Main Content

PRED SEZÓNOU: Chicago štartuje novú éru. Bude Connor Bedard hviezdou NHL?

utorok, 15. august 2023 13:59 | Autor: Róbert Kalnický

Connor Bedard
Connor Bedard | zdroj: TASR

Pred štartom nového ročníka kanadsko-americkej NHL si opäť priblížime každý jeden tím profiligy. Aj tento rok pôjdeme od spodu tabuľky. Na 30. mieste sa v uplynulej sezóne umiestnilo Chicago Blackhawks. Toto je analýza leta v tejto organizácii.

ROČNÍK 2022/2023

Tím - zápasy - výhry - prehry - prehry po predĺžení alebo nájazdoch - skóre - body

Chicago Blackhawks - 82 - 26 - 49 - 7 - 204:301 - 59

V predošlom ročníku bolo Chicago častokrát kritizované za svoj prístup. Celok z veterného mesta očividne chcel zaútočiť po zisku Connora Bedarda, čo sa mu napokon podarilo. Počas Trade Deadline organizáciu opustil aj Patrick Kane, takže tím bude budovaný prakticky od nuly. Sezóna bola podľa očakávaní, kde Jastrabom patrila takmer počas celého roku pozícia na absolútnom dne tabuľky.

ODCHODY:

Jonathan Toews - ???

Alec Regula - Boston Bruins

Ian Mitchell - Boston Bruins

Josh Bailey - ???

Andreas Englund - Los Angeles Kings

Hunter Drew - Tucson Roadrunners

Alex Stalock - Anaheim Ducks

Caleb Jones - Carolina Hurricanes

Anders Bjork - Rockford IceHogs

Vo veľkom sa hovorilo o konci kapitána Jonathana Toewsa, no v lete sa Čierni jastraby vzdali viacerých hráčov. Tím prešiel veľkou prestavbou a odišiel aj člen bránkoviska Alex Stalock. V rámci výmeny Hawks získali začiatkom offseason Josh Baileyho, no následne ho vykúpili zo zmluvy. Chýbať budú aj Ian Mitchell, Caleb Jones či Anders Bjork.

PRÍCHODY:

Taylor Hall - Boston Bruins

Nick Foligno - Boston Bruins

Corey Perry - Tampa Bay Lightning

Ryan Donato - Settle Kraken

Connor Bedard - draft

Čo meno, to pojem. V tíme z veterného mesta oslavujú zisk Connora Bedarda, okolo ktorého by mala byť súpiska vystavaná v najbližších rokoch. Zároveň by veľkou osobnosťou mal byť aj Taylor Hall. Okrem neho však do tímu pribudol aj útočník Ryan Donato či veteráni Nick Foligno a Corey Perry. Práve tieto mená by mali pozdvihnúť kvalitu. Do Chicaga prichádzajú odovzdať svoje skúsenosti, z ktorých môžu čerpať mladší kolegovia.

PREDPOKLADANÁ ZOSTAVA:

Brána:

Petr Mrázek (Arvid Söderblom)

Obrana:

Filip Roos - Seth Jones

Jarred Tinordi - Connor Murphy

Wyatt Kaiser - Nikita Zaytsev

Útok:

Taylor Hall - Connor Bedard - Lukas Reichel

Andreas Athanasiou - Tyler Johnson - Taylor Raddysh

Philipp Kurashev - Ryan Donato - Colin Blackwell

Nick Foligno - Jason Dickinson - Corey Perry

Oproti uplynulému ročníku vidíme veľké zlepšenie najmä v ofenzívnej časti. Mená ako Hall, Bedard, Donato či Athanasiou sľubujú kvalitu Horšie to už bude v obranných radoch či bránkovisku. Na papieri však súpiska Čiernych jastrabov vyzerá lepšie ako pred rokom. Skúsenosti a mladá krv by mohli dobre spolupracovať.

PREDIKCIA UMIESTNENIA:

Na boj o play-off to pravdepodobne nebude ani tento rok. Od Chicaga však očakávame mierny posun smerom hore. Samozrejme, Connor Bedard sa v profilige bude rozkukávať, no skúsené posily by sa mohli stať lídrami od úvodných okamihov. Navyše, ak sa kanadský mladík dokáže rozohrať k podobným výkonom, aké podával aj v juniorských kategóriách, majú sa priaznivci v United Center na čo tešiť. Náš tip na umiestnenie je 25. miesto.

SLOVÁCI V ORGANIZÁCII:

Počas tohto leta Chicago draftovalo aj tandem slovenských hokejistov. Generálny manažér Kyle Davidson spoločne so svojim štábom ukázali najskôr na Adama Gajana, ktorý sa stal jednotkou spomedzi brankárov na tohtoročnom výbere nováčikov, ale neskôr si Hawks vybrali aj Martina Mišiaka. Obaja mládežnícki reprezentanti by mali pokračovať v juniorských ligách. Podľa posledných správ sa však otvorene hovorí, že ešte pred štartom sezóny by mohli podpísať nováčikovské zmluvy.