Main Content

POTVRDENÉ: Ukrajincom poskytnú finančnú pomoc na prípravu na majstrovstvá sveta

utorok, 9. máj 2023 08:28 | Autor: TASR

Dres Ukrajina
Dres Ukrajina | zdroj: Twitter

Ukrajinskí atléti a funkcionári môžu dostať finančnú pomoc na prípravu na augustové majstrovstvá sveta v Budapešti. Svetová atletika (WA) v pondelok oznámila investíciu vo výške 190.000 USD pre Ukrajincov, ktorí prišli v dôsledku vojny o významný športový komplex v Bachmute.

"Bolo to jediné športové centrum, kde mohli atléti trénovať celý rok. Teraz tam nie je nič," citovala z oficiálneho vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov agentúra AP. Krajina mala na vlaňajších MS v americkom Eugene 22 reprezentantov, cenné kovy získali výškari Jaroslava Mahučichová (striebro) a Andrij Procenko (bronz).

World Athletics suspendovala Rusov a Bielorusov na začiatku vojny a neimplementovala návrh Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý v marci vyzval k zrušeniu zákazu pre športovcov z dvoch inkriminovaných krajín. "Chceme zaistiť, že ukrajinskí športovci budú mať tento rok rovnakú možnosť na úspech," uviedol prezident strešnej atletickej organizácie Sebastian Coe. Tohtoročné majstrovstvá sveta v Budapešti sú na programe 19. až 27. augusta.