Main Content

Stanislav Lobotka tušil úspech SSC Neapol už v lete: Bola to poriadna jazda, nechýbal obrovský tlak

piatok, 12. máj 2023 08:25 | Autor: TASR

Stanislav Lobotka
Stanislav Lobotka | zdroj: TASR

Slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka prežíva po zisku talianskeho titulu s SSC Neapol euforické chvíle a zrejme až neskôr si naplno uvedomí, čo so spoluhráčmi dokázali. V exkluzívnom rozhovore pre denník Šport opísal oslavy fanatických fanúšikov SSC ako "divočinu", počas nich totiž prišiel aj o zaviazané kopačky a napokon mu zostali len boxerky. Priznal tiež, že tušenie úspešnej sezóny mal už počas letnej prípravy.

Oslavy titulu si SSC "nechal" na domáci zápas s Fiorentinou, na ktorý nastúpil už ako istý majster. Na štadióne sa tiesnilo 55.000 divákov, tisíce za jeho bránami. Osobitný potlesk dostal každý jeden z hráčov Neapola, vrátane Lobotku. "Hovoril som fanúšikom, že im tie kopačky dám, len nech ma nechajú rozviazať si šnúrky. Chvíľu som si myslel, že zo mňa strhnú komplet celé oblečenie. Našťastie, boxerky mi nechali," vrátil sa Lobotka v exkluzívnom rozhovore pre denník Šport k oslavám tretieho majstrovského titulu SSC v histórii a prvého od roku 1990.

Tím spod Vezuvu sa počas celej sezóny pozeral na súperov zhora, s pribúdajúcimi kolami rástol jeho náskok. Zisk titulu definitívne spečatil minulý štvrtok remízou 1:1 na pôde Udinese Calcio. "Najväčšie emócie sme prežívali v Udine, keď sme si už boli istí, že nás nikto nemôže predbehnúť. Eufória, samozrejme, zavládla aj po zápase s Juventusom. Rivalita našich klubov je obrovská, vyhrať tam bola veľká túžba. Naplnená," uviedol Lobotka.

Dvadsaťosemročný stredopoliar sa napriek dosiahnutému cieľu sústredí na záver sezóny. "Čakajú nás ďalšie štyri zápasy, ešte sme neprevzali trofej. Aj tak je to úžasné. Z domu sa mi ozývajú rodina, kamaráti. Vtedy zas a zas pociťujem radosť. Možno mi to, čo sme vlastne dokázali, príde až neskôr, až po pár mesiacoch. Teraz je to čerstvé a hektické. Napriek tomu silné. Titul sme vyhrali päť kôl pred koncom. Krásne vyvrcholenie sezóny," rozplýval sa slovenský reprezentant.

So spoluhráčmi čelil enormnému tlaku. "A ten postupne silnel. Tisíckrát sa ho môžete snažiť potláčať a nepripúšťať si ho, aj tak je všadeprítomný. Nech by ste išli autom iba okolo mesta, cítili by ste narastajúcu horúčku. Ľudia pomaly začínali oslavovať titul, hoci do konca zostávalo ešte viac ako desať kôl. Každý z hráčov zvádzal ťažký vnútorný boj. Teraz musíte, teraz musíte a teraz musíte zas. Fanúšikovia vás oddane podporujú, ale víťazí sa na trávniku. Tam sme ukázali, že vieme pracovať aj pod extrémnym tlakom."

Už letná príprava podľa neho naznačila, že by Neapolčania mohli pomýšľať na najvyššie priečky. "Už v príprave sme mali výborné zápasy. Cítil som, že sme nabrali na kvalite. Začalo nám to ladiť. Tí, čo sme v tíme už boli, akoby sme sa odrazu lepšie pochopili. A skvele zapadli noví hráči. Súťaž sme odštartovali veľmi dobre. Predovšetkým výkony také boli. Potom prišla Liga majstrov a s nimi viera, že niečo veľké môžeme vyhrať. Zdolali sme vlaňajšieho finalistu FC Liverpool, vyhrali sme na ihrisku Ajaxu Amsterdam. Sebavedomie stúpalo a túžba uspieť tiež," vrátil sa na začiatok sezóny Lobotka.

Otcom majstrovského úspechu bola jednoliata kabína a tréner Luciano Spalletti. Podľa Lobotku dokázal mužstvo vždy dobre takticky pripraviť. "Vie, čo chce hrať, vie, ako chce hrať a vie využiť silné stránky svojich hráčov. Plus má obrovské skúsenosti, ktoré ho naučili hľadať pozitíva, aj keď prehráme, prípadne nehráme dobre. Správne volí stratégiu bez ohľadu na to, či nás súper vysoko napáda, stiahne sa do hlbokého bloku alebo bráni osobne hráč na hráča."

Taliansku Serie A považuje za veľmi silnú súťaž. "Veľa mužstiev hrá v kombinovanom rozostavení 3-5-2 alebo 5-3-2. Všetky sú skvele takticky pripravené a vedené. Niekto pressuje, iný hrá jeden proti jednému a ďalší sa zas zatiahne hlboko na vlastnú polovicu. Každý jeden hráč vie, čo bude robiť bez lopty a čo s ňou. Rýchle protiútoky sú niekedy smrtiace, takmer nezastaviteľné. Individuálna hráčska kvalita obrovská. Málo chýb, veľká fyzičnosť, variabilita. Body sa zbierajú ťažko a stoja veľa síl. Oba milánske kluby sú v semifinále Ligy majstrov, ale v domácej súťaži skončia ďaleko za nami. Mali obdobia, keď nedokázali vyhrať štyri-päťkrát za sebou, a to aj s protivníkmi zo spodnej časti tabuľky. Napríklad v Španielsku sa nekládol taký dôraz na taktickú stránku ako v Taliansku. V neposlednom rade je to práca trénerského štábu. Zmysel pre detail a dôraz na detail. Hráči dostanú presný manuál. Kde sa majú pohybovať a kedy majú v ktorom priestore byť," vysvetlil Lobotka pre denník Šport.

Okrem úspechu na domácej scéne zažil SSC aj vydarené účinkovanie v Lige majstrov. Vypadnutie vo štvrťfinále s milánskym AC škrelo, v konečnom dôsledku však postup medzi najlepších osem tímov súťaže znamenal historické maximum pre Neapol. "Do skupinovej fázy sme išli s cieľom postúpiť. Vedeli sme, že Liverpool je favorit, Ajax má silné mužstvo a hrýzť bude aj Glasgow Rangers, ktorý bol vlani vo finále Európskej ligy. Ďalej sme išli z prvého miesta, v osemfinále nám to potom vyšlo proti Frankfurtu, ale následne už nie s AC Miláno. Nepremenili sme šance, čo medzinárodne skúsený súper potrestal. Napriek tomu sme zažili parádnu jazdu."