Main Content

Hancko v akcii, Arsenal s remízou či jasný triumf Manchestru United: Čo priniesla Európska liga?

piatok, 10. marec 2023 07:17 | Autor: TASR

Dávid Hancko
Dávid Hancko | zdroj: TASR

Futbalisti Arsenalu Londýn remizovali v úvodnom zápase osemfinále Európskej ligy na ihrisku Sportingu Lisabon 2:2. AS Rím vyhral na Olympijskom štadióne nad San Sebastianom 2:0 a vytvoril si dobrú východiskovú pozíciu pred druhým stretnutím. Manchester United zvíťazil doma nad Betisom Sevilla vysoko 4:1, Feyenoord Rotterdam s Dávidom Hanckom remizoval vo Varšave so Šachtarom Doneck 1:1. Odvety sú na programe na budúci štvrtok 16. marca. Žreb štvrťfinále sa uskutoční o deň neskôr.

Prvú veľkú šancu v Lisabone mali domáci, keď Pedro Goncalves unikol po ľavej strane, obhodil si obrancu, ale jeho prízemná strela pravačkou skončila za pravou žrďou. Potom mali viac z hry hostia, ale ťažko sa dostávali cez obranný blok Sportingu. V 22. minúte sa však dostali do vedenia, po rohu Fabia Vieiru sa presadil hlavou William Saliba - 0:1. Sporting vyrovnal o dvanásť minút, keď rovnako po rohu skóroval hlavou Goncalo Inacio. V závere polčasu si oba tímy vypracovali ďalšie dobré šance, no skóre sa menilo až po zmene strán. Do vedenia sa dostali domáci po dorážke Paulinha. Po hodine hry bol opäť vyrovnaný stav, strelu Granita Xhaku si zrazil do siete Hidemasa Morita - 2:2. Aj v ďalšom priebehu sa útoky prelievali zo strany na stranu, no gól už nepadol.

Remíza sa zrodila aj v súboji dvoch Unionov, keď Berlín uhral na vlastnom štadióne s belgickým Saint-Gilloise výsledok 3:3. Domáci trikrát vyrovnali, na druhý presný zásah Victora Bonifaceho dokázal v 89. minúte odpovedať Sven Michel. Dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou si vypracovali hráči Bayeru Leverkusen, ktorí doma zdolali Ferencváros Budapešť 2:0. Do vedenia ich poslal už v 10. minúte Kerem Demirbay a v 86. pridal poistku Edmond Tapsoba. AS Rím vyhral na Olympijskom štadióne rovnakým pomerom nad San Sebastianom. Rimania sa ujali vedenia v 13. minúte, keď sa presadil obranca Stephan El Shaarawy a v závere skóroval aj Marash Kumbulla.

Manchester United sa ujal vedenia v 6. minúte, keď sa presadil Marcus Rashford, domáci síce znížili po polhodine hry, no v druhom polčase pridali góly Antony, Bruno Fernandes a Wout Weghorst a "červení diabli" tak pôjdu do odvety s pohodlným náskokom. Vo Varšave padli góly až v samom závere. Skóre otvoril v 79. minúte Jaroslav Rakickij, no dve minúty pred koncom riadneho času zariadil deľbu bodov Ezequiel Bullaude. Hancko odohral v drese hostí celý duel. Juventus zdolal doma Freiburg 1:0 gólom Angela di Mariu z 53. minúty a Sevilla si poradila s Fenerbahce 2:0.

Prvé zápasy osemfinále EL:

FC Sevilla - Fenerbahce Istanbul 2:0 (0:0)

Góly: 56. Jordan, 85. Lamela

 

Juventus Turín - SC Freiburg 1:0 (0:0)

Gól: 53. di Maria

 

Šachtar Doneck - Feyenoord Rotterdam 1:1 (0:0)

Góly: 79. Rakickij - 88. Bullaude

 

Manchester United - Betis Sevilla 4:1 (1:1)

Góly: 6. Rashford, 52. Antony, 58. Fernandes, 82. Weghorst - 32. Perez

 

Union Berlín - Union Saint-Gilloise 3:3 (1:2)

Góly: 42. Juranovič, 69. Knoche, 89. Michel - 28. a 72. Bonifacem 58. Vertessen

 

Bayer Leverkusen - Ferencváros Budapešť 2:0 (1:0)

Góly: 10. Demirbay, 86. Tapsoba

 

Sporting Lisabon - Arsenal Londýn 2:2 (1:1)

Góly: 34. Inacio, 55. Paulinho - 22. Saliba, 62. Morita (vl.)

 

AS Rím - Real Sociedad San Sebastian 2:0 (1:0)

Góly: 13. El Shaarawy, 87. Kumbulla