Main Content

Nie iba Gajan: Slovensko môže mať tento rok dvoch draftovaných brankárov

streda, 7. jún 2023 10:36 | Autor: Róbert Kalnický

Samuel Urban
Samuel Urban | zdroj: TASR

Draft do kanadsko-americkej NHL sa nezadržateľne blíži. Slovenská hokejová verejnosť má veľké očakávania, pretože v hre je mnoho talentovaných mladíkov, ktorí by mohli počuť svoje meno.

V minulosti boli dvaja slovenskí gólmani zvolení trikrát. Konkrétne v rokoch 2001 (Peter Budaj, Ján Chovan), 2015 (Matej Tomek, Adam Húska) a 2018 (Roman Durný, Dávid Hrenák). Tentokrát sú v hre ďalšie veľké nádeje. Jednoznačne sa počíta, že svoje meno bude počuť Adam Gajan. Najlepší brankár svetového šampionátu juniorov má za sebou vydarenú sezónu a podľa predpokladov sa o jeho mene hovorí v rozmedzí záveru prvého až tretieho kola.

V hre je aj jeho mladší kolega Samuel Urban. Jednotka osemnástky prežila taktiež fantastickú sezónu. 18-ročný gólman ju odštartoval v projekte reprezentácie do 18 rokov, no v jej závere sa presunul do USHL. Vo farbách Sioux City Musketeers naskočil do štyroch zápasov s úspešnosťou 91,8%. 

Presadiť sa mu však výrazne pomohol svetový šampionát dorastencov, ktorý sa hral vo Švajčiarsku. Urban sa stal lídrom národného tímu a pomohol k postupu do elitnej štvorky. Na vysnívanú medailu to však slovenským mladíkom nestačilo a skončili štvrtí. Urban však podával stabilné výkony, vďaka ktorým si ho všimli aj skauti zo zámoria.