Main Content

Calzonu a Slovákov vypískali: Nevidím dôvod na negatíva, ja góly dávať nemôžem

piatok, 24. marec 2023 09:51 | Autor: TASR

Francesco Calzona
Francesco Calzona | zdroj: TASR

Slovenských futbalistov vyprevádzal po záverečnom hvizde štvrtkového zápasu kvalifikácie na ME 2024 piskot. V Trnave nedokázali streliť Luxemburčanom gól a po nevýraznom výkone a remíze 0:0 si hneď na začiatku kvalifikácie skomplikovali situáciu v J-skupine. Tréner Francesco Calzona však svojich zverencov pochválil a zdôraznil progres hráčov pod jeho vedením.

Pre 54-ročného Taliana to bol piaty zápas v úlohe kormidelníka slovenskej reprezentácie. Debutoval vlani v septembri pri prehre 1:2 v Lige národov s Azerbajdžanom, nasledovali tri remízy. S Bieloruskom v tej istej súťaži 1:1, v príprave v Čiernej Hore 2:2 a doma s Čile 0:0. Slovenskí futbalisti vnímali štart kvalifikácie na ME ako dôležitý a chceli zčať úspešne. To sa však nevydarilo. "Súper bol dobrý, nečakali sme ľahký zápas. Ich hráči sú kvalitní a výsledok je spravodlivý. Naša cesta je dlhá, nenecháme sa ovplyvniť výsledkami. Som si istý, že keby sme hrali s týmto súperom v septembri, tak prehráme 0:4. Teraz nevidím dôvod na negatíva," uviedol Calzona po zápase na tlačovej konferencii.

Hoci Luxemburčania zaznamenali v uplynulom období niekoľko dobrých výsledkov, v domácom zápase chceli Slováci svojho súpera zdolať. V rankingu FIFA je medzi oboma mužstvami rozdiel 40 miest, no na ihrisku to nebolo poznať. "Rozdiel je v tom, že oni sa zlepšili, išli hore, my sme išli dole. Ten rozdiel je stále menší a nie je veľký. Ale pre nás je čas na obnovu, mali sme dokopy 15 tréningov, tento týždeň sme mali tri. Chalani hrajú v rôznych kluboch v Európe a všade je iný systém. Potrebujeme viac času," dodal Calzona.

V Trnave si slovenskí futbalisti vypracovali prakticky len jednu gólovú šancu, v 59. minúte ju mal debutant v národnom drese Róbert Polievka. Jeho hlavičku však zneškodnil brankár Anthony Moris. "Chýbal nám istý postoj, ale snaha bola v poriadku, s tým som spokojný. Chalani išli z ihriska úplne vyčerpaní. Tento tím hrá tak, že nie je pod tlakom súpera. Strážime veľmi dobre šestnástku, máme menej rizikových situácií ako predtým. My sme mali pätnásť striel a z toho tri na bránu a súper päť a dve na bránu. Ale ja nemôžem dávať góly za útočníkov," konštatoval tréner.

So štvrtkovou bezgólovou remízou neboli spokojní ani diváci, na štadióne Antona Malatinského ich bolo 3523. Po zápase sa z tribún ozýval piskot. "Ja ich chápem. Ale stále hovorím, musíme vrátiť ľudí na štadión. Nesmieme toto brať ako nejakú chorobu. Chýba nám víťazstvo, ale poznáme cestu. Ja som spokojný s progresom, ktorý sme urobili. V tomto zápase sme boli v hre do poslednej minúty, len musíme byť trpezliví. Aj keby sme zvíťazili, poviem to isté. Rozdiel by bol len v tom, že by sme mali o dva body viac," uviedol Calzona.