Main Content

Marseille, Slovan aj Sparta skončili: Denis Vavro má šancu na skupinu LM

streda, 16. august 2023 07:28 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Futbalisti Panathinaikosu Atény postúpili do play off o skupinovú fázu Ligy majstrov. V utorňajšej odvete 3. predkola prehrali na pôde Olympique Marseille 1:2, no v 11 m rozstrele triumfovali 5:3. V prvom zápase zvíťazili Gréci 1:0.

Francúzsky tím dokázal v domácej odvete proti Panathinaikosu Atény zmazať tesné manko z prvého duelu už v 2. minúte, keď skóroval útočník Pierre-Emerick Aubameyang. Ten istý hráč v nadstavenom čase prvého polčasu strelil aj druhý gól Marseille. V 8. minúte nadstaveného času však Ioannidis gólom na 2:1 poslal duel do predĺženia. V rozstrele neuspel domáci stredopoliar Matteo Guendouzi, v drese Panathinaikosu uspeli všetci piati hráči.

Do play off o skupinovú fázu LM postúpili aj hráči FC Kodaň v zostave so slovenským obrancom Denisom Vavrom po tom, čo v odvete zvíťazili na ihrisku Sparty Praha 4:3 po jedenástkovom rozstrele. Prvý duel v Kodani sa skončil bezgólovou remízou. Kodaň sa v ďalšej fáze stretne s poľským tímom Raków Čenstochová.

Ideálny štart do odvety mali hráči dánskeho tímu, ktorí viedli už od 15. sekundy gólom Jordana Larssona. Postupové skóre držali do 80. minúty, v ktorej po individuálnej akcii vyrovnal Veljko Birmančevič. Sparta v následnom predĺžení dvakrát viedla. Na efektný gól Quazima Laciho z priameho kopu odpovedal o štyri minúty Victor Claesson. Druhú časť predĺženia odštartoval gól Victora Olatunjiho, no aj naň zareagoval Claesson, keď hlavičkou zužitkoval center Christiana Sörensena. V prvej sérii rozstrelu neskóroval Ladislav Krejčí, keď trafil hornú žŕdku a úspešný nebol vo štvrtej sérii ani jeho spoluhráč Asger Sörensen, zatiaľ čo hostia uspeli zo všetkých štyroch pokusov. Stredopoliar Sparty Lukáš Haraslín hral do 72. minúty, Vavro odohral 55. minút.

Hráči Čenstochovej zvíťazili v odvetnom zápase 3. predkola na ihrisku Arisu Limassol 1:0, keď ich jediný gól strelil v 49. minúte chorvátsky obranca Fran Tudor. Čenstochová tým nadviazala na domáce víťazstvo 2:1 z prvého zápasu. Slovenský stredopoliar vo farbách domáceho tímu Július Szöke do hry nezasiahol. Limassol bude po vypadnutí v LM pôsobiť v play off Európskej ligy, v ktorej ho čaká dvojzápas so Slovanom Bratislava. Prvý duel je na programe 24. augusta v Bratislava, odveta na Cypre 31. augusta.

Do play off postúpili aj hráči Galatasarayu Istanbul. V odvetnom zápase 3. predkola zdolali doma Olimpiju Ľubľana 1:0 a nadviazali na víťazstvo 3:0 z prvého duelu. V ďalšej fáze sa stretnú s nórskym mužstvom Molde KF, ktoré na domácom trávniku zvrátilo nepriaznivo sa vyvíjajúci dvojzápas a faerský KÍ Klaksvík zdolalo 2:0 po predĺžení.

V prvom stretnutí zvíťazil Klaksvík 2:1. Hráči Molde viedli v odvete od 17. minúty, keď sa po rohovom kope hlavou presadil Kristian Eriksen. Postupový gól nórskeho mužstva strelil v 110. minúte krížnou strelou Martin Linnes. Molde FK nastúpi v ďalšej fáze LM s víťazom dvojzápasu Galatasaray Istanbul - Olimpija Ľubľana (prvý zápas 3:0).

V play off sa prestaví aj portugalský tím SC Braga, ktorý si v dvojzápase so srbským TSC Bačka Topola pripísal dve presvedčivé víťazstvá. Na domáci triumf 3:0 nadviazal v utorňajšej odvete výsledkom 4:1. Hostia strelili všetky štyri góly v rozpätí od 9. do 20. minúty.

Ďalšiu dvojicu play off LM tvoria hráči PSV Eindhoven a Glasgow Rangers. Hráči škótskeho tímu uhrali v odvete na ihrisku Servette Ženeva remízu 1:1, ktorá im po víťazstve 2:1 stačila na postup. Eindhoven proti Sturmu Graz potvrdil presvedčivý výsledok 4:1 z prvého duelu, keď v odvete na ihrisku súpera zvíťazil 3:1.

K postupu do play off sa priblížili hráči AEK Atény, ktorí v prvom stretnutí 3. predkola zvíťazili na ihrisku Dinama Záhreb 2:1. Víťazný gól strelil v 90. minúte Konstantinos Galanopoulos. Išlo o duel v náhradnom termíne po tom, čo sa v pôvodnom neuskutočnil pre výtržnosti fanúšikov, na ktoré doplatil životom jeden z priaznivcov gréckeho tímu.