Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Slabý Manchester na druhú a rakovina brazílskeho futbalu

pondelok, 19. marec 2012 16:18 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Slabý Manchester na druhú a rakovina brazílskeho futbalu
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Slabý Manchester na druhú a rakovina brazílskeho futbalu | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Slabý Manchester na druhú

A je to tu po opäť! Ani sa dlho čakať nemuselo. Stačilo iba 14 týždňov a obe Manchesterské veličiny sú opakovane na smiech celému svetu. Aby sme boli presní, tak sa tomu nesmejú iba v Anglicku, pretože tam sa nemôže ako Slniečko na hnoji usmievať nikto. City a United sú od začiatku anglickej najvyššej súťaže jej neohrozenými kráľmi, ale čo hravo stačí u nich doma v pohárovej Európe neobstálo. A že to nebol iba nejaký Manchesterský syndróm ukázali všetci zástupcovia z kolísky futbalu. Pukali od hanby rad radom a iba šťastie drží ešte pri živote Chelsea. Šťastie nepotrebovali španielske tímy, pretože tie majú výrazné schopnosti a nie je to len o elitnej dvojici. Athletic Bilbao doma tuho bojuje o účasť v budúcej sezóne európskych pohárov. Napriek tomu bez problémov rozobral anglického lídra v oboch zápasoch ako lego. Pomerne neznámi hráči iba z jedného malého regiónu Baskicko (2 200 000 obyvateľov) ukázali „výberu sveta“, ako sa ovláda lopta. A všetky Fergusonove esá boli bezplatne na kolotoči. Na ňom sa ocitli aj Manciniho multimilionári, ale iba dokým sa chcelo Sportingu Lisabon ich točiť. Potom si radšej portugalské mužstvo začalo šetriť sily na ligu, kde bojuje iba o pohárové miestenky. Zrejme všetky anglické mužstvá už pochopili, že pokiaľ chcú v budúcej sezóne niečo v Európe znamenať, budú musieť nakúpiť hráčov, ktorí ten futbal aj hrať skutočne vedia. Lebo doma majú iba za hrsť futbalistov, ale kopáčov na každom roku.

Rakovina brazílskeho futbalu

Jeden z najvplyvnejších ľudí svetového futbalu Ricardo Teixeira, zložil pre chorobu po vyše 23 rokoch funkciu prezidenta brazílskeho futbalového zväzu a taktiež pozíciu šéfa organizačného výboru MS 2014. Ale pravou rukou šéfa FIFA Seppa Blattera zostal, veď kto by mu ruku myl? Aj keď Teixeirovi spoločne s jeho svokrom Havelangem (bývalý prezident FIFA) dokázali preberanie úplatkov, oni sa tomu spoločne s Blatterom dobre pri vínku smejú. A určite pijú to najdrahšie, veď futbal posunuli finančne poriadne ďaleko a bolo si teda z čoho uliať... Brazílii udelili MS z toho dôvodu, že Teixeira si to zmyslel. A čo z toho má? No keď budú ziskové on zhrabne polovicu a keby boli náhodou stratové, všetko musí podľa zmluvy dorovnať štát. Biznis teda robiť vedia, len čo je pravda. Aj keď sa Romário či Pelé tešia z jeho odstúpenia ako malé deti, moc by výskať teda nemali. Jeho nástupca Marin totiž už teraz vyhlasuje, že Teixeirovi ľudia sú aj jeho ľudia a majú jeho plnú dôveru. A môžete si byť istý, že to bude práve pán Teixeira, kto sa bude po boku Blattera vyškierať do kamier o dva roky. A možno stihne napísať svojmu švajčiarskemu obchodnému partnerovi aj záverečnú reč, v ktorej MS 2014 vychvália až do nebies. Mimochodom štadióny stále meškajú a budú samozrejme predražené a o nových letiskách tam ešte ani nechyrujú. Veď keď horí pod zadkom, tak sa čo najviac peňazí od štátu ľahšie zháňa.

Zhrnutie v zhrnutí


Real Madrid si mierne situáciu skomplikoval, ale tréner Barcelony Guardiola boj o titul aspoň slovne už aj tak vzdal. V Anglicku všetko zatienil kolaps Muambu, ktorému aj my želáme skoré uzdravenie. V Taliansku si situáciu kontroluje AC Miláno, podobne ako vo Francúzsku PSG. Bayern Mníchov síce opätovne nadeľoval, ale ak sa Dortmund sám nerozloží, už mu nič nepomôže. U nás doma rozpustil mužov Púchov a verme, že to neurobia aj ďalší, hoci kandidátov je niekoľko.
 

Odporúčané články