Main Content

Slováci uspeli v Luxembursku: Vysnívaný postup je blízko!

pondelok, 16. október 2023 22:47 | Autor: TASR

Stanislav Lobotka
Stanislav Lobotka | zdroj: TASR

Slovenskí futbalisti zvíťazili v zápase kvalifikácie ME 2024 na pôde Luxemburska 1:0 a už len krôčik ich delí od postupu na šampionát z druhého miesta tabuľky J-skupiny. Dve kolá pred koncom kvalifikačného cyklu majú pred pondelkovým súperom päťbodový náskok a lepšiu bilanciu vzájomných zápasov.

Na budúcoročné ME v Nemecku už postúpili Portugalci, ktorí spečatili prvenstvo v J-skupine piatkovým víťazstvom 3:2 nad Slovenskom. Zverenci Francesca Calzonu zvládli dôležitý súboj v Luxembursku, ktoré je ich konkurent v boji o druhú miestenku. Na Stade de Luxembourg rozhodol o triumfe hostí v 77. minúte striedajúci Dávid Ďuriš. V novembrovom asociačnom termíne privítajú Slováci na NFŠ v Bratislave hráčov Islandu (štvrtok 16. novembra o 20.45 h) a na spečatenie postupu im stačí získať bod. Kvalifikáciu zakončia v nedeľu 19. novembra o 20.45 h v Zenici proti Bosne a Hercegovine. Na ME postúpia prvé dva tímy z každej z desiatich skupín. Tri miestenky sú vyhradené pre úspešných z play off Ligy národov, Nemecko ako organizátor finálového turnaja má automatickú účasť.

kvalifikácia ME 2024, 8. kolo: J-skupina: Luxemburg

Luxembursko - SLOVENSKO 0:1 (0:0)

Gól: 77. Ďuriš, ŽK: V. Thill, Jans, Holtz (tréner), Sinani, Olesen - Pekarík, Boženík, Suslov, Hrošovský. Rozhodovali: Sanchez - Devis, Prieto (všetci Šp.), 9385 divákov.

Luxembursko: Moris - Jans (88. Carlson), Gerson, Chanot, M. Martins - V. Thill (88. Curci), Barreiro, C. Martins, G. Rodrigues - Sinani, Olesen

SR: Dúbravka - Pekarík (90.+4 Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (88. Hrošovský) - Schranz (63. Ďuriš), Polievka (63. Boženík), Suslov Tréner Calzona urobil v porovnaní so zápasom v Portugalsku dve zmeny v základnej zostave. Od začiatku dostali šancu Polievka a Suslov, ktorí nahradili Boženíka s Makom. Vo 4. minúte Schranz hľadal centrom Suslova, ten však pred luxemburskou bránou nedočiahol na loptu. Inak úvodné minúty vyzneli nesúrodo, hráči oboch mužstiev kopili nepresnosti. Po chybe Lobotku v rozohrávke mohli ísť do vedenia Luxemburčania, dopredu postupoval G. Rodrigues a z 25 metrov prízemnou strelou tesne minul pravú žrď. Aj ďalšia dobrá príležitosť patrila domácim.

V 13. minúte sa po centri z ľavej strany zavesil do vzduchu Olesen, ktorý hlavičkoval vedľa. Neskôr musel Dúbravka zasahovať po pokuse Sinaniho vnútri šestnástky. Slováci sa vôbec nevedeli dostať do tempa. Nefungoval im stred podľa, boli ďaleko od hráčov súpera a absolútne nenadviazali na druhopolčasový výkon z Portugalska. V 21. minúte im stuhla krv v žilách, keď po zákroku Vavra na prenikajúceho Barreira odpískal rozhodca jedenástku, ale po vzhliadnutí videozáznamu pôvodný verdikt spolu so žltou kartou pre slovenského stopéra zrušil. V ďalšom priebehu sa hra pritvrdila, boli to však domáci, ktorí sa viac tlačili dopredu a akrobatickému pokusu G. Rodriguesa nechýbalo veľa k otvoreniu skóre.

Slováci boli vpredu úplne jaloví, nedokázali potrestať ani zlý odkop brankára Morisa. Po prestávke ako prví pohrozili Slováci. Suslov v 56. minúte vystrelil z priameho kopu z dobrej pozície a tesne minul ľavý vinkel. Na opačnej strane bol pri streleckej chuti G. Rodrigues, ktorý však v 58. minúte našiel pripraveného Dúbravku. Hostia hru v poli opticky vyrovnali, ale po zmene strán to bolo obojstranne ofenzívne trápenie.

Tempo nebolo strhujúce, v druhom polčase sa hral medzišestnástkový neatraktívny futbal bez šancí. Až v 77. minúte Hancko našiel centrom na zadnej žrdi striedajúceho Ďuriša a ten volejom prepálil domáceho brankára - 0:1. Domáci mohli odpovedať po peknej kombinačnej akcii, na konci ktorej bola rafinovaná strela G. Rodriguesa a parádny zákrok Dúbravku. V závere už sa domáci nezmohli na odpoveď a tak sa Slováci pred novembrovým asociačným termínom dostali do luxusnej pozície z hľadiska boja o postup.