Main Content

LeBron James je najlepší strelec histórie NBA: Prekonal Abdula-Jabbara

streda, 8. február 2023 08:59 | Autor: TASR

LeBron James
LeBron James | zdroj: TASR

Americký basketbalista LeBron James z tímu Los Angeles Lakers sa stal najlepším strelcom histórie NBA. V domácom neúspešnom stretnutí proti Oklahome City (130:133) prekonal v noci na stredu o dva body hranicu 38.387 bodov, s ktorou pred 39 rokmi uzavrel kariéru doterajší držiteľ rekordu Kareem Abdul-Jabbar.

Jamesovi pred stredajším stretnutím chýbalo k dosiahnutiu rekordu 36 bodov a pri jeho sezónnom priemere 30 bodov sa skôr očakávalo, že zmena v historickej tabuľke nestane v piatok ráno počas zápasu Lakers s Milwaukee, teda dvoch tímov, za ktoré práve Abdul-Jabbar hrával. Lenže duel Lakers s Thunder mal vysokú dôležitosť, keďže oba tímy sa nachádzajú tesne pod hranicou postupu do vyraďovacej časti a 38-ročný James predviedol nadštandardný výkon, dal napokon 38 bodov. Ani to však nestačilo, Oklahomčania celý druhý polčas viedli a tesný náskok si ustrážili. Najviac bodov v ich drese dal ich tradičný ťahúň Shai Gilgeous-Alexander - 30.

James prekonal rekord v tretej štvrtine. Zápas sa následne zastavil na zhruba desať minút a štvornásobnému šampiónovi NBA osobne prišiel pogratulovať nielen komisár NBA Adam Silver, ale aj samotný, v súčasnosti 75-ročný bývalý pivot Abdul-Jabbar. "Cítim ohromnú pokoru, že sa mi podarilo dosiahnuť túto métu počas prítomnosti takej legendy akou je Kareem. Chcel by som sa poďakovať fanúšikom Lakers, ste jedineční," povedal podľa AP priamo na palubovke James.

NBA - výsledky:

Orlando - New York 98:102, Brooklyn - Phoenix 112:116, New Orleans - Atlanta 116:107, Memphis - Chicago 104:89, Denver - Minnesota 146:112, Los Angeles Lakers - Oklahoma City 130:133