Main Content

Dopingový škandál v boxe: Bral bojovník liek na plodnosť žien?

piatok, 21. apríl 2023 08:38 | Autor: TASR

Boxerská rukavica (Ilustračné foto)
Boxerská rukavica (Ilustračné foto) | zdroj: TASR

Britský antidopingový orgán (UKAD) obvinil boxera Conora Benna z údajného užitia zakázanej látky. Dvadsaťšesťročného boxera obvinili z užívania klomifénu, lieku na plodnosť žien, ktorý je na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a je známy tým, že zvyšuje hladinu testosterónu u mužov.

UKAD uviedol, že 15. marca predbežne pozastavil Bennovi činnosť. Antidopingový orgán zvyčajne nezverejňuje, že športovca obvinili alebo suspendovali, ale v tomto prípade malo ísť o výnimočné okolnosti. Benn mal boxovať s Chrisom Eubankom Jr, zápas sa však zrušil.

Vo februári očistila bojovníka poloťažkej váhy Svetová boxerská rada od úmyselného dopingu po tom, čo zvýšenú konzumáciu vajec považovala za rozumné vysvetlenie neúspešného testu. To Bennovi umožnilo pokračovať v boxerskej kariére mimo Veľkej Británie po tom, ako sa vzdal licencie Britskej boxerskej kontrolnej rady.

"Byť obvinený je začiatok procesu, v ktorom sa športovec musí brániť. Nebol som sankcionovaný nikým, nemám zákaz boxovať," citovala Benna agentúra AP.