Main Content

All Star víkend v NHL: Najväčšie hokejové hviezdy sveta sa stretnú na Floride

piatok, 3. február 2023 09:47 | Autor: TASR

All Star víkend
All Star víkend | zdroj: NHL.com, Twitter

Úvod februára v zámorskej NHL tradične spestrí All Star víkend. V poradí 67. ročník exhibície najlepších hokejistov profiligy sa uskutoční vo FLA Live Arene v Sunrise, domovskom stánku Floridy Panthers. Tradičným predkrmom budú piatkové súťaže zručností (v sobotu o 1.00 SEČ), v sobotu (od 21.00 SEČ) sa uskutoční exhibičný turnaj vo formáte traja proti trom. Podujatie bude opäť bez účasti slovenských hokejistov.

Na Floride sa bude konať All Star exhibícia druhýkrát v histórii, po prvý raz ju Panthers hostili v roku 2003. Pôvodne ju mali privítať už v roku 2021, ale podujatie zmarila pandémia koronavírusu. O zložení jednotlivých tímov rozhodli hokejoví experti i fanúšikovia. Zástupcovia NHL najprv 5. januára nominovali po osem hráčov do každého divízneho výberu, resp. zvolili po jednom z každého z 32 tímov. Fanúšikovia mohli následne hlasovať o ďalších 12 hráčoch (dvaja korčuliari a jeden brankár z každej divízie), ktorých mená zverejnila liga 19. januára. Už na ôsmu účasť v Zápase hviezd sa teší kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin, čo je najviac z aktívnych hráčov. Obranca San Jose Erik Karlsson sa predstaví v All Star exhibícii siedmykrát, Connor McDavid (Edmonton) šiestykrát v sérii a Sidney Crosby (Pittsburgh) piatykrát.

Vedenie súťaže muselo urobiť ešte pred samotným podujatím dve zmeny v nomináciách. Zranenie vyradilo centra Seattlu Mattyho Beniersa, ktorého nahradil na súpiske Pacifickej divízie Chandler Stephenson z Vegas. Zraneného Austona Matthewsa z Toronta nahradil v tíme Atlantickej divízie Aleksander Barkov z Floridy. Domáci klub bude mať okrem fínskeho útočníka zastúpenie aj v osobe Matta Tkachuka. Edmonton bude mať v Pacifickej divízii trojnásobné zastúpenie, keďže priaznivci zvolili k McDavidovi a Leonovi Draisaitlovi aj brankára Stuarta Skinnera, ktorý si odkrúti premiéru v Zápase hviezd.

Troch hráčov má vo výbere Metropolitnej divízie aj New York Rangers, klub budú reprezentovať brankár Igor Šesťorkin a fanúšikovia zvolili aj obrancu Adama Foxa a útočníka Artemija Panarina. V Centrálnej divízii je trojica z Colorada, predstavitelia NHL zaradili do výberu obrancu Calea Makara a fanúšikovia pridali útočníkov Nathana MacKinnona a Mikka Rantanena. Po dvoch hráčov majú v divíznych výberoch aj Vancouver, Winnipeg, Boston, Toronto, Tampa Bay a New York Islanders. V každom tíme sú dvaja brankári a deväť korčuliarov.

"Je skvelé, že tam budem mať ďalšieho spoluhráča, najmä, keď tam pôjdeme aj s rodinami. Bude to väčšia zábava a bude ešte špeciálnejšie, keď to môžem s niekým zdieľať," povedal pre nhl.com český útočník Bostonu David Pastrňák, ktorý si zahrá v exhibícii so spoluhráčom brankárom Linusom Ullmarkom. Trénermi jednotlivých výberov budú Rod Brind'Amour z Caroliny (Metropolitná divízia), Jim Montgomery z Bostonu (Atlantická), Peter DeBoer z Dallasu (Centrálna) a Bruce Cassidy z Vegas (Pacifická).

Sobotňajší exhibičný turnaj bude pozostávať z troch zápasov, ktoré sa budú hrať vo formáte 3 na 3. Semifinále prebehne v rámci konferencií, teda výber Pacifickej divízie narazí na tím Centrálnej divízie a výber Atlantickej divízie sa stretne s Metropolitnou. Víťazi si potom zahrajú vo finále o celkové prvenstvo.

Diváci sa môžu tešiť na tri nové súťaže zručností. Dve z nich pod názvom Enterprise NHL Splash Shot a Chipotle NHL Pitch 'n Puck sa budú konať pod holým nebom. Novinkou je aj Discover NHL Tendy Tandem, inovatívny test brankárskych schopností.

