Main Content

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o Európu: Senica, Z. Moravce, Ružombeork

štvrtok, 1. marec 2012 13:05 | Autor: Filip Chudý

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o Európu: Senica, Z. Moravce, Ružombeork
Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o Európu: Senica, Z. Moravce, Ružombeork | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Po vyše troch mesiacoch pôstu sa začne jarná časť Corgoň ligy. Počas 15 kôl sa rozhodne o umiestnení jej účastníkov v konečnej tabuľke.

Jeseň rozdala karty a mužstvá už vedia o čo budú hrať. Trojica mužstiev na 4. až 6. mieste bude mať za hlavný cieľ získať miestenku do predkola Európskej ligy. A práve tieto 3 mužstvá vám dnes predstavíme.

FK Senica

Bilancia po jeseni: 4. miesto, 31 bodov

Aká bola jeseň?
Aktuálny vicemajster vstupoval do novej sezóny s výzvou účasti v 3. predkole Európskej ligy. No rakúsky Salzburg bol reálne nad sily Seničanov. Táto krátka pohárová účasť mierne ovplyvnila aj výsledky v Corgoň lige, keď mužstvo nedokázalo vyhrať 4 zápasy po sebe. Postupne sa výsledky každým zápasom zlepšovali a mužstvo malo sériu 10 zápasov bez prehry. O dobrej jesennej bilancií svedčia aj iba celkové 3 prehry, no mrzí vyšší počet remíz, ktoré vznikli aj v dôsledku toho, že nikto nedokázal gólovo nahradiť strelca Smetanu.

Stalo sa v zime
O hráčov Senice je tradične záujem a nebolo tomu inak ani v zime. V klube sa už nepodarilo udržať reprezentanta Pirosku, ktorého by mal nahradiť český reprezentant J. Černý. Týmto odchodom sa teda takmer úplne rozbilo gólové trio spred roka Jar. Diviš- Piroska- Smetana. V klube veria, že Jar. Diviš sa konečne prebudí na pravom krídle a aj on pomôže sa presadiť novým útočným akvizíciám Diarrassoubovi (Pob. Slonoviny) a Blackburnovi (Panama). Mužstvo sa pripravovalo na jarnú časť aj v Turecku a v klube dúfajú, že sa kvalitná príprava prejaví podobne pozitívne ako pred rokom.

Hráčsky káder
Celá Senica sa bude opäť spoliehať na brankárske výkony veľkej opory Boleka a tomu bude robiť garde opäť skúsený Kamesch. Obrana je zohratá a pribudol do nej iba univerzálny Štepanovský, ktorého budú Seničania využívať hlavne na pravej stane. Tam sa udomácnil na jeseň Argentínčan Gorosito. Stopérsku dvojicu budú naďalej tvoriť kapitán Gajdošík a reprezentant do 21 rokov Pillár. Na šancu budú čakať Čech Pavlík a mladý Hladík. Vľavo je prvou voľbou reprezentant Kostariky Leal a obranu dopĺňa ďalší mladík Janso. Stred poľa bude závislý na výkonoch reprezentanta Kóňu a o slovo sa po dlhom zranení hlási aj Križko. Dlhé auty bude mať opäť na starosti Čech Strnad a novým tvorcom hry bude jeho krajan Černý. Tomu by mal pomôcť zľava M. Ďurica a vpravo sa budú čakať prieniky od Jar. Diviša. Stred poľa dopĺňajú legionári Wijlaars (Holandsko) a Bolinha (Brazília). Prevahu zahraničných hráčov zvýrazňujú hlavne útočníci. O góly by sa mala starať hlavne štvorica Diarrassouba, Blackburn, Kalabiška (Česko) a P. Hošek (Česko). Šancu popri nich môže dostať aj talentovaný Vilkovský.

