Main Content

Vegas alebo Florida: Nečakané finále plné TOP príbehov - naši redaktori sa nezhodujú

sobota, 3. jún 2023 16:28 | Autor: Róbert Kalnický

Florida - Vegas
Florida - Vegas | zdroj: NHL.com

Play-off v kanadsko-americkej NHL sa dostáva do svojej záverečnej fázy. Finále najlepšej hokejovej ligy sveta znamená sériu medzi Vegas Golden Knights a Floridou Panthers. Toto meranie síl si spoločne znovu rozanalyzujeme. Na záver znovu pridáme tipy oboch redaktorov Sport7.sk.

Vzájomné zápasy v ZČ:

Vegas Golden Knights - Florida Panthers 4:2

Florida Panthers - Vegas Golden Knights 2:1

V základnej časti sa oba tímy stretli v dvoch prípadoch. Raz sa hralo v Nevade, raz na Floride. Celky si víťazstvá podelili. V dlhodobej súťaži totiž platilo pravidlo môj dom - môj hrad. V prípade, že by sa takýmto štýlom hralo aj v play-off, z celkového titulu by sa tešili hokejisti Zlatých rytierov.

1. kolo play-off:

Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets 4:1 na zápasy (1:5, 5:25:4 po predĺžení4:24:1)

Boston Bruins - Florida Panthers 3:4 na zápasy (3:1, 3:6, 4:2, 6:2, 3:4 po predĺžení5:73:4 po predĺžení)

2. kolo play-off:

Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 4:2 na zápasy (6:4, 1:5, 5:1, 1:4, 4:35:2)

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 1:4 na zápasy (2:42:32:3 po predĺžení, 2:1, 2:3 po predĺžení)

3. kolo play-off:

Vegas Golden Knights - Dallas Stars 4:2 na zápasy (4:3 po predĺžení, 3:2 po predĺžení, 4:0, 2:3 po predĺžení, 2:4, 6:0)

Carolina Hurricanes - Florida Panthers 0:4 na zápasy (2:3 po predĺžení, 1:2 po predĺžení, 0:1, 3:4)

Oba tímy majú za sebou skvelou play-off jazdu. Vegas najskôr vyradili Winnipeg, potom Edmonton a vo finále konferencie čelili Dallasu. Golden Knights zvíťazili v úvodných troch zápasoch, no Stars stihli sériu ešte zdramatizovať. Napokon však po výhre 6:0 postúpili do historicky druhého finále hráči z Nevady. Florida je najväčším prekvapením. Panthers najprv vyradili Boston, neskôr Toronto. Vo finále Východnej konferencie zamietli s Carolinou a postúpili pomerom 4:0 na zápasy.

 

Najproduktívnejší hráč v play-off:

Vegas Golden Knights - Jack Eichel - 17 zápasov - 6+12 - 18 kanadských bodov

Florida Panthers - Matthew Tkachuk - 16 zápasov - 9+12 - 21 kanadských bodov

Bodovo svoj tím ťahajú najmä americké hviezdy. Vo svojom premiérovom play-off žiari vo farbách Vegas Jack Eichel. Draftová dvojka z roku 2015 strieľa dôležité góly, pridáva pekné asistencie a dokazuje svoju komplexnosť. Na opačnej strane ešte viac žiari Matthew Tkachuk. Teraz vieme povedať, že Florida jednoznačne ovládla letný trejd a Tkachuk má obrovskú formu. Vo finále Východnej konferencie práve tento hráč strelil 3 víťazné góly, na ten štvrtý asistoval.

Pred sériou:

Pre obe organizácie to bude vôbec druhé finále v ich histórii. Vegas sa predstavilo vo finálovej sérii hneď vo svojej premiérovej sezóne v roku 2018. Zlatí rytieri čelili Washingtonu Capitals, ktorému podľahli pomerom 1:4 na zápasy. Florida sa predstavila v záverečných bojoch o Stanley Cup ešte v roku 1996. Cats čelili Coloradu Avalanche, no triumf si nepripísali. Tieto dva celky sa stretnú v play-off vôbec po prvýkrát v histórii, no je ťažké odhadnúť favorita.

Absencie:

Aj vo finálovej sérii sú na oboch stranách absencie. Zlatým rytierom s určitosťou nebudú k dispozícii Robin Lehner a Nolan Patrick. Okrem toho je otázny zdravotný stav u Laurenta Brossoita, Phila Kessela a Logana Thompsona. Na opačnej strane budú absentovať Patric Hornqvist a Spencer Knight.

Tipy redakcie Sport7.sk:

JV: Vegas Golden Knights získa Stanley Cup po šiestich zápasoch, muž série Jack Eichel

„Myslím si, že nás čaká vyslovene parádne finále bojov o Stanley Cup. Florida Panthers píše krásny príbeh a dokazuje, že papierové predpoklady sú iba nepodstatným zdrapom. Na druhej strane, Vegas je vo svojom druhom finále od roku 2018, k čomu treba pripočítať aj 4 účasti v konferenčnom finále. Podľa môjho názoru Golden Knights skutočne dozreli a sú v mojich očiach jemným favoritom zisku Stanley Cupu. Dôvodom je aj fakt, že zatiaľ čo Cats sa opierajú predovšetkým o individuality ako Tkachuk či Barkov, Vegas z mojej perspektívy hrajú tímovejšie a zabrať dokážu všetky štyri útoky. Osobne očakávam, že ešte o level vyššie ako doteraz bude hrať Jack Eichel, pri ktorom by sme nemali zabúdať na to, že stále hrá iba svoje prvé play-off. Každopádne, teším sa, že spoznáme nového víťaza Stanley Cupu, opäť sa potvrdzuje, že NHL je pravdepodobne najvyrovnanejšia športová liga na svete." 

RK: Florida Panthers získa Stanley Cup po šiestich zápasoch, muž série Sergei Bobrovskij

„Finále, aké tu ešte nebolo. Oba tímy v tohtoročnom play-off dokázali, že hokej hrať vedia. Vegas nemali ľahkých súperov, no dokázali postupne vyradiť Winnipeg, Edmonton aj Dallas. Hoci sa vo výbornom svetle prezentuje brankár Adin Hill, práve on je pre mňa najväčším otáznikom v tejto sérii. Zlatí Rytieri ho získali zo San Jose prakticky zadarmo, no dovolím si tvrdiť, že tento brankár nie je dostatočne preverený bojmi v play-off. Na opačnej strane stojí odhodlaný tím. Florida ukázala, že pozícia underdoga im v tohtoročných bojoch o Stanley Cup vyhovuje. Navyše, Paul Maurice dokázal do tohto ofenzívneho tímu dostať mentalitu play-off tímu. Práve to, akým štýlom sa vo vyraďovacích bojoch prezentujú ich robí v mojich očiach miernym favoritom. Som rád, že po dlhých rokoch pôsobenia Tampy Bay máme vo finále nový tím."