Main Content

Zlomené srdcia Pittsburghu Penguins: Crosby a spol. budú chýbať v play-off premiérovo do roku 2006

štvrtok, 13. apríl 2023 08:38 | Autor: TASR

Sidney Crosby
Sidney Crosby | zdroj: TASR

Hokejisti New Yorku Islanders zdolali v noci na štvrtok v NHL Montreal 4:2 a získali poslednú voľnú miestenku v play off. Z postupovej hry vyradili Pittsburgh, ktorý bude chýbať vo vyraďovacej časti prvýkrát od roku 2006. Calgary bez slovenského útočníka Adama Ružičku zvíťazilo nad San Jose 3:1, hetrikom sa blysol domáci obranca Nikita Zadorov.

K víťazstvu Islanders pomohol dvomi gólmi Brock Nelson. Brankár Iľja Sorokin predviedol 17 úspešných zákrokov a vybojoval 20. domáce víťazstvo. Stal sa po Slovákovi Jaroslavovi Halákovi (22 v sezóne 2014/2015) a Billym Smithovi (20, 1981/82) iba tretím brankárom v klubovej histórii, ktorý v jednej sezóne dosiahol 20 domácich výhier v základnej časti. "Je to celkom potešujúce. Kvalifikovať sa do play off je prvý krok, ale veľmi ťažký. V tíme sa deje veľa vecí, či už sú to zranenia alebo čokoľvek, cez čo musíte prejsť a bojovať ďalej. Myslím si, že všetci v klube odviedli skvelú prácu, keď našli spôsob, ako sa dostať tam, kde sme," povedal tréner domácich Lane Lambert pre nhl.com. Spokojný s výkonom tímu bol aj Nelson, ktorý sa stal 12. hráčom v histórii klubu s minimálne 30 viacgólovými zápasmi v kariére. Jeho osem stretnutí s minimálnej dvoma presnými zásahmi v tejto sezóne je najviac od výkonu Andersa Leeho (9 v sezóne 2017/2018). "Doma sme mali šancu a chceli sme ju využiť. Myslím si, že sme urobili všetko, čo sme potrebovali, okrem gólu v našej presilovke. Diváci boli skvelí a dodali nám energiu," konštatoval Nelson.

Známych je tak všetkých 16 účastníkov play off. "Ostrovania" postúpili do bojov o Stanleyho pohár štvrtýkrát v priebehu piatich sezón, vo vyraďovačke chýbali v minulom ročníku. Základnú časť ukončili so ziskom 93 bodov a momentálne držia pozíciu s prvou voľnou kartou vo Východnej konferencii. Majú o bod viac ako Florida, ktorej zatiaľ patrí druhá voľná karta. Panthers však ešte čaká v noci na piatok ich záverečný duel v základnej časti proti Caroline. Od jeho výsledku bude závisieť, či Islanders v 1. kole play off narazia na Carolinu alebo víťaza Prezidentskej trofeje Boston. "K tomu sa dostaneme o pár dní. Oba tímy mali jednoznačne skvelú základnú časť, budú to pre nás náročné zápasy. Verím však tomuto mužstvu. Hrá sa na štyri víťazstvá a preto je play off také skvelé," uviedol kapitán Islanders Lee.

Penguins ukončili unikátnu sériu, keď sa prebojovali do play off v uplynulých šestnástich sezónach za sebou. Žiadny iný klub v hlavných profesionálnych severoamerických športových súťažiach neťahal takú dlhú postupovú šnúru. Počas nej získali Sidney Crosby, Jevgenij Malkin či Kris Letang trikrát Stanleyho pohár. Crosby bude chýbať v play off prvýkrát od svojej nováčikovskej sezóny.

Dallas uspel na ľade St. Louis 5:2 a posunul sa pred Colorado priebežne na čelo Centrálnej divízie. Dvomi gólmi prispel k triumfu Wyatt Johnston, Jason Robertson mal tri asistencie a Tyler Seguin si pripísal gól a asistenciu v jeho jubilejnom 900. zápase v drese Stars. "Bolo to pre nás dôležité víťazstvo. Chceme naďalej vytvoriť tlak na Colorado a udržať si nádej na prvenstvo v divízii. Cieľom tohto tripu bolo vyhrať dva zápasy, čo sa nám aj podarilo," povedal kouč "hviezd" Pete DeBoer. Miro Heiskanen zaznamenal v zápase dve asistencie a dosiahol 73 bodov v sezóne, čím prekonal rekord organizácie v počte bodov u obrancu. Ten doteraz držal Rus Sergej Zubov (71). Fínsky bek však zaznamenal v tomto ročníku 62 asistencií a prekonal Craiga Hartsburga (60 v 1981/82) v počte asistencií obrancu v sezóne v histórii Stars. Jason Robertson má na konte 109 bodov (46+63), čo je najviac v sezóne vo veku 23 rokov alebo menej spomedzi hráčov z USA.

Víťazstvo Calgary nad San Jose (3:1) zariadil netradičný strelec. Ruský obranca Nikita Zadorov strelil všetky tri góly Flames a radoval sa z prvého hetriku v NHL, zavŕšil ho minútu pred koncom gólom do prázdnej bránky. Ružička opäť nedostal príležitosť v zostave "plameňov". Oba tímy už predtým stratili šancu postúpiť do play off. Domáci brankár Dustin Wolf mal vo svojej premiére v profilige 23 úspešných zákrokov a pripísal si hneď víťazstvo. Vo veku 21 rokov a 362 dní sa stal štvrtým najmladším brankárom v histórii klubu, ktorý dosiahol triumf. Pred ním sa to podarilo skôr len Trevorovi Kiddovi (20 rokov, 17 dní), Patovi Rigginovi (20 rokov, 227 dní) a Danovi Bouchardovi (21 rokov, 318 dní).