Main Content

Žilina odštartovala prípravu: Európska konferenčná liga je veľkou výzvou

utorok, 20. jún 2023 06:34 | Autor: TASR

MŠK Žilina
MŠK Žilina | zdroj: TASR

Futbalisti MŠK Žilina odštartovali v pondelok letnú prípravu na sezónu 2023/2024. Mužstvo českého trénera Jaroslava Hyneka bude Slovensko reprezentovať aj v Európskej konferenčnej lige. Súťažné zápasy začne 13. júla v prvom predkole, meno svojho súpera sa dozvie v utorok (20. júna) počas žrebu.

Na úvodnom tréningu nového ročníka sa realizačnému hlásilo 26 hráčov a traja brankári. Medzi nimi boli aj niektoré staronové tváre ako Patrik Myslovič a tradične aj mladé talenty z projektu. Minimálne v úvode môžu zabojovať o svoju šancu Eric Bile, Timotej Kudlička, Ivan Mensah či Henry Addo.

Trénerom budú najbližšie dni chýbať reprezentanti - Dávid Ďuriš, Ľubomír Belko, Dominik Javorček, Adrián Kaprálik, Martin Gomola a Andrej Stojchevski. K tímu sa pripoja až pred sústredením v Rakúsku (1. júla).

"Sezónu, ktorá bola celá ako na hojdačke, sme zavŕšili úspešne. Tým bol aj návrat príjemnejší. Z celkového fungovania klubu i ľudí v ňom mám dobrý pocit. Preto som sa vrátil do kancelárie i na trávnik rád a oddýchnutý. Teším sa na novú sezónu, nové podnety, napredovanie všetkých," povedal český kouč podľa oficiálnej stránke žilinského klubu.

Pre Hyneka to bude druhá sezóna na lavičke tímu, v ktorej chce pokračovať v zlepšovaní taktických vecí a princípov: "Myslím si, že sme sa stihli posunúť do fázy, v ktorej som predpokladal, že budeme až tento ročník. Trošku sme to teda predbehli, za čo som rád. Osobne som pred rokom čakal, čo ukáže súťaž a ako hráči zareagujú na všetky zmeny. Chalani pracovali slušne a dokázali sme zo sezóny vyžmýkať maximum v kontexte rozvoja tímu i zabudovania zmien, ktorých bolo naozaj dosť. Určite mám ambíciu v novom ročníku v tom pokračovať. Navyše sme v Európe a preto to chceme maximálne využiť a zviditeľniť klub. O konkrétnych cieľoch sa ešte budeme s vedením i hráčmi baviť."

Žilinčania nastúpia v príprave na päť duelov. Prvý odohrajú v sobotu 24. júna na ihrisku druholigovej Považskej Bystrice, následne sa stretnú so Zlínom (v stredu 28. júna). Potom mužstvo po siedmich rokoch pocestuje opäť na sústredenie do rakúskeho Windischgarstenu, kde ho čaká Universitea Kluž (4. júla) a Wolfsberger AC (8. júla). Pred začiatkom nového ročníka slovenskej najvyššej súťaži sa ešte stretnú s Baníkom Ostrava (15. júla).

Šiesty tím uplynulej sezóny Fortuna ligy chce nadviazať v EKL na výkony z ročníka 2021/2022. Vtedy neuspel v play off proti FK Jablonec a neprebojoval sa do skupinovej fázy. Podľa Hyneka je ťažko špekulovať pred žrebom: "Zoznam možných súperov máme, je ich však dosť. Po žrebe zacielime na súpera a zoženieme si maximum informácií. Pre mňa osobne je to úplne nová vec v trénerskej kariére. Je to obrovská výzva a nová koncentrácia. Štartujeme hneď pohárom a chceme uspieť, chceme dopriať fanúšikom viac ako jeden domáci európsky zápas. K tomu bude smerovať aj naša pozornosť v príprave. Chalani majú ambíciu a skúsenosti z ťažkých duelov. Verím, že sa s tým popasujeme čo najlepšie."

 

Program letnej prípravy MŠK Žilina (zdroj: mskzilina.sk):

24.6. MŠK Považská Bystrica - MŠK Žilina (Považská Bystrica, 11:00)

28.6. FC Trinity Zlín - MŠK Žilina (Zlín - Vršava, 11:00)

Sústredenie Windischgarsten (1. - 9. júla)

4.7. Universitea Kluž - MŠK Žilina (18:00)

8.7. Wolfsberger AC - MŠK Žilina (15:30)

13.7. Prvý zápas 1. predkola EKL

15.7. FC Baník Ostrava - MŠK Žilina (Turzovka, 16:00)

20.7. Odvetný zápas 1. predkola EKL

27.7. (prípadný) prvý zápas 2. predkola EKL

29.7. Začiatok ligového ročníka 2023/2024

3.8. (prípadný) odvetný zápas 2. predkola EKL