Main Content

Arsenal končí v Európskej lige: Sporting Lisabon zvládol penaltovú drámu

piatok, 17. marec 2023 09:15 | Autor: TASR

Mikel Arteta
Mikel Arteta | zdroj: TASR

Futbalisti Sportingu Lisabon postúpili do štvrťfinále Európskej ligy. V osemfinálovej odvete vyradili lídra anglickej Premier League Arsenal Londýn po rozstrele z 11 metrov. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa súboj skončil 1:1, v rozstrele portugalský klub uspel 5:4.

Arsenal sa na domácom trávniku dostal pomerne rýchlo do vedenia. V 19. min zakončil Gabriel Martinelli, jeho pokus brankár Adan zneškodnil, no lopta sa odrazila k voľnému Granitovi Xhakovi, ktorý ju nemal problém dopraviť do siete. V 62. min však zmrazil domácich priaznivcov Pedro Goncalves, ktorý vyrovnal strelou takmer z polovice ihriska, keď si všimol, že brankár Ramsdale je ďaleko od brány. V rozstrele sa pomýlil jediný hráč, na strane domácich Martinelli vo štvrtej sérii a stal sa smutným hrdinom.

Hráči Feyenoordu Rotterdam v zostave aj s Dávidom Hanckom si s prehľadom zaistili postup, keď na domácom ihrisku zdolali Šachtar Doneck hladko 7:1. Slovenský obranca odohral celý duel.

Líder holandskej Eredivisie si z ihriska súpera priviezol remízu 1:1, no na De Kuipe od úvodu koncertoval. V 9. min stál na konci výborne zvládnutého protiútoku mexický útočník Santiago Gimenez. Ďalší rýchly prechod do útoku predviedli domáci v 24. min a Orkun Kökcü presne namieril k žrdi - 2:0. Turecký stredopoliar vzápätí pridal ďalší presný zásah, v 38. min premenil penaltu. Feyenoord nepustil nohu z plynu ani po zmene strán a pridal ďalšie štyri góly. Dvakrát sa trafil marocký útočník Oussama Idrissi.

Štvrtý tím nemeckej Bundesligy Union Berlín potvrdil, že je v kríze. Nielenže v domácej lige nevyhral štyri stretnutia v sérii a vycúval z boja o titul, ale v Európskej lige neprešiel cez druhý tím belgickej ligy Union Saint-Gilloise. Po remíze 3:3 v prvom stretnutí u súpera prehral 0:3. Berlínčania navyše posadili súpera na koňa sami, keď skóre otvoril v 18. min Teddy Teuma po hrubej chybe obrany. Poisťovacie zásahy pridali Jean Thierry Lazare po elegantnom voleji v 63. min a Loic Lapoussin v úplnom závere.

Ďalší nemecký klub Freiburg potreboval doma vymazať proti Juventusu jednogólovú stratu, no výrazne mu skomplikoval situáciu Manuel Gulde. Nemecký obranca uvidel tesne pred prestávkou po ruke v šestnástke druhú žltú kartu a oslabil mužstvo. Pokutový kop nekompromisne premenil Dušan Vlahovič. V úplnom závere ešte pridal poistku Federico Chiesa. Fenerbahce Istanbul bol pri odstraňovaní manka z prvého zápasu proti FC Sevilla úspešnejší, no potreboval dobehnúť stratu dvoch gólov. Prvý krok úspešne zvládol ekvádorský kanonier Enner Valencia, keď v 41. min skóroval z penalty. Druhý však už neprišiel a ďalej ide rekordný šampión súťaže.

Ferencváros Budapešť si priniesol manko dvoch gólov z Leverkusenu, no domácich priaznivcov už v 3. min schladil Moussa Diaby. Francúz skóroval po sóle z vlastnej polovice a dal jasne najavo, že dráma sa konať nebude. "Farmaceuti" napokon zvíťazili 2:0. AS Rím stačila k štvrťfinálovej miestenke aj bezgólová remíza na ihrisku San Sebastianu. V prvom stretnutí uspeli 2:0.

Manchester United si na pôdu druhého sevillského tímu Betisu priniesol pohodlný trojgólový "vankúš" a duel zvládol. Náskok ešte zveľadil Marcus Rashford v 56. min presne umiestnenou strelou k žrdi spoza šestnástky. Žreb štvrťfinále je na programe v piatok 17. marca o 13.00 h.

Európska liga - osemfinále, odvety:

Arsenal Londýn - Sporting Lisabon 1:1 (1:1, 1:0) - 4:5 v rozstrele z 11 m

Góly: 19. Xhaka - 62. Pedro Goncalves, ČK: 118. Ugarte (Sporting) po 2. ŽK

/prvý zápas 2:2, postúpil Sporting/

Ferencváros Budapešť - Bayer Leverkusen 0:2 (0:1)

Góly: 3. Diaby, 81. Adli

/prvý zápas 0:2, postúpil Leverkusen/

Real Sociedad San Sebastian - AS Rím 0:0

ČK: 90.+8. Fernandez (San Sebastian) po 2. ŽK

/prvý zápas 0:2, postúpil Rím/

Union Saint-Gilloise - Union Berlín 3:0 (1:0)

Góly: 18. Teuma, 63. Amani, 90.+4. Lapoussin, ČK: 80. Haberer (Union) po 2. ŽK

/prvý zápas 3:3, postúpil St. Gilloise/

Fenerbahce Istanbul - FC Sevilla 1:0 (1:0)

Gól: 41. Valencia (z 11 m)

/prvý zápas 0:2, postúpil Sevilla/

SC Freiburg - Juventus Turín 0:2 (0:1)

Góly: 45. Vlahovič (z 11 m), 90.+5. Chiesa, ČK: 44. Gulde (Freiburg) po 2. ŽK

/prvý zápas 0:1, postúpil Juventus/

Betis Sevilla - Manchester United 0:1 (0:0)

Gól: 56. Rashford

/prvý zápas 1:4, postúpil United/

Feyenoord Rotterdam - Šachtar Doneck 7:1 (3:0)

Góly: 24. a 38. Kökcü, 49. a 60. Idrissi, 9. Gimenez, 64. Džahanbachš, 67. Danilo - 87. Kelsy

(za domácich D. Hancko odohral celý duel)

/prvý zápas 1:1, postúpil Feyenoord/