Main Content

Treba veriť procesu: Dopíše Paul Maurice svoju rozprávku na Floride?

sobota, 3. jún 2023 20:30 | Autor: Róbert Kalnický

Paul Maurice
Paul Maurice | zdroj: TASR

V lete pred sezónou prevzal kormidlo Floridy Panthers po Andrew Brunetteovi skúsený lodivod Paul Maurice. V tom čase len málokto očakával to, čo so svojim tímom dokáže hneď pri svojom debutovom ročníku.

Už pri svojej prvej tlačovej konferencii dával 56-ročný Kanaďan dôraz na jedno slovné spojenie: „Trust the process." V tom čase ešte azda nik nevedel, o čom hovorí. Maurice už v čase, keď preberal tím, vedel veľmi dobre, čo chce na Floride zmeniť. Vo viacerých zámorských reláciách sa totiž zamerali na rozbor hry Panthers v play-off. Vlaňajší víťaz Prezidentskej trofeje má enormnú ofenzívnu kvalitu, no vo vyraďovacích bojoch sa hrá iný hokej.

A práve to prišiel Panterov Maurice naučiť. Cats trvalo veľmi dlho, kým si na tento štýl dokázali zvyknúť. Na prelome rokov to dokonca vyzeralo, že tím z južnej Floridy v play-off ani hrať nebude. Napokon však prišlo ideálne načasovanie formy. Panthers absolútne zmenili svoju identitu a miesto naivných kľučiek pred modrou čiarou robia niečo efektívnejšie. V mnoho prípadoch si totiž aj najväčšie hviezdy puk radšej nahodia na zadný mantinel, kde ho aktívnym forčekingom získajú.

A práve toto je recept na úspech v play-off. Okrem iného, do životnej formy sa dostal brankár Sergej Bobrovskij, takže Panthers môžu zaútočiť na svoj premiérový Stanley Cup v histórii. V ceste im stojí odhodlaný súpera z Nevady - Vegas Golden Knights.