Main Content

France Football spája sily s UEFA: Bude Zlatá lopta rešpektovanejšia?

sobota, 4. november 2023 09:57 | Autor: TASR

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Európska futbalová únia (UEFA) bude od nasledujúcej sezóny spoluorganizátorom ankety Zlatá lopta. Strešná inštitúcia európskeho futbalu o tom informovala na svojom webe. Francúzsky magazín France Football bude mať pod palcom hlasovanie a voľbu najlepšieho futbalistu sveta, UEFA bude mať na starosti marketingové pokrytie a záverečný galavečer spojený s udeľovaním cien.

"Zlatá lopta je už takmer 70 rokov najprestížnejším individuálnym ocenením vo svetovom futbale. Súťaže UEFA sú zasa pódiom, na ktorom sa najlepší hráči z celého sveta svojimi výkonmi snažia zapísať do histórie. Nadviazanie spolupráce s France Football je logický krok," uviedol prezident UEFA Aleksander Čeferin.

V ankete pribudnú dve nové kategórie - pre najlepšieho trénera a trénerku. UEFA zároveň nebude od budúceho roka vyhlasovať laureátov vlastnej ankety, v ktorej v minulej sezóne triumfoval nórsky bombardér Erling Haaland z Manchestru City. Anketa France Football sa koná od roku 1956. Jej rekordným víťazom je Lionel Messi. Kapitán majstrov sveta z Argentíny v nej uspel osemkrát.