Main Content

Slafkovský má reprezentačnú istotu: Grigar a Paňková sú blízko

pondelok, 8. máj 2023 11:52 | Autor: TASR

Alexander Slafkovský
Alexander Slafkovský | zdroj: TASR

Kanoista Alexander Slafkovský má už po prvých dvoch nominačných pretekoch vodných slalomárov v Čunove potvrdené miesto v reprezentačnom tíme. Kajakár Jakub Grigar a kanoistka Zuzana Paňková sú na najlepšej ceste do národného tímu s plným bodovým ziskom za dve víťazstvá a v ženskom kajaku sa najviac darilo Soni Stanovskej, ktorá je v priebežnom poradí pred Eliškou Mintálovou. Informoval o tom portál canoe.sk.

Úradujúci vicemajster sveta Slafkovský v nedeľu zvíťazil a vďaka druhému miestu z prvého víkendového dňa a vopred stanovenej bodovej výhode má už po prvých dvoch pretekoch reprezentačnú istotu. K extra 24 bodom za umiestnenie z minuloročných MS si Slafkovský pripísal ďalších 42 bodov: "V sobotu som mal rozpačité pocity a trochu som sa hľadal, ale v nedeľu som sa zobudil do nového dňa a cítil som, že to bude dobré. Som šťastný za jazdy, ktoré som predviedol – aj kvalifikačnú aj finálovú. Cítim, že stále na to mám. Som rád za nominačné body, ktoré mám naviac, lebo sme tak vyrovnaní, že zase sme boli v desatinách v prvých aj druhých pretekoch. To iba značí to, že nikoho nemožno podceňovať a všetci štyria sme vyrovnaní. Komu to lepšie sadne, ten ide ďalej."

Boje slovenských kanoistov o tri miesta v reprezentácii s olympijským podtónom sú mimoriadne vyrovnané. V prvých pretekoch sa Matej Beňus, Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Michal Martikán poskladali do 81 stotín. Plný počet bodov bral domáci pretekár Matej Beňuš. Na budúci víkend sa v Liptovskom Mikuláši rozhodne o dvojici, ktorá doplní Slafkovského v reprezentácii a v boji o olympijské miestenky.

V ženskom kajaku sa očakávali jasné víťazstvá deviatej najlepšej kajakárky OH v Tokiu Elišky Mintálovej. Tá si v sobotu pripísala plnú bodovú nádielku, no v nedeľnom finále neprešla jednu z brán a skončila na štvrtom mieste. "Sobota sa začala pre mňa veľmi chaoticky, keď po ceste do Čunova na nominačné preteky mi vybuchlo auto na diaľnici a štart som ledva stihla a mám traumu na celý život. Jazdy som ale zašla dobre. Najmä v nedeľu som podala solídny výkon až na 50-sekundovú penalizáciu, ktorá bola z môjho pohľadu sporná, ale neberiem si to k srdcu a ideme ďalej," povedala Eliška Mintálová pre canoe.sk. Po dvoch nominačných pretekoch vedie priebežné poradie Soňa Stanovská so 42 bodmi za druhé miesto v prvých a víťazstvo v druhých pretekoch: "Musím povedať, že sa na vode cítim naozaj super. Som si 100-percentne istá každým jedným záberom a myslím, že výkony, ktoré predvádzam odzrkadľujú moje nastavenie."

Kanoistke Monike Škáchovej, ktorá obhajuje olympijskú účasť z Tokia, sa po komplikovanom zranení ramena nedarí vrátiť na popredné miesta a ani v nominačných pretekoch nepádlovala vo fyzickej pohode. Na jej post nastúpila Zuzana Paňková, ktorá vďaka dvom triumfom dosiahla plný bodový zásah: "Nie som spokojná s výkonom. Veľa som ťukala, ale som rada, že si beriem dve prvé miesta v kanoe. Je to super pocit vedieť, že mi stačí jedna fakt super jazda a budem v reprezentácii.“

Double v mužskom kajaku si suverénne vyjazdil strieborný olympijský medailista z Tokia Jakub Grigar. "Sám som bol zvedavý, ako preteky zajazdím a myslím, že aj tieto jazdy ukázali, že je to celkom fajn. Časy sú dobré a ešte ich musím trochu vyčistiť. Urobil som dva-tri zbytočné dotyky brán. Musím dať na to pozor a myslím, že budeme dobre pripravení na sezónu. Dve víťazstvá sú veľká výhoda. Chcel som dobre zajazdiť, aby som už do Liptovského Mikuláša išiel s čistou hlavou, aby som sa nemusel obávať o výsledok a mohol som využiť, že trať dobre poznám a užiť si preteky," uviedol Grigar.

Členovia reprezentačného A-družstva, tímu do 23 rokov a juniorov sa v tejto sezóne pobijú o svetové a európske tituly. Majstrovstvá sveta, ktoré budú zároveň hlavnou olympijskou kvalifikáciou, sa uskutočnia v Londýne 19. až 24. septembra. Olympijskú miestenku si však môžu vodní slalomári vyjazdiť aj na Európskych hrách v Krakove (29. júna - 2. júla). O menovitom zložení slovenskej vodnoslalomárskej výpravy na OH 2024 sa rozhodne tento rok začiatkom októbra vo finále Svetového pohára v Paríži.

Priebežné poradie nominácie po dvoch pretekoch v Čunove

Kajak ženy: 1. Soňa Stanovská – 40 bodov, 2. Eliška Mintálová – 39, 3. Ivana Chlebová - 36 , 4. Zuzana Paňková – 34, 5. Michaela Haššová – 31

Kanoe muži: 1. Alexander Slafkovský – 66 bodov, 2. Matej Beňuš - 40, 3. Marko Mirgorodský 38, 4. Michal Martikán – 34

Kanoe ženy: 1. Zuzana Paňková – 44 bodov, 2. Soňa Stanovská – 40, 3. Simona Glejteková – 36, 4. Ivana Chlebová – 32

Kajak muži: 1. Jakub Grigar – 44 bodov, 2. Adam Gonšenica – 40, 3. Martin Halčin – 35, 4. , 4. Jakub Stanovský - 32, 5. Ľubomír Janček - 31, 6. Filip Stanko – 28.