Main Content

Cale Makar sa zapísal do histórie NHL! Prekonal legendárneho Orra, ale aj Coffeyho či Potvina

streda, 18. október 2023 16:30 | Autor: TASR

Cale Makar
Cale Makar | zdroj: TASR

Cale Makar je najrýchlejší obranca v histórii hokejovej NHL, ktorý nazbieral 250 bodov v základnej časti. Dvadsaťštyriročnému hráčovi Colorada Avalanche sa to podarilo v 241 zápasoch, vďaka asistencii pri stredajšom triumfe na ľade Seattlu 4:1.

Makar má na konte 67 gólov a 183 asistencií a prekonal legendárneho Bobbyho Orra, ktorý dosiahol 250 bodov v 247 stretnutiach. Už predtým predbehol ďalšie ikony profiligy Denisa Potvina (251 zápasov), Briana Leetcha (253) a Paula Coffeyho (260). Makar tak má na konte ďalší rekord NHL, najrýchlejšie sa dostal aj na métu 200 bodov v dlhodobej časti (195 duelov).

Predchádzajúci rekord držal Sergej Zubov (207). Dvadsaťštyriročný Kanaďan získal počas prvých piatich sezón v NHL množstvo ocenení vrátane Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika, trofej Conna Smytha pre MVP v play off, Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu a Stanleyho pohára.

V prebiehajúcej sezóne zaznamenal už dva góly a dve asistencie a Colorado do nej aj vďaka nemu vstúpilo troma víťazstvami. Po triumfoch na ľade LA Kings (5:2) a San Jose (2:1 pp a sn) vyhralo aj v Seattli. "Myslím si, že sme počas celého duelu hrali našu hru. Držali sme sa našich silných stránok a mali sme ´momentum´. Od začiatku sme ich tlačili, no dali šťastný gól. Ale vedeli sme, že sa to zlomí," povedal pre nhl.com.

Pri triumfe bol aj slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý za Colorado odohral 11:27 minút a raz ohrozil brankára. Veľký míľnik dosiahol aj Sean Couturier.