Main Content

Anže Kopitar potvrdil, že je hrajúca legenda! Proti šampiónom pokoril krásne jubileum

štvrtok, 9. november 2023 09:15 | Autor: TASR

Anže Kopitar
Anže Kopitar | zdroj: TASR

Slovinský hokejista Anže Kopitar strelil v noci na štvrtok svoj jubilejný 400. gól v zámorskej NHL. Kapitán Los Angeles ním prispel k víťazstvu 4:1 na ľade lídra Západnej konferencie Vegas. Svoj 500. zápas v profilige odohral v drese Kings útočník Kevin Fiala, ktorý dosiahol túto métu ako piaty Švajčiar v histórii.

Kopitar je piaty aktívny hráč pod zmluvou s minimálne 400 gólmi na konte, okrem neho sa to podarilo aj Alexandrovi Ovečkinovi, Sidneymu Crosbymu, Stevenovi Stamkosovi a Jevgenijovi Malkinovi. V histórii organizácie Kings to dokázali len Luc Robitaille (557), Marcel Dionne (550) a Dave Taylor (431). "Nemyslel som si, že sa to stane v tomto zápase, ale povedal som si, že to skúsim do prázdnej bránky. Pri takýchto pamätných zápasoch chcete byť na víťaznej strane. Myslím si, že sme odohrali solídny zápas, ktorý sme mali plne pod kontrolou," povedal 36-ročný center elitného útoku kalifornského tímu.

Fiala zaznamenal asistenciu a stal sa piatym rodákom zo Švajčiarska, ktorý v NHL odohral 500 zápasov. Pred ním to dokázali aj Roman Josi (839 zápasov), Nino Niederreiter (822), Mark Streit (786) a Luca Sbisa (549). Golden Knights, ktorí s 23 bodmi vedú celú ligu, prehrali dva zápasy za sebou. Útočník Washingtonu Connor McMichael sa vo veku 22 rokov a 297 dní stal piatym najmladším hráčom Capitals s gólom v oslabení za uplynulých 25 rokov. Mladší boli iba Alexander Ovečkin, Marcus Johansson, Jevgenij Kuznecov a Martin Fehérváry (15. novembra 2021).

Už v troch dueloch za sebou nebodoval kapitán Capitals Alexander Ovečkin, strelecky sa nepresadil už piaty zápas v sérii. Premiérový bod v novom ročníku za asistenciu pri góle McMichaela zaznamenal slovenský obranca Martin Fehérváry, ktorý ukončil jedenásťzápasové čakanie. Nedarí sa Torontu, ktoré v "bitke o Ontário" podľahlo Ottawe (3:6) a pripísalo si piatu prehru z uplynulých šiestich duelov. Maple Leafs inkasovali štyri alebo viac gólov v prvých siedmich domácich zápasoch za sebou prvýkrát od sezóny 1976/77.