Main Content

Jaromír Jágr sa dočká v NHL veľkej pocty: Toto si pre neho pripravil Pittsburgh Penguins

sobota, 11. november 2023 11:50 | Autor: TASR

Jaromír Jágr
Jaromír Jágr | zdroj: TASR

Klub zámorskej NHL Pittsburgh Penguins slávnostne vyvesí dres Jaromíra Jágra s číslom 68. Česká hokejová legenda sa stane iba tretím hráčom v klubovej histórii s touto poctou. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční 18. februára 2024, tri dni po tom, ako Jágr oslávi 52. narodeniny.

Pred ním klub podobnou poctou ocenil iba Maria Lemieuxa (66) a Michela Brierea (21). Jágrov dres vystúpi k stropu PPG Paints Arény pred zápasom s Los Angeles Kings. Jágr začal svoju zámorskú kariéru práve v drese Pittsburghu, s ktorým dvakrát získal Stanleyho pohár. "Keď som tam prišiel, mal som osemnásť rokov a všetci vedeli, že neviem anglicky. Bol som prvý hráč z Európy, ktorý hral za Penguins. Správali sa ku mne, ako keby som bol ich dieťa," uviedol Jágr vo videu, ktoré Penguins zverejnili na sociálnych sieťach. 

"Tak veľmi som si to užíval. Vlastne nikdy som sa tak nebavil. V Pittsburghu som žil život, bolo to jednoducho perfektné," dodal. V Pittsburghu odohral 11 sezón, ktoré znamenali najúspešnejšie obdobie jeho kariéry. Okrem dvoch triumfov v Stanleyho pohári sa v službách "tučniakov" dočkal aj svojej jedinej Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča súťaže a piatich prvenstiev v kanadskom bodovaní základnej časti.

Za Penguins nastúpil v základnej časti do 806 duelov, v ktorých nazbieral 1079 kanadských bodov. Neskôr sa objavil ešte v ďalších ôsmich zámorských kluboch. Svoju kariéru ešte stále oficiálne neukončil a v súčasnosti pôsobí v pozícii majiteľa českého extraligového tímu z Kladna.