Main Content

Vegas Golden Knights sú najlepším hokejovým tímom sveta (komentár)

sobota, 17. jún 2023 11:35 | Autor: Jakub Vaverka

Vegas Golden Knights
Vegas Golden Knights | zdroj: TASR

Vegas Golden Knights vyhrali v sezóne 2022/2023 svoj historicky prvý Stanley Cup. Vzhľadom na to, že do profiligy vstúpili v ročníku 2017/2018, je ich úspech ešte pôsobivejší. Prečo sú ale Rytieri z nevadskej púšte najlepším hokejovým tímom na svete?

Komentár Jakuba Vaverku

Golden Knights sú najlepší na svete

Vo všeobecnosti už samotný triumf v play-off NHL a zisk Stanley Cupu stačí na to, aby ste mohli niekoho považovať za najlepší hokejový tím sveta. Vegas Golden Knights vyhrali základnú časť Západnej konferencie, v prvom kole play-off vyradili po 5 dueloch Winnipeg Jets, následne v druhom kole zvládli McDavidov Edmonton Oilers v 6 zápasoch, aby v konferenčnom finále vyradili Dallas Stars takisto v šiestich meraniach síl.

Prišlo finále NHL a séria o Stanley Cup proti Floride Panthers. V nej hrali Vegas svoj najlepší hokej nielen v sezóne, ale zrejme aj od vzniku klubu v roku 2017. Golden Knights v momentoch po ľade doslova lietali, sériu ovládli v pomere 4:1 na zápasy, pričom Game 5 na domácom ľade, ktorý im priniesol trofej, zvládli so skóre 9:3 a kapitán Mark Stone si pripísal hetrik. Nasúkať súperovi v kľúčovom dueli deväť gólov? To samo o sebe hovorí jasnou rečou.

Adin Hill
Adin Hill | zdroj: TASR

Brankárskym hrdinom sa stal odpisovaný Adin Hill, najproduktívnejším hráčom play-off bol Jack Eichel a Conn Smythe Trophy pre MVP vyraďovacích bojov išla Jonathanovi Marchessaultovi. Zaujímavosťou je aj fakt, že takmer na deň presne, ako VGK potvrdili príchod trénera Brucea Cassidyho z Bostonu Bruins slávili triumf Stanley Cupu. Toto všetko sú aspekty, ktoré prispievajú k tomu, že druhý najmladší klub NHL je skutočne najlepším na svete.

Vysoké štandardy a najvyššie ciele

Niet pochýb o tom, že keby Vegas Golden Knights nastúpi v sérii na štyri víťazné zápasy proti šampiónovi akejkoľvej hokejovej ligy na svete, tak momentálne uspeje. Majiteľ organizácie Will Foley pri vzniku klubu prehlásil, že do troch rokov by chcel Golden Knights v play-off a do šiestich rokov so Stanley Cupom. Play-off (a aj finále) sa dočkal hneď v inauguračnom ročníku, trofej prišla presne po šietich sezónach. Skvelú prácu odvádza aj generálny manažér Kelly McCrimmon a aj George McPhee, ktorý túto pozíciu vo Vegas zastával predtým a momentálne je v klube prezidentom hokejových operácií. 

Mark Stone
Mark Stone | zdroj: TASR

Z VGK nerobia hokejové svetové číslo jeden iba výsledky, ale aj mentalita. Klub sa vo všetkom snaží byť najlepší, či už hokejovo alebo marketingovo. Stačí si pozrieť mediálne výstupy a sociálne siete Vegas, nudiť sa nebudete. V meste hriechu sa neboja riskovať, o čom pojednávajú príchody mien ako Pietrangelo, Eichel, Quick či Kessel, na druhej strane taktiež odchody typu Marca-Andrého Fleuryho, Ryana Reavesa, Alexa Tucha či kouča Gerarda Gallanta.

V prvej sezóne v NHL Rytieri vyhrali Západnú konferenciu a padli až vo finále proti Washingtonu Capitals, o rok neskôr boli v kontroverznom Game 7 prvého kola play-off proti San Jose zarezaní rozhodcami, nasledovali konferenčné finále a ťažké prehry s Dallasom Stars a Montrealom Canadiens. Ročník 2021/2022 bol pre zmenu jediným, v ktorom sme Vegas nevideli v play-off. Postup medzi TOP 16 Nevadčanom ušiel tesne, pričom doplatili na početné zranenia a dlhodobú maródku vo svojom kádri. 

Jonathan Marchessault
Jonathan Marchessault | zdroj: TASR

Čaká nás éra Vegas?

Teraz sú Vegas Golden Knights šampiónmi. Atmosféra v T-Mobile Arene patrí medzi najlepšie v hokejovom svete, zápasy sú pravidelne vypredané a organizácia napreduje vo všetkých smeroch. A pozitívom pre VGK je aj fakt, že drvivá väčšina hráčov má platné kontrakty aj na ďalšie obdobie a hlad po úspechu sa po zisku Stanley Cupu ešte zvýši. 

Je priskoro hovoriť o tom, či nás čaká v NHL éra Golden Knights, tak ako sme mohli nedávno sledovať éru Tampy Bay. Ak sa tak ale stane, nebude to prekvapením. Las Vegas, mesto, ktoré do roku 2017 mohlo o profesionálnom hokeji len snívať, aktuálne svoj hokejový sen žije. A ktovie, možno je toto celé len koniec prvej kapitoly úspešného príbehu a tá ďalšia môže byť nemenej úspešná.