Main Content

Poľsko na ME neuvidíme! Tréner Probierz je pod paľbou kritiky

sobota, 18. november 2023 13:11 | Autor: TASR

Futbalisti Poľska
Futbalisti Poľska | zdroj: TASR

Futbalisti Poľska čelia kritike domácich médií po tom, čo stratili šancu na priamy postup na ME. Po piatkovej remíze s Českom 1:1 sa s určitosťou neumiestnia na jednej z dvoch postupových priečok v E-skupine a o účasť na ME sa budú musieť popasovať v jarnej play off.

"Zimnú prestávku strávime v obavách, že náš tím nepoletí na turnaj do Nemecka a to aj napriek veľmi priaznivej skupine. Je to športová dráma, pretože sa zdalo, že Poľsko bude hrať na ME vždy - vzhľadom k veľkosti krajiny, popularite futbalu a zvýšeniu účastníkov ME na 24. Už však nie sú súperi, s ktorými by naši futbalisti nedokázali prehrať," konštatoval denník Gazeta Wyborcza. Zápas vo Varšave, ktorý sledovalo vyše 56-tisíc divákov, bol pre Poliakov posledný v kvalifikačnej skupine a iba víťazstvo im dávalo šancu na postup.

V 38. minúte síce išli do vedenia, keď sa presadil Jakub Piotrowski, no Tomáš Souček štyri minúty po prestávke vyrovnal. Česi sa dostali na 2. miesto, no v pondelňajšom zápase s priebežne štvrtým Moldavskom nesmú prehrať, inak postúpi ich súper. Podľa poľského trénera Michala Probierza sú za neúspešnými výsledkami aj zranenia dôležitých hráčov. "Toto je jeden z našich hlavných problémov. V nedávnych týždňoch sme prišli o takých hráčov ako Pawel Dawidowicz, Matty Cash a Piotr Zieliňski. Prácu mi to rozhodne neuľahčuje. Dnes sme počas zápasu prišli o ďalších dvoch: Karola Swiderského a Pawla Bochniewicza. Celkovo sme odohrali dobrý zápas, no v niektorých momentoch nám chýbala koncentrácia."

Po zápase si uvedomoval, že verejnosť v Poľsku bude absenciu priameho postupu s otáznym výsledkom v jarnej play off vnímať ako neúspech. "Musím sa ospravedlniť našim fanúšikom. Teraz si počkáme na play off, aby sme dostali ďalšiu šancu kvalifikovať sa." Poliaci dokázali zo štyroch zápasov na ihriskách súperov zvíťaziť iba na trávniku outsidera z Faerských ostrovov. V Česku, Moldavsku aj Albánsku prehrali. "Kvalifikáciu sme začali katastrofálnym zápasom v Prahe (1:3) a skončili zle vo Varšave (1:1 s Českom). Nemôžeme hovoriť o postupe na ME a s takouto predvedenou hrou si iba ťažko môžeme predstaviť, že by sme sa tam ešte dostali," poznamenal web sport.pl.

Poliaci dosiahli z uplynulých šiestich kvalifikačných zápasov iba dve víťazstvá nad Faerskými ostrovmi. Proti Česku sa prezentovali 18 strelami, z toho 5 na bránku, no na víťazstvo to nestačilo. "Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas. Mali sme nejaké šance i viaceré štandardky. Škoda, že sme stratili šancu kvalifikovať sa, ale ešte nie je koniec. Teraz čakáme na to, čo sa udeje v play off," poznamenal krídelník Nicola Zalewski. Remíza bola pre český tím vítaný výsledok a ostal po nej v situácii, keď má postup vo svojich rukách.

Podľa trénera Jaroslava Šilhavého bol jedným z kľúčových faktorov dôraz na poľského útočníka Roberta Lewandowského. "Je to stále veľká hviezda, o tom niet pochýb. Som veľmi rád, že sa mojim hráčom proti nemu tak darilo. Nemal žiadne vyložené šance a to dokazuje, že sme hrali dobre v obrane."