Main Content

Ružička, Černák a Tatar v NHL akcii: Ako sa Slovákom v zámorí darilo?

piatok, 10. február 2023 09:08 | Autor: TASR

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: TASR

Tampa Bay zdolala v súboji finalistov Stanleyho pohára z uplynulej sezóny Colorado hladko 5:0, slovenský obranca Erik Černák nazbieral až tri plusky. Adam Ružička nebodoval, jeho Calgary prehralo v Detroite 1:2.

"Diabli" z New Jersey vyhrali 10 z uplynulých 12 stretnutí. Proti Seattlu inkasovali ako prví v 35. minúte, keď poslal hostí do vedenia Adam Larsson. Domáci však dokázali už o 24 sekúnd neskôr odpovedať, na gól v presilovej hre im stačilo sedem sekúnd po vylúčení Willa Borgena - presadil sa Hamilton s asistenciou Ondřeja Paláta a Tatara. Ten po prehratom buly Nica Hischiera v útočnom pásme za bránkou šikovne predstihol obrancu Jamieho Oleksiaka a rozbehol gólovú akciu. Hamilton po zápase pochválil slovenského spoluhráča za tento moment: "Vyrovnávajúci gól bol jeho. Po buly získal puk, hoci hra mala ísť opačným smerom, a dal to 'Pallymu'. Bolo to od neho jednoducho skvelé." Kanadský obranca pridal ďalší presný zásah v polovici tretej časti opäť počas presilovky a znova s asistenciou Paláta. Triumf spečatil gólom do prázdnej bránky John Marino. Domáci tak dokázali zvíťaziť napriek absencii svojho najproduktívnejšieho hráča Jacka Hughesa (67 bodov), ktorý nehral prvýkrát v sezóne. Tatar nastúpil v treťom útoku, na ľade strávil 12:26 minúty a okrem asistencie mal aj jeden hit.

Hamilton bodoval v šiestom stretnutí za sebou a v 51 dueloch sezóny nazbieral už 51 bodov (15+36), čím prekonal svoje doterajšie kariérne maximum. Na métu 50 bodov sa dostal najrýchlejšie spomedzi všetkých obrancov v histórii Devils/Colorado Rockies/Kansas City Scouts. "Príliš sa tým nezaoberám, iba sa snažím stále zlepšovať. Takéto čísla mám aj preto, že mám okolo seba šikovných spoluhráčov. Stále si však myslím, že môžem hrať ešte lepšie," povedal pre zámorské médiá 29-ročný Hamilton. Je prvý obranca v klubovej histórii s 50 bodmi od sezóny 2006/2007, keď si ich Brian Rafalski pripísal spolu 55. Devils zblokovali až 27 striel, v druhej tretine zvládli oslabenie troch proti piatim a brankár Mackenzie Blackwood sa blysol 33 zákrokmi.

Slovenský obranca Erik Černák bol tretí najvyťaženejší hráč Tampy Bay, ktorá zdolala obhajcu trofeje Colorado 5:0. Tri body si v zápase vlaňajších finalistov Stanleyho pohára pripísal Brandon Hagel – dal dva góly a zaznamenal aj asistenciu. Brankár Andrej Vasilevskij dosiahol čisté konto v základnej časti prvýkrát po 84 zápasoch, keď úspešne čelil 30 strelám. Naposledy mal shutout v novembri 2021 proti Seattlu a celkovo ich má v kariére už 29. "Hlavne som rád, že sme vyhrali. To je jediné, čo sa počíta a nie čisté konto. Ak vyhráme, je mi jedno s akým výsledkom," vyhlásil ruský brankár. Černák strávil na ľade 21:30 minúty, zaznamenal tri plusové body, na bránku vyslal tri strely, rozdal najviac hitov spomedzi všetkých hráčov na ľade (7) a zblokoval dve strely. Jeho spoluhráč Alexander Killorn mal tri asistencie. Coloradu chýbal obranca Cale Makar.

Calgary v zostave s Adamom Ružičkom prehralo na ľade Detroitu 1:2. Víťazný gól vsietil Filip Zadina, ktorý nehral v dôsledku zlomeniny nohy od novembra a zaznamenal prvý presný zásah v sezóne. Ružička nastúpil v štvrtom útoku, pripísal si mínusový bod, jedenkrát vystrelil a jednu strelu zablokoval. Na ľade bol 8:05 minúty.

Bo Horvat raz skóroval proti svojmu bývalému klubu, NY Islanders však prehrali doma s Vancouverom 5:6. Dvoma gólmi prispel v tretej tretine k triumfu hostí Elias Pettersson. Vegas Golden Knights uspeli na ľade Minnesoty 5:1, keď sa gólom a asistenciou prezentoval Jack Eichel. Hostia definitívne rozhodli štyrmi gólmi v prostrednej časti hry. Zápas nedochytal ani jeden z brankárov - domáci Marc-Andre Fleury po piatich inkasovaných góloch od svojho bývalého klubu prepustil na začiatku tretej tretiny miesto Filipovi Gustavssonovi a o chvíľu neskôr sa hosťom zranil Logan Thompson.

Philadelphia zdolala doma Edmonton 2:1 po nájazdoch, brankár domácich Carter Hart predviedol 34 zákrokov. Pri jedinom góle hostí z hokejky Evandera Kanea asistoval Connor McDavid a bodoval tak už v 14. dueli za sebou. Od novembra navyše ťahá šnúru s aspoň jedným bodom na klziskách súperov (16 zápasov). Florida vyhrala tretíkrát za sebou, o triumf nad San Jose 4:1 sa postarali dvojgóloví Sam Reinhart a Eric Staal. Brankár Sergej Bobrovskij mal 32 úspešných zákrokov.