Main Content

VIDEO: Osemnástka je po dvadsiatich rokoch v semifinále, na Urbana letelo 56 striel

štvrtok, 27. apríl 2023 17:45 | Autor: TASR

Pekarčík x Cedzo
Pekarčík x Cedzo | zdroj: Puckfans

Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na MS hráčov do 18 rokov vo Švajčiarsku do semifinále. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom stretnutí zdolali v Porrentruy favorizované Fínsko 3:2.

Slovensko bude mať v tejto kategórii zastúpenie medzi štyrmi najlepšími tímami prvýkrát od roku 2003. Meno semifinálového súpera spoznajú zverenci trénera Tibora Tartaľa na základe vývoja zvyšných dvoch štvrťfinálových duelov. V nich proti sebe nastúpili Kanada so Švajčiarskom a Švédsko s Lotyšskom. V prvom štvrťfinále zdolali hráči USA rovesníkov z Česka 4:1.

 

MS do 18 rokov – štvrťfinále:

Fínsko – SLOVENSKO 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Góly: 46. Halttunen (Junkkari, Helenius), 60. Järventie (Halttunen, Helenius) – 1. Dvorský (Eperješi, Cedzo), 23. Masnica (Dvorský, Pekarčík), 34. Cedzo (Pekarčík, Dvorský). Rozhodovali: Eriksson (Švéd.), Hebeisen (Švajč.) – Boivin (Kan.), Gustafson (USA), vylúčení: 2:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2378 divákov.

/SLOVENSKO postúpilo do semifinále/

 

Slovensko: Urban – Štrbák, Eperješi, Chromiak, Baran, Kráľovič, Pišoja, S. Barcík – Pekarčík, Dvorský, Cedzo – Jenčko, Kukumberg, Císar – Ridzoň, Dej, Gron – Varga, Párička, Masnica – Pobežal.

Fínsko: Vinni – Junkkari, Kiviharju, Kangas, Pieniniemi, Väisänen, Jokinen, Muhonen – Järventie, Kumpulainen, Uronen – Alasiurua, Helenius, Halttunen – Nurmi, Hynninen, Kiiskinen – Eliseev, Kuusla, Leppä – Lind.

Slováci vstúpili do zápasu ideálne a favorita zaskočili už po 36 sekundách, keď otvoril skóre šiestym gólom na turnaji Dvorský. Fíni boli s pukom aktívnejší, v dôležitých priestoroch však boli slovenskí mladíci dôslední a v obrannom pásme plnili defenzívne povinnosti.

Dôležitým momentom bola ubránená presilová hra Fínska na začiatku prostrednej časti. Naopak, Slovákom sa v 23. minúte podarilo v početnej výhode zatlačiť súpera a po strieľanej prihrávke Dvorského nasmeroval puk do fínskej bránky Masnica. Tlak "Suomi" sa stupňoval a v polovici zápasu predviedol dôležitý zákrok pozorný brankár Urban, ktorý zlikvidoval strelu Kiviharjuho. V 34. minúte založil akciu nenápadným obľúčikom do stredného pásma Chromiak, puk po dopade na ľad sklepol Dvorský a po Pekarčíkovej prihrávke zabezpečil Slovensku trojgólové vedenie Cedzo.

Slováci v úvode tretieho dejstva ubránili presilovú hru Fínska, keď dokázali favorita zápasu vytláčať k mantinelom a eliminovať tak nebezpečenstvo. V 46. minúte však slovenská defenzíva neustrážila medzi kruhmi voľného Halttunena, ktorý strelil kontaktný gól Fínska. Na slovenských hráčoch už bolo evidentne badať únavu. V 53. minúte sa dostali Fíni do prečíslenia, ale ďalší dôležitý zákrok si pripísal po Kiiskinenovom zakončení Urban. Fíni vrhli dve a pol minúty všetko do ofenzívy, v šestici spustili paľbu na Urbana z každej pozície a desať sekúnd pred koncom tretej tretiny ešte znížili na rozdiel gólu, to však už bolo veľmi neskoro a vyrovnať už nedokázali. Brankár Urban v stretnutí zlikvidoval 54 z 56 striel.