Main Content

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o titul: Žilina, Slovan, Trnava

piatok, 2. marec 2012 17:00 | Autor: Filip Chudý

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o titul: Žilina, Slovan, Trnava
Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o titul: Žilina, Slovan, Trnava | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto youtube

Po vyše troch mesiacoch pôstu sa začne jarná časť Corgoň ligy. Počas 15 kôl sa rozhodne o umiestnení jej účastníkov v konečnej tabuľke.

Jeseň rozdala karty a mužstvá už vedia o čo budú hrať. Trojica mužstiev na 1. až 3. mieste si nemôže dať iný cieľ ako zisk majstrovského titulu. A práve tieto 3 mužstvá vám dnes predstavíme.

MŠK Žilina

Bilancia po jeseni: 1. miesto, 33 bodov

Aká bola jeseň?
Skôr ako ligová jeseň stihla začať, tak Žilina v nej vlastne už skončila. Ambície v Európskej lige zastavila hneď prvá prekážka a to islandský KR Reykjavík. Prehra na Islande 3:0 bola poslednou kvapkou v mori a český tréner Pavel Hapal dostal padáka tesne pred začiatkom Corgoň ligy. Dočasne a neskôr aj nastálo bol ako jeho nástupca menovaný Ľuboš Nosický. Tomu sa síce nepodarilo zachrániť Európsku ligu, ale začiatok Corgoň ligy zvládol k spokojnosti a mužstvo prehralo v prvých 10 kolách iba raz. Aj vďaka celkovo iba trom prehrám na jeseň zimovalo ako polovičný majster.

Stalo sa v zime
Žilina podľa predpokladov zúžila káder, ktorý bol početnejší kvôli predpokladaným dlhším pohárovým povinnostiam. Odišlo preto 5 nepotrebných hráčov medzi ktorými zarezonovalo hlavne meno bývalého kapitána Štrbu. Neplánoval sa iba odchod ľavého obrancu Mráza, ktorý nepredĺžil zmluvu a tak si vynútil odchod do poľského Vroclavu. Z externých zdrojov mužstvo doplnili hráči na oslabené posty a z domácich sa ukázalo v dobrom svetle zopár mladíkov. Mužstvo bolo za teplom v Turecku, kde už ho trénoval aj nový asistent Štefan Tarkovič.

Hráčsky káder
Jednotku mužstva Dúbravku sužujú už dlhšiu dobu zranenia a tak ho minimálne na začiatku jarnej časti bude opäť zastupovať Krnáč a na svoju šancu bude čakať podobne ako v „21“ Rakovan. Na pravej strane obrany sa nič nezmenilo a o čas na ihrisku sa budú aj naďalej deliť Angelovič a Kamerunčanom Maboukom. V strede obrany zostáva naďalej jednotkou Piaček vedľa ktorého dostane priestor na začiatku nová posila Togčan Akakpo alebo ďalší Afričan Ofori (Ghana), pretože M. Ondráš sa zranil. Vľavo sa ukazuje ako dobrá posila Portugalčan Nunes a toho bude istiť veterán Leitner. Na šancu bude v obrane čakať Ilko a v strede poľa Škriniar, pretože tam budú hrávať hlavne už osvedčení hráči ako Pečovský, Barčík, Bello (Benin), Šulek, Gergel. Na krídlach si svoje minúty odohrajú vpravo Žilák a vľavo Deza (Peru), kde bude prvou voľbou útočník Pich. Vpredu sa čakajú opäť góly od Majtána a v Žiline dúfajú, že sa strelecky preberú M. Ceesay (Gambia) a nová posila Novák. Keby sa im nedarilo bude pripravený aj mladý Mihalík.

Aká bude jar?
Žilinčania dúfajú v zisk nejakej trofeje a veľmi by ich potešila hlavne tá zo Slovnaft cupu, pretože im v zbierke stále chýba. Prvých šesť zápasov budú musieť proti papierovo slabším mužstvám zvládnuť čo najlepšie, pretože potom sa začne domácim zápasom so Slovanom pravý boj o titul, ktorý by mal trvať prakticky až do konca. A v čase tesne pred koncom súťaže, ak budú chcieť vyhrať titul, by mali mať viac bodov ako Slovan, ktorý má na prvý pohlaď vo finiši ľahších súperov. Už by sa nemala opakovať minuloročná jar, keď Žilina v nej obsadila až 8. miesto.