Splash Shot sa uskutoční na pláži vo Fort Lauderdale za účasti ôsmich hráčov v štyroch dvojčlenných tímoch. Za úlohu budú mať zasiahnuť všetky ciele a "potopiť" tak svojich spoluhráčov. Pitch 'n Puck bude kombináciou hokejových a golfových zručností na jamke s par-4. Na tejto súťaži sa zúčastní šesť hráčov a zvíťazí ten, ktorý na čo najmenší počet striel v kombinácii hokejky a golfovej palice pošle puk či loptičku do jamky. V Tendy Tandem sa stretne osem brankárov združených vo dvojiciach (Centrálna vs. Pacifická a Atlantická vs. Metropolitná divízia), pričom jeden bude strieľať a druhý chytať.

Strieľajúci brankár bude mieriť zo značky a pokiaľ trafí puk do medzery, získa tri body. Za zostrelenie cieľa v bránke dostane dva, za trafenie bránky jeden bod a v prípade, že netrafí bránku, zostane bez bodu. Chytajúci brankár bude čeliť jednému, dvom či trom korčuliarom podľa toho, koľko bodov nazbiera strieľajúci brankár. Hráči budú korčuľovať zo stredového kruhu na brankára v rýchlom tempe za sebou, zvíťazí brankársky tandem s najvyšším počtom bodov.

Okrem nových disciplín sa bude tradične súťažiť aj v rýchlosti korčuľovania (Upper Deck NHL Fastest Skater), tvrdosti streľby (GEICO NHL Hardest Shot), v brejkoch (Great Clips NHL Breakaway Challenge) a v presnosti streľby (Honda NHL Accuracy Shooting). Víťaz každej z disciplín dostane 30.000 dolárov. Hráčov na jednotlivé disciplíny nominuje oddelenie NHL pre hráčsku bezpečnosť. Súťaž v tvrdosti streľby v minulosti päťkrát ovládol slovenský obranca Zdeno Chára.

Na súťaží zručností sa tento rok zúčastní aj päť hokejistiek - Alex Carpenterová a Hilary Knightová z USA a Emily Clarková, Rebecca Johnstonová a Sarah Nurseová z Kanady. V súťaži v brejkoch si zachytá aj člen Hokejovej siene slávy v Toronte, bývalý brankár a legenda domácich Panthers Roberto Luongo.

Súpisky pre All Star víkend NHL:

Metropolitná divízia

brankári: Igor Šesťorkin (NY Rangers, prvá účasť v All Star exhibícii), Iľja Sorokin (NY Islanders, 1)*

obranca: Adam Fox (NY Rangers, 1)*

útočníci: Sidney Crosby (Pittsburgh, 5), Johnny Gaudreau (Columbus, 7), Kevin Hayes (Philadelphia, 1), Jack Hughes (New Jersey, 2), Brock Nelson (NY Islanders, 1), Alexander Ovečkin (Washington, 8), Artemij Panarin (NY Rangers, 1)*, Andrej Svečnikov (Carolina, 1)

Atlantická divízia

brankári: Andrej Vasilevskij (Tampa Bay, 4)*, Linus Ullmark (Boston, 1)

útočníci: Aleksander Barkov (Florida, 2)+, Nikita Kučerov (Tampa Bay, 4), Dylan Larkin (Detroit, 3), Mitchell Marner (Toronto, 2), David Pastrňák (Boston, 3)*, Nick Suzuki (Montreal, 2), Tage Thompson (Buffalo, 1), Brady Tkachuk (Ottawa, 3), Matthew Tkachuk (Florida, 2)

+-nahradil zraneného Austona Matthewsa (Toronto)

Centrálna divízia

brankári: Connor Hellebuyck (Winnipeg, 3)*, Juuse Saros (Nashville, 2)

obrancovia: Seth Jones (Chicago, 4), Cale Makar (Colorado, 2), Josh Morrissey (Winnipeg, 1)

útočníci: Kirill Kaprizov (Minnesota, 2), Clayton Keller (Arizona, 3), Nathan MacKinnon (Colorado, 5)*, Mikko Rantanen (Colorado, 2)*, Jason Robertson (Dallas, 1), Vladimir Tarasenko (St. Louis, 4)

Pacifická divízia

brankári: Stuart Skinner (Edmonton, 1)*, Logan Thompson (Vegas, 1)

obranca: Erik Karlsson (San Jose, 7)

útočníci: Leon Draisaitl (Edmonton, 4)*, Kevin Fiala (Los Angeles, 1), Bo Horvat (Vancouver, NY Islanders, 2)*, Nazem Kadri (Calgary, 2), Connor McDavid (Edmonton, 6), Elias Pettersson (Vancouver, 3), Chandler Stephenson (Vegas, 1)+, Troy Terry (Anaheim, 2)

+-nahradil zraneného Mattyho Beniersa (Seattle)

*-zvolili ho v hlasovaní fanúšikovia