Main Content

Anglicko je na EURO 2024! Taliani nezvládli odporovať, Kane hrdinom Albionu

streda, 18. október 2023 08:14 | Autor: TASR

Harry Kane
Harry Kane | zdroj: TASR

Futbalisti Anglicka sa prebojovali na ME 2024. V utorňajšom šlágri C-skupiny zvíťazili vo Wembley nad Talianskom 3:1. Dve presné zásahy zaznamenal kapitán Harry Kane, rozhodujúci gól vsietil v 57. minúte Marcus Rashford.

Angličania odplatili Talianom prehru z finále EURO 2020. Domáci začali aktívne, no z úvodného tlaku nič nevyťažili a v 15. minúte z prvej útočnej akcie súpera inkasovali. Po centri Giovanniho di Lorenza sa dostal k lopte Gianluca Scamacca a strelou z päťky pod brvno poslal Talianov do vedenia. Pred uplynutím úvodnej polhodiny však Di Lorenzo fauloval v šestnástke Judea Bellinghama a Angličania mali výhodu pokutového kopu, ktorý ešte odobril VAR.

Kane ho suverénne premenil a zaznamenal jubilejný 60. gól v drese Albiónu. V 57. minúte sa Bellingham v strede poľa šikovne zbavil protihráča a vnikol do otvorenej talianskej obrany. Následne prihral doľava Rashfordovi, ktorý prudkou strelou k žrdi prekonal Gianluigiho Donnarumu. V 77. minúte po rýchlom protiútoku spečatil triumf domácich Kane.

V ďalšom dueli skupiny zvíťazila Ukrajina na Malte 3:1 a dostala sa v tabuľke na druhé miesto o tri body pred Taliansko, odohrala však o zápas viac. Šancu zaistiť si v predstihu miestenku na šampionát nevyužili Maďari, keď v G-skupine remizovali v Litve 2:2. Po polčase prehrávali 0:2. Srbi zdolali v balkánskom derby Čiernu Horu 3:1 a v tabuľke sú druhí o bod za Maďarskom.

O úvodné dva góly sa postaral Aleksander Mitrovič, tretí pridal Dušan Tadič. Slovinci si udržali post lídra H-skupiny, v Belfaste zvíťazili nad Severným Írskom 1:0. Devätnásť bodov majú na konte aj druhí Dáni, ktorí uspeli na pôde beznádejne posledného San Marína iba 2:1.

Hráči Kazachstanu triumfovali vo Fínsku 2:1 a posunuli sa na tretie miesto so štvorbodovou stratou na vedúce duo. Fíni viedli od 28. minúty po góle Roberta Taylora, no v záverečnej štvrťhodine slovenského rodáka Lukáša Hrádeckého dvakrát prekonal Bachtjar Zajnutdinov. Pred všetkými utorkovými zápasmi si minútou ticha uctili obete pondelňajšieho teroristického útoku v Bruseli, pri ktorom zomreli dvaja švédski fanúšikovia.