Main Content

Výmena Tkachuk - Huberdeau: Geniálny ťah Billa Zita

štvrtok, 25. máj 2023 11:03 | Autor: Róbert Kalnický

Florida Panthers
Florida Panthers | zdroj: TASR

Florida Panthers je vo finále bojov o Stanley Cup. Celok z mesta Sunrise dnes vyradil Carolinu Hurricanes v konferenčnom finále a čaká na svojho súpera do poslednej série. Panthers žijú svoj sen a sú odhodlanejší ako kedykoľvek. Čo však stojí za ich vzostupom v uplynulých rokoch?

V minulosti bol tento tím považovaný ako chudobný príbuzný Tampy, no dnes je všetko inak. Celku z mesta Sunrise svitá po príchode generálneho manažéra Billa Zita na lepšie časy. Vlani Prezidentská trofej, teraz šampión Východnej konferencie. Urobia aj posledný krok? Pomôcť im k tomu má aj nová hviezda Matthew Tkachuk, ktorý sa stal absolútnym Franchise leadrom. Vráťme sa pritom do letných mesiacov.

Práve v tomto období totiž prišla obrovská výmena, ktorá šokovala hokejový svet. GM Bill Zito sa vzdal Jonathana Huberdeaua, ktorého spoločne s MacKenziem Weegarom poslal do Calgary. Opačným smerom putoval Matthew Tkachuk, ktorý na Floride ihneď podpísal 8-ročnú zmluvu. A povedzme si úprimne, kto v tom čase očakával, že z tejto výmeny vyjdú víťazne práve Panthers?

Jonathan Huberdeau v organizácii Plameňov doslova zhorel. Jeho medziročný prepad v bodovej produktivite činí neuveriteľných 60 kanadských bodov, čo je najväčší skok v histórii súťaže. Flames nepostúpili ani do play-off. A čo Tkachuk? 25-ročný Američan si podmanil celé Sunrise. V základnej časti pozbieral 109 kanadských bodov a v heroických výkonoch pokračuje v play-off. Neodmysliteľnou súčasťou bol aj vo finále konferencie. V ňom mal podiel totiž vo všetkých víťazných góloch svojho tímu. Tri sám strelil a jeden pripravil.

Áno, je to len prvý rok od výmeny. Už teraz sa však objavujú názory, že práve Florida vyjde z tejto výmeny ako víťaz. Na sociálnej sieti Twitter sa už dokonca objavujú názory, že Matthew Tkachuk je najlepší americký hokejista v NHL.