ŠK Slovan Bratislava


Bilancia po jeseni: 2. miesto, 32 bodov

Aká bola jeseň?
Slovan prežil hektické obdobie od prvého do posledného zápasu. Súbežne zo začiatkom Corgoň ligy sa aj začala jeho púť pohárovou Európou, ktorá skončila ešte o čosi neskôr ako samotná Corgoň liga. Turbulencia sa zvýšila, keď na jeho lavičku zasadol v tom čase reprezentačný tréner Weiss okolo ktorého sa na futbalovom Slovensku prakticky na jeseň všetko točilo. Hlavne v lige neboli výsledky uspokojivé, pretože Slovan vyhral iba polovicu zápasov a tak aj trochu prekvapilo, že po jeseni stráca na lídra tabuľky iba jeden bod.

Stalo sa v zime
To čo tréner Weiss sľuboval prakticky počas celej druhej polovice jesene sa aj stalo a káder majstra poriadne prečistil. Oproti jeseni už v Slovane nie je polovica kádra a nahnuté to mali aj ďalší. Jediným neplánovaným odchodom bol Karim Guédé, ktorý si svojim správaním vynútil odchod do Freiburgu. Z príchodov zarezonovali hlavne ešte nedávne opory ligových konkurentov Kopúnek, Pečalka, Smetana a Piroska. Stratami sú taktiež  najlepší hráč Slovana na jeseň Dobrotka a kapitán Žofčák, ktorí vypadli kvôli zraneniam. Mužstvo našlo pokoj na prípravu v Španielsku, kde skúšalo nový systém 4-3-3 a aj vďaka nemu v príprave ani raz neprehralo.

Hráčsky káder
Zmeny na brankárskom poste sa nedotkli priamo Putnockého, ktorému našli ako konkurenta až skúseného Kováča. Na pravej strane obrany sa vyliečením Čikoša a Pauscheka zo zranení vytvorila spolu s Bagayokom (Pob. Slonoviny) veľká konkurencia, ktorá zároveň vytvára viac možností aj pre iné posty. Stred obrany môže byť hlavne na začiatku problémový, pretože zdravotné problémy mali a majú Dobrotka, Pečalka, Had a Dosoudil (Česko). Jediným zdravým stopérom tak zostal Jánošík a vedľa neho môže hrať univerzálny Kladrubský (Česko). Vľavo na začiatku bude hrať reprezentant do 21 rokov Pauschek a všetky defenzívne posty bude alternovať Kolčák. Post defenzívneho stredopoliara obsadil reprezentant Kopúnek a vedľa neho budú hrávať Grendel s Milinkovičom, pričom šancu aj kvôli zraneniu Žofčáka určite opäť dostane aj mladý Čermák. Slovan sa bude snažiť hrať viac cez krídla a v tom mu okrem už spomínaných hráčov má pomôcť aj nová posila Rus Piliev či v doraste aj v príprave gólový mladý K. Meszáros. No o góly by sa mala hlavne starať početná skupina kvalitných útočníkov Šebo, Halenár, Piroska, Smetana alebo ak dostane šancu aj mladý Szarka.

Aká bude jar?
Slovan Bratislava si iný cieľ ako obhajobu získaných trofejí dať ani nemôže. Tréner Weiss sa čiastočne izoloval a všetku svoju energiu zameral na Slovan a jeho práca sa začne ukazovať v jarnej časti. Slovan sa v prvých štyroch kolách stretne proti štvorici najhorších mužstiev jesene a preto by ho prípadný plný počet bodov dobre naštartoval na sériu troch zápasov po sebe, proti trom priamym súperom v boji o titul. Toto obdobie veľa napovie a po ňom sa už bude sila súperov Slovana každým kolom prakticky iba znižovať. Do toho bude hrať Slovan ešte Slovnaft cup a tak je tu predpoklad, že anglické týždne si z jesene zopakuje.

FC Spartak Trnava


Bilancia po jeseni: 3. miesto, 32 bodov

Aká bola jeseň?
Pod novým českým trénerom Hoftychom zažili po dlhých rokoch v Trnave konečne peknú jeseň. O to sa hlavne postaral návrat Miroslava Karhana a dôstojné účinkovanie v Európskej lige, ktoré prebudilo fanúšikov z letargie. V Corgoň lige si tiež Trnavčania nepočínali vôbec zle a nebyť trochu nepodareného záveru mohli zimovať aj na tom najvyššom mieste. To má svoj dôvod aj v nečakanom odchode Kora Koneho z klubu, ktorý zariadil vrcholné jesenné víťazstvo v derby nad Slovanom 2:0 a po ktorom už ďalšie víťazstvo neprišlo.

