanosom Tsitsipasom 3:1 a v roku 2024 tak opäť zabojujú o finálový turnaj. Srbi boli na tohtoročnom finálovom turnaji blízko k postupu do boja o "šalátovú misu". Djokovič však v semifinále proti Talianovi Jannikovi Sinnerovi nevyužil tri mečbaly a následne neuspel ani vo štvorhre po boku Miomira Kecmanoviča. V roku 2008 prispel "Nole" k triumfu nad Slovenskom 44:1 jedným bodom, keď v úvodnej dvojhre zdolal Dominika Hrbatého.