Main Content

OFICIÁLNE: Kylian Mbappé je kapitánom Francúzska

utorok, 21. marec 2023 12:01 | Autor: TASR

Kylian Mbappé
Kylian Mbappé | zdroj: TASR

Kylian Mbappe je nový kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie. Útočník PSG prevzal pásku pred štartom kvalifikácie ME po brankárovi Hugovi Llorisovi, ktorý v januári oznámil koniec kariéry v národnom tíme. Mbappe prijal ponúknutú funkciu po rozhovore s trénerom Didierom Deschampsom, informovala agentúra AFP.

Lloris bol kapitán Francúzska od roku 2010 a v tejto pozícii nastúpil na rekordných 121 duelov. Reprezentačnú kapitolu sa rozhodol uzavrieť po vlaňajších MS v Katare, kde jeho tím prehral až vo finále s Argentínou. Štyri roky predtým priviedol francúzsky tím k triumfu na MS 2018 v Rusku. Tridsaťšesťročný brankár v súčasnosti ešte aktívne pôsobí na klubovej úrovni v Tottenhame Hotspur.

Zástupcom kapitána vo francúzskej reprezentácii sa stal útočník Antoine Griezmann z Atletica Madrid. Pred ním tento post zastával obranca Raphael Varane z Manchestru United, ktorý po šampionáte v Katare rovnako ukončil kariéru v reprezentačnom drese.

Dvadsaťštyriročný Mbappe odohral za Francúzsko zatiaľ 66 duelov a dal v nich 36 gólov, vrátane hetriku v neúspešnom finále s Argentínou na šampionáte v Katare. Tam sa stal najlepším strelcom turnaja s ôsmimi zásahmi. Premiéru v pozícii kapitána absolvuje v piatkovom kvalifikačnom dueli ME 2024 proti Holandsku na parížskom Stade de France.