Stalo sa v zime
V celku pokojnú zimnú prípravu narušila veľmi smutná správa, keď zomrela trnavská legenda a prezident klubu Ladislav Kuna. Jeho číslo 9 sa stalo v klube už nedotknuteľným. Smutná správa zastihla mužstvo na sústredení v Turecku, kde sa riešili aj posledné otázniky v kádri. Mužstvo sa posilňovalo dvojicami hráčov. Najprv prišla dvojica z Petržalky (Švec, Schranz) a Zlatých Moraviec (Kuračka, Pavelka). Nezabudlo sa ani na odchovancov (Gašparík, Kamenár) a nakoniec mužstvo doplnili aj zo Slavie Praha (Naumov, Kaufman).

Hráčsky káder

Doterajšej jednotke a bývalému kapitánovi Raškovi s ktorého výkonmi na jeseň nebola úplná spokojnosť prišiel konkurovať Kamenár. Na konci jesene zaujal na pravej strane obrany mladý Habánek a preto je jeho otázny zdravotný stav miernim problémom zvlášť, keď už žiadneho ďalšieho typického pravého obrancu v mužstve nemajú. Môžu tam alternovať český stopér Gross, ktorý je ale momentálne zranený alebo univerzálny P. Čarnota, ktorý je v začiatku súťaž pre zmenu v treste. Problémom môže byť na začiatku aj stopérsky post, kde zraneného Čecha Koubského májú nahradiť jeho krajania Kaufman so Švecom. Na stopérsky post sa stiahol aj pôvodne ľavý obranca Čvirik, kde bude jednotkou Ľ. Hanzel. V strede poľa má zraneného Kaščáka nahradiť Kuračka, ale stred poľa bude doménou kapitána Karhana. No budú v ňom hrať aj naďalej osvedčené mená ako Procházka, Bicák či Čech Vyskočil a konkurenciu im rozšíril Gašparík. Na šancu budú čakať mladí Mikinič a Mikovič. V útoku sa budú o góly pokúšať Pavelka či Macedónec Naumov a pripravený bude aj Ciprys alebo mladý Schranz. Po zranení sa k nim časom pridá aj Tomaček.  

Aká bude jar?
V Trnave veria, že po dlhých rokoch konečne majstrovská. Na to aby sen o titule nebol iba snom, budú musieť bodovať hneď na začiatku v súbojoch proti mužstvám tesne v tabuľke pod nimi. Potom prídu zápasy povinne trojbodové a každý prípadne stratený bod bude veľmi chýbať. Hneď vzápätí čaká Trnavu trojica zápasov priamo o majstrovský titul, po ktorých už budú vedieť či šanca ešte reálne žije alebo to už bude iba utópia. Záver súťaže majú Trnavčania z kandidátov na titul papierovo najťažší.
 

Percentuálny odhad na víťaza Corgoň ligy

MŠK Žilina 30 %
ŠK Slovan Bratislava  40 %
FC Spartak Trnava 20 %
Iné mužstvo
10 %

Aj keď bodové rozdiely v tabuľke navrávajú, že v hre o titul je polovica účastníkov Corgoň ligy, triezvy pohľad hovorí o hlavnej trojici uchádzačov. Žilina vstupuje do hry o titul z prvého miesta, ale prakticky so žiadnym náskokom. Hovoria pre ňu hlavne najmenšie zmeny v kádri a výhoda domáceho prostredia proti Slovanu aj Trnave. Najväčšími zmenami  v zime prešiel Slovan, ale zo základnej zostavy stratil iba Guédého. Naopak posilnil sa o hráčov priamo do základu. A tak otáznikom bude akú úlohu zohrajú zranenia opôr a či ich dokážu noví hráči plnohodnotne zastúpiť. Trnava má najhoršie karty v rukách. Väčšina hráčov ešte o titul nehrala a navyše cestuje do Žiliny aj Bratislavy. Jej veľkou silou môže byť odhodlanie konečne doniesť majstrovský pohár do Trnavy a uctiť si tak pamiatku Ladislava Kunu. Zo zvyšku má najväčšie šance Senica, ale iba ak zopakuje skvelú minuloročnú jar a na to bude potrebovať hlavne góly od nových posíl.

Kto podľa vás bude nový majster Slovenska? Je podľa vás reálne, že to bude iné mužstvo ako niekto z trojice hlavných favoritov? A kom si myslíte, že vypadne z boja o titul ako prvý? Svoj názor vyjadrite v diskusií.