Main Content

Nominácia Anglicka je známa: Tréner má opäť čo vysvetľovať

piatok, 17. marec 2023 09:31 | Autor: TASR

Gareth Southgate
Gareth Southgate | zdroj: TASR

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate povolal na úvodné zápasy kvalifikácie ME 2024 proti Taliansku a Ukrajine aj útočníka Ivana Toneyho. Urobil tak napriek tomu, že ho Anglická futbalová asociácia (FA) obvinila zo stávkovania. Ak ho uznajú vinným, môže čeliť dlhotrvajúcemu zákazu činnosti.

Southgate uviedol, že nie je dôvod na to, aby dvadsaťsedemročného útočníka vynechal, kým nebude v jeho prípade vynesený konečný rozsudok. "Fakt je, že Ivan je k dispozícii svojmu klubu. Zatiaľ neprebehlo žiadne súdne konanie, takže neviem, na základe čoho by sme ho nemali nominovať. Hrá naozaj dobre, páčil sa mi v zápase proti Arsenalu," uviedol Southgate na adresu tretieho najlepšieho strelca anglickej Premier League.

Ďalším kontroverzným menom v nominácii Albiónu je obranca Manchestru City Kyle Walker. Toho Southgate nominoval aj napriek tomu, že ho vyšetruje polícia za neslušné obnažovanie sa v bare. "Nemyslím si, že tieto rozhodnutia berieme na ľahkú váhu. Je to komplikovaná situácia. Dlho som sa s ním rozprával, fakt je, že v tejto chvíli je späť. Neexistujú presvedčivé dôkazy, aby sme ho v tejto fáze vynechali," povedal Southgate o Walkerovi.

V nominácii chýba zranený Raheem Sterling a rovnako aj pravý obranca Liverpoolu Trent Alexander-Arnold. Napriek slabšej zápasovej praxi na klubovej úrovni si miesta v nominácii udržali stopér Manchestru United Harry Maguire, stredopoliar Chelsea Mason Mount a Kalvin Phillips z Manchestru City.

Angličania začnú kvalifikačný cyklus 23. marca v Taliansku a o tri dni neskôr hostia Ukrajinu. "Máme v podstate pár tréningových dní na to, aby sme sa pripravili na náročný zápas v Neapole, ale myslím si, že hráči budú pripravení," dodal Southgate.

Nominácia Anglicka na zápasy kvalifikácie ME 2024 s Talianskom a Ukrajinou:

brankári: Jordan Pickford (Everton FC), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal Londýn)

obrancovia: Harry Maguire, Luke Shaw (obaja Manchester United), Eric Dier (Tottenham Hotspur), John Stones, Kyle Walker (obaja Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Reece James, Ben Chilwell (obaja Chelsea Londýn), Marc Guehi (Crystal Palace)

stredopoliari: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount, Conor Gallagher (obaja Chelsea Londýn), Declan Rice (West Ham United), Jordan Henderson (FC Liverpool), Kalvin Phillips (Manchester City), James Maddison (Leicester City)

útočníci: Phil Foden, Jack Grealish (obaja Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Bukayo Saka (Arsenal Londýn), Marcus Rashford (Manchester United), Ivan Toney (Brentford FC)