Main Content

Superšláger v Barcelone bez víťaza: Manchester United v skúške obstál

piatok, 17. február 2023 09:01 | Autor: TASR

FC Barcelona - Manchester United
FC Barcelona - Manchester United | zdroj: TASR

Futbalisti Manchestru United remizovali v úvodnom zápase play off o osemfinále Európskej ligy 2022/23 na pôde FC Barcelona 2:2. AS Monaco zvíťazilo po ďalšej dráme na ihrisku Bayeru Leverkusen 3:2 gólom z nadstaveného času. Sevilla vyhrala nad PSV Eindhoven jasne 3:0 a Juventus len remizoval s Nantes 1:1. Odvety sú na programe o týždeň vo štvrtok 23. februára.

Zo štvrtkového programu EL pútal najväčšiu pozornosť duel na Camp Nou. Lepšie doň vstúpili domáci, ktorí držali loptu a v úvodnej polhodine mali optický tlak, ten však veľké príležitosti nepriniesol. V druhej časti polčasu sa dopredu odvážili dovtedy trpezliví hostia a dostali sa do dobrých možností. Wouta Weghorsta a Marcusa Rashforda však zastavil brankár Marc-Andre ter Stegen. Braca prišla v závere polčasu o zraneného Pedriho. Do druhého však vstúpila lepšie a v 50. minúte sa už radovali domáci fanúšikovia, keď si po rohu nabehol na zadnú žrď Marcos Alonso a hlavou otvoril skóre.

Kataláncom však vydržal náskok len tri minúty. O rýchlu odpoveď sa postaral krížnou strelou Rashford a po akcii kanoniera United si dal v 59. minúte "vlastenca" Jules Kounde - 1:2. Duel vo vysokom tempe a nasadení pokračoval aj v ďalšom priebehu. V 74. minúte pokazil rozohrávku Casemiro a strieľaný center Raphinhu skončil až za chrbtom Davida de Geu. V druhom polčase mali oba tímy veľké diery v obrane, po ktorých však už ďalšie góly nepadli a tak sa rozišli remízou 2:2. Barcelona sa v závere dožadovala penalty, no rozhodcovia ju nezapískali.

Monaco vyhrávalo v Leverkusene od 9. minúty po vlastnom góle brankára Lukáša Hradeckého, ktorý si zle spracoval malú domov a nedal si pozor na nabiehajúceho Breela Embola. V závere polčasu však skvele vytlačil strelu Krepina Diattu a svoj tím udržal v hre. Spoluhráči sa mu odvďačili dvoma peknými gólmi po zmene strán. Najprv sa presadil po šikovnej kombinácii Moussa Diaby a v 59. minúte predviedol ešte krajšiu samostatnú akciu Florian Wirtz, ktorý prekľučkoval pomedzi piatich protihráčov. Aj štvrtý zásah zniesol najvyššie kvality, keď Diatta zatočil z diaľky loptu do ľavého rohu - 2:2. V 86. minúte trafil Adam Hložek ľavú žrď a vzápätí ho vystriedal krajan Patrick Schick, ktorý pre zranenie nehral od 1. novembra. Nakoniec sa potvrdilo pravidlo nedáš-dostaneš a v druhej minúte nadstaveného času rozhodol strelou z diaľky stopér Axel Diassi - 3:2. Po záverečnom hvizde sa na ihrisku strhla veľká šarvátka.

Juventus doma len remizoval s Nantes 1:1. Domácich poslal do vedenia Dušan Vlahovič, no po hodine hry vyrovnal Ludovic Blas. Sevilla si do odvety v Eindhovene prinesie náskok 3:0 po góloch Youssefa En Nesyriho, Lucasa Ocamposa a Nemanju Gudelja. Ajax Amsterdam privítal berlínsky Union (0:0) a síce mal územnú prevahu, šance si vytvorili hlavne hostia z brejkov. V 65. minúte dostali loptu do siete, no gól Mortena Thorsbyho neplatil pre ruku. Red Bull Salzburg vyhral nad AS Rím vďaka gólu Nicolasa Capalda z 88. minúty. Donecký Šachtar pôjde do odvety vo francúzskom Rennes s náskokom 2:1. Vo svojom prechodnom domove vo Varšave viedol už po polčase 2:0 vďaka gólu Dmytra Kryskiva a penalte Arťoma Bondarenka. Po zmene strán znížil Karl Toko Ekambi, no Rennes už vyrovnať nedokázalo.