Main Content

Lotyšsko vyslalo Slovákom signál na diaľku: Takto sa hrá proti Kazachstanu

nedeľa, 21. máj 2023 08:55 | Autor: TASR

Lotyšsko
Lotyšsko | zdroj: TASR

Lotyšskí hokejisti deklasovali v sobotňajšom zápase B-skupiny MS Kazachstan 7:0. Upevnili si 4. miesto v tabuľke, na konte majú 11 bodov a postup do štvrťfinále vo svojich rukách.

Ak by aj Slováci, ktorí momentálne zaostávajú o šesť bodov, vo zvyšných dvoch dueloch v skupine zvíťazili v riadnom hracom čase nad Slovinskom a Nórskom, Lotyšom bude v ich záverečnom dueli proti Švajčiarsku (v utorok 19.20 SELČ) stačiť k postupu zisk bodu, teda dostať zápas do predĺženia.

Domáci viedli vo vypredanej Arene Riga už po prvej tretine 2:0, odpor súpera definitívne zlomili v 22. minúte po kontroverznom treťom góle Martinša Dzierkalsa. Kazachovia už potom nedokázali odolávať rozbehnutým súperom a inkasovali ešte štyrikrát.

Jedným z čiarových rozhodcov zápasu bol Slovák Šimon Synek. Kazachovia ešte nemajú istotu záchrany v elitnej kategórii. Na záverečný zápas v skupine nastúpia v pondelok o 19.20 h proti poslednému Slovinsku, ktoré deň predtým čaká duel so slovenskými reprezentantmi.

B-skupina:

Kazachstan - Lotyšsko 0:7 (0:2, 0:3, 0:2)

Góly: 16. Ri. Bukarts (Dzierkals, Jaks), 18. Batna (Zile), 22. Dzierkals (Batna, Ro. Bukarts), 30. Abols (Daugavinš, Balcers), 40. Indrašis (Ri. Bukarts, Freibergs), 50. Daugavinš (Balcers, Abols), 52. Abols (Balcers, Daugavinš). Rozhodovali: Huerlimann (Švaj.), MacFarlane (USA) - Hynek (ČR), SYNEK (SR), vylúčení: 5:3 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 9200 divákov.

Kazachstan: Šutov (41. Bojarkin) - Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butenko, Dichanbek, Koroľov, Gajtamirov - Rymarev, Šestakov, Starčenko - Michajlis, Grenc, Savickij - Omirbekov, Muchametov, Muratov - Kajyržan, Mangisbajev, Rachmanov

Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Cibulskis, Jaks, Čukste, Freibergs, Bergmanis - Daugavinš, Abols, Balcers - Dzierkals, Batna, Rob. Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Džerinš, Rich. Bukarts - Ločmelis

Lotyši mali v I. tretine mierne strelecky navrch, vypredaná Arena Riga čakala na prvý gól do 16. minúty, keď sa presadil Rihards Bukarts. O dve minúty zvýšil náskok Batna. Kazachovia však tiež mali svoje šance, Šilovsa zamestnali Beketajev i Šestakov. Domácim odolávali až do 22. minúty, keď prišiel kontroverzný moment. Dzierkals natlačený protihráčom vrazil do kazašského brankára Šutova a spolu s ním nabral aj bránku.

Puk sa následne dostal za bránkovú čiaru, ale až v momente, keď bola bránka posunutá, navyše útočník zamedzil v bránkovisku zákroku Šutova, ktorého fauloval. Rozhodcovia skonzultovali situáciu s videorozhodcom a gól napokon uznali, čo vyvolalo veľké protesty Kazachov. Navyše Lotyši dostali aj presilovku, keďže súper neuspel s trénerskou výzvou ohľadom nedovoleného bránenia brankárovi. Po tomto momente sa už nedokázali Kazachovia vrátiť späť do zápasu. Naopak, rozbehnutí domáci ešte do prestávky zvýšili na 5:0 a v tretej tretine pridali ďalšie dva góly. Gólostroj zavŕšil v 52. minúte v presilovke svojím druhým presným zásahom Abols.

Hlasy aktérov (zdroj: iihf.com):

Tamirlan Gajtamirov, obranca Kazachstanu: "Mali sme málo energie. Neviem, čo k tomu povedať. Bol to náš najhorší zápas na turnaji. Je to neakceptovateľné. Musíme nabudúce podať oveľa lepší výkon. Treba si zajtra oddýchnuť a pripraviť sa na ďalší zápas."

Toms Andersons, útočník Lotyšska: "Vedeli sme, aký dôležitý je tento zápas. Potrebovali sme zvíťaziť, aby sme i udržali šancu na postup do štvrťfinále, takže to bol náš hlavný cieľ. Nemohli sme brať Kazachov na ľahkú váhu, potrebovali sme mať vydarený vstup do stretnutia, čo nám vyšlo. Vyhrali sme štvrtý zápas za sebou, z čoho sme šťastní. Chceli sme potešiť našich fanúšikov."