Main Content

Príbeh ako od scenáristu z Hollywoodu: Krádež Vegas v priamom prenose

pondelok, 5. jún 2023 13:48 | Autor: Róbert Kalnický

Jonathan Marchessault
Jonathan Marchessault | zdroj: TASR

Tohtoročné finále kanadsko-americkej NHL je plné zaujímavých príbehov. Jedným z nich je aj cesta Jonathana Marchessaulta a Reillyho Smitha, ktorý aktuálne pôsobia vo farbách Zlatých rytierov z Vegas.

Bolo leto v roku 2017 a najlepšia hokejová liga sveta sa začínala chystať na expanzný draft. Do súťaže totiž pribudol tím Vegas Golden Knights. Vedenie VGK malo právo výberu hráčov z každého tímu. Ostatných 30 celkov profiligy si však mohlo ochrániť niekoľko hokejistov. Florida Panthers v tom čase riešila, koho sa zo svojho mladého a perspektívneho tímu bude musieť zbaviť. Vtedajší generálny manažér Tom Rowe učinil jedno z najhorších rozhodnutí v histórii organizácie.

Práve tento Kanaďan totiž chcel, aby v tíme ostal obranca Alex Petrovic. Zároveň však tento zadák nebol takou hviezdou, aby ho napísal na listinu chránených hráčov. V praxi to znamenalo, že s predstaviteľmi Vegas musel vyjednávať. Na to, aby Petrovic mohol ostať v tíme napokon dokázal nájsť recept. Trejdom prakticky za nulovú hodnotu poslal do Nevady útočníka Reillyho Smitha. Ten nemal presvedčivú sezónu, pretože v 80 dueloch pozbieral len 37 kanadských bodov. Vo Vegas sa však ihneď stal asistentom kapitána a v súčasnosti je jednou z najväčších osobností v tíme.

Ešte väčšia krádež sa však podarila na expanznom drafte. Panthers si nepokryli útočníka Jonathana Marchessaulta, ktorého si vedenie Zlatých rytierov zvolilo o pár dní na to. Mladý Kanaďan bol v tom čase tretím najproduktívnejším hráčom tímu. V sezóne 2016/2017 ododhral 75 zápasov, v ktorých strelil 30 gólov a pridal 21 asistencií. Zároveň bol najlepším strelcom svojho celku. Talentovaný pravák ukázal, že bude najväčšou lúpežou vôbec. Ihneď sa zaradil medzi najproduktívnejších hráčov tímu. V aktuálnom ročníku odohral v základnej časti 76 zápasov so ziskom 57 bodov, no v play-off si drží priemer bodu na duel.

A čo Petrovic? Jeho kariéra začala padať strmhlav dole. Na Floride strávil ešte jeden a pol sezóny, no následne bol vymenený do Edmontonu. Ani v organizácii Oilers sa neuchytil a uplynulé štyri ročníky pôsobí v AHL. Naopak, tandem Smith a Marchessault aktuálne ťahá Vegas za prvým Stanley Cupom v histórii. Navyše, svoje kvality obaja potvrdili v prvom zápase, keď dokázali obaja streliť po jednom góle.