Aká bude jar?
Od začiatku budú musieť v Senici dokazovať oprávnenosť svojich ambícií o opätovnej účasti v Európskej lige. Hneď totiž po prvom zápase bude Senica dohrávať štvrťfinále Slovnaft cupu proti Slovanu a popri tom nesmie zabudnúť zbierať body do tabuľky. V druhej polovici jari sa stretne proti svojim priamym konkurentom v boji o vysnívanú miestenku a v závere bude mať ešte možnosť si bodovo prilepšiť proti mužstvám z konca ligovej tabuľky. Veľa bude záležať hlavne na novej útočnej formácií mužstva či dokáže nastrieľať dostatok gólov, ktoré mužstvu pomôžu dosiahnuť cieľ.

FC ViOn Zlaté Moravce

Bilancia po jeseni: 5. miesto, 30 bodov

Aká bola jeseň?
Rozprávkovú jeseň prežili Zlatomoravčania. Od začiatku súťaže udivovali svojimi výsledkami a dokonca po 4. kole boli na čele tabuľky. Tréner Jarábek dokázal dostať z odložených hráčov iných klubov  a z pomerne neznámych hráčov nižších súťaží prakticky všetko. Pritom mal veľmi úzky káder a každá strata mrzela dvojnásobne a hlavne keď vypadol na dlhší čas kapitán Kuračka. A to ešte dokonca mali Zlaté Moravce pred koncom jesennej časti šancu stať sa aj  polovičným majstrom.

Stalo sa v zime
Dobré výkony počas jesennej časti súťaže nezostali bez povšimnutia iných klubov a do Zlatých Moraviec chodili ponuky na najlepších hráčov. Ofenzívny stopér Janečka neodolal vábeniu druhej nemeckej bundesligy a zamieril do Rostocku. Kapitán Kuračka po zranení už nebude obliekať dres Zlatých Moraviec a zamieril do Trnavy. Tam s radosťou poslali aj útočníka Pavelku a výmenou za neho dostali Bernátha. Káder ešte rozšírili aj M. Luhový z Petržalky a voľný hráč Husár. Zlatomoravčania sa už tradične pripravovali v dobrých domácich podmienkach.

Hráčsky káder
V bránke bude opäť jednotkou M. Kuciak na ktorého bude dozerať nielen ako tréner brankárov, ale aj ako jeho dvojka Brezina. V obrane nastali zmeny. Vpravo sa nič výrazné nezmenilo a Pavlenda s univerzálnym Candrákom ju budú aj naďalej strážiť. Zmeny sa týkajú hlavne stopérskych pozícií. K Pav. Majerníkovi sa z ľavej strany stiahol Chren a jeho miesto vyplní Husár. Obranu doplnia P. Farkaš a mladík M. Pinter. Veľa sa bude čakať od stredu poľa. Na poste defenzívneho stredopoliara je prvou voľbou Pavlovič. Pravá strana bude závislá na Orávikovi a ľavá na Hruškovi. Futbalovú pečať by mali dať hre dobre technicky vybavený Babic a reprezentant do 21 rokov Paur. Konkurenciu bude zvyšovať M. Luhový a na šancu čakať mladý R. Pinter, či majiteľov syn a asistent trénera M. Ondrejka. Pomôcť môže po vyliečení aj L. Kováč. V útoku sa budú konečne góly čakať od Hodeka alebo Brčáka. Týmto dvom zvýši konkurenciu po zotavení sa zo zranenie Bernáth.

Aká bude jar?
Pre Zlaté Moravce bude veľmi ťažká, ale zároveň bude veľkou výzvou. Už sa zrejme nestane, že nejaké mužstvo hráčov Zlatých Moraviec podcení ako sa to stalo občas na jeseň. Zlaté Moravce na dosiahnutie svojich cieľov budú potrebovať každého hráča z úzkeho kádra. Body budú musieť zbierať od začiatku jari, pretože v druhej polovici majú náročnejší program. Do toho sa primieša aj semifinálovú účasť v Slovnaft cupe, kde si na súpera budú musieť ešte počkať. Bude zaujímavé sledovať či jesenné prekvapenie súťaže vydrží s dychom až do konca.

MFK Ružomberok

Bilancia po jeseni: 6. miesto, 28 bodov

Aká bola jeseň?

V prvej polovici jesennej časti trénoval Ružomberčanov L. Jurkemik, ktorého vystriedal neznámy Čech Křeček. Táto nekoncepčná výmena sa na prekvapenie ukázala ako zatiaľ úspešná. Mužstvo zaznamenalo okamžite sériu troch víťazstiev v rade a nebyť prehry v poslednom kole v Bratislave so Slovanom 2:0, tak by pod Křečkom ani raz neprehralo. Takto sa séria bez prehry skončila na čísle 8. Mužstvo ťahal hlavne nový kapitán Masaryk, ktorý sa stal najlepším strelcom jesennej časti s 12 gólmi.

Stalo sa v zime
Že sú v Ružomberku funkcionári netrpezlivý ukázala aj zimná príprava. Zlé výsledky v príprave znamenali ďalšie zmeny v realizačnom týme a tak trénerovi Křečkovi dosadilo vedenie nového asistenta Totkoviča a vymenilo aj vedúceho mužstva. Klub angažoval minimálne jedného hráča do každej formácie. Ružomberčania mali ťažkú prípravu v domácich podmienkach, ktorú im výrazne sťažoval sneh a tak museli niektoré tréningy absolvovať v hale.

Hráčsky káder
Doterajšej jednotke Hrdličkovi prišiel konkurovať český brankár Zich. Jeden z týchto dvoch brankárov bude musieť dirigovať obranu pred sebou a hlavne stopérske zloženie sa môže často meniť. Kostelného a novú posilu Noseka vyradili zdravotné problémy z prípravy a na ich miestach môžu hrať Práznovský a tiež univerzálny Greššák. Kraje obrany zostali oproti jeseni nezmenené a tak P. Masla vpravo alebo M. Jurkemika vľavo bude aj naďalej alternovať Gallo. V strede poľa bude ústrednou postavou Ďubek  a vedľa neho dostane priestor reprezentant do 21 rokov J. Vavrík. Vpravo bude naďalej hroziť mladý Čech Skalák a vľavo zostal ešte J. Chovanec. Z jesenné kádra sú tu ešte aj Bielák, Hoferica, Iv. Kotora. Zvyšok stredu poľa tvoria noví hráči a to Poliaček, Keňan Oboya a mladý univerzálny Lásik. Útok bude opäť stáť na Masarykovi, ktorému môže pomôcť nová posila Srb Markovič alebo aj Serečin či Š. Pekár.

Aká bude jar?
Ružomberčania nebudú brať na jar nič iné ako miesto do Európskej ligy, pričom by chceli časom opäť mať mužstvo schopné vyhrať majstrovský titul. Hneď prvé kolá jarnej časti ukážu Ružomberčanom realitu a buď ich odsunú z tohto boja alebo upevnia pozíciu na čelných miestach tabuľky. Ak dokážu držať krok s elitou, tak posledných 5 zápasov definitívne nastaví Ružomberku zrkadlo v tabuľke a rozhodne o splnení alebo nesplnení primárneho cieľa. V prípade nepriaznivých výsledkov bude určite zaujímavé sledovať pevnosť stoličky pod trénerom Křečkom.

Percentuálny odhad na miestenku do Európskej ligy

FK Senica 40 %
FC ViOn Zlaté Moravce 25 %
MFK Ružomberok 20 %
Iné mužstvo
15 %

Boj o Európsku ligu bude najpočetnejší. Nebude sa rozhodovať len v Corgoň lige, ale aj v Slovnaft cupe a každé mužstvo čo i len s malou šancou sa o ňu pokúsi. Slovensko má štyri miestenky do pohárovej Európy a z toho tri do Európskej ligy. Pri reálnom predpoklade, že Ligu Majstrov a dve miestenky v Európskej lige obsadia mužstvá z elