Main Content

Nastal čas vytiahnuť kalkulačky: Postup do štvrťfinále nemáme vo svojich rukách

piatok, 19. máj 2023 07:50 | Autor: Jakub Vaverka

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Postupové kalkulačky patria k MS v hokeji ako zemiakový šalát k Vianociam. Žiaľ, po včerajšej prehre Slovenska so Švajčiarskom 2:4 opäť nastal čas ich po roku vytiahnuť. 

Slovenskí hokejisti prehrali so Švajčiarmi, čo bola ich tretia porážka na MS. Na šampionáte v Rige prehrali aj s Českom (2:3) a Kanadou (1:2pp). K tomu pripočítajme triumf nad domácim Lotyšskom (2:1). 

Pred tímom Craiga Ramsayho sú ešte tri skupinové duely: proti Kazachstanu, proti Slovinsku a proti Nórsku. Ak chceme postúpiť ďalej, sú to, takpovediac, povinné trojbodové triumfy. Ale ani to nemusí stačiť. Ako je to možné, keďže Slováci prehrávali zatiaľ iba so súpermi, s ktorými sa nečakalo, že budeme bodovať?

Všetko totiž zamiešali Lotyši triumfom proti Česku 4:3 po predĺžení. Momentálne majú o bod viac ako naši reprezentanti. Pred sebou majú duely so Slovinskom, s Kazachstanom a so Švajčiarskom. Samozrejme, minimálne proti Helvétom nebudú v pozícii favorita. 

Čisto matematicky je ale situácia jednoznačná: Ak Lotyši vyhrajú svoje zvyšné zápasy v riadnom hracom čase, postúpia ďalej. Slovensku teda nestačí iba bodovať naplno, musí sa spoliehať aj straty súperov, predovšetkým Lotyšov. Za istých okolností môžu situáciu zamiešať aj Česi.