Main Content

Gruzínsky kráľ z Neapola: Khvicha Kvaratskhelia sa stal najlepším hráčom Serie A

sobota, 3. jún 2023 15:05 | Autor: TASR

Khvicha Kvaratskhelia
Khvicha Kvaratskhelia | zdroj: TASR

Gruzínsky futbalista Khvicha Kvaratskhelia sa stal Hráčom roka v talianskej Serii A. Krídelníkovi SSC Neapol odovzdajú individuálnu trofej pred záverečným duelom sezóny doma proti Sampdorii Janov.

Po nedeľnom zápase si hráči Neapola taktiež preberú majstrovskú trofej a trénerovi SSC Lucianovi Spallettimu odovzdajú cenu pre Trénera roka.

Kvaratskhelia prišiel pod Vezuv z gruzínskeho tímu Dinamo Batumi vlani v lete ako relatívne neznámy hráč. Dvadsaťdvaročný krídelník sa však okamžite zaradil medzi hlavné opory tímu a výrazne prispel k zisku prvého titulu v Serii A po 33 rokoch.

Počas sezóny odohral v talianskej lige 33 zápasov, v ktorých strelil 12 gólov a pridal 10 asistencií. Od fanúšikov si vyslúžil prezývku "Kvaradona", narážajúc na jeho podobnosť s hviezdnym Argentínčanom Diegom Maradonom, ktorý doviedol SSC k jeho jediným dvom predchádzajúcim ligovým titulom.

"Vplyv Kvichu na ligu bol pôsobivý. Gratulujem Neapolu, že priviedol do Talianska taký talent, ktorý od prvých zápasov predvádzal svoj repertoár techniky, driblingu, osobnosti a kreativity. S 12 gólmi a 10 asistenciami bol Kvaracchelija jedným z popredných hráčov Azzurri, ktorí vyhrali scudetto a mnohým fanúšikom splnili krásny futbalový sen," uviedol podľa agentúry AP Luigi De Siervo, generálny riaditeľ Serie A. Z majstrovského titulu sa v drese "Partenopei" teší aj slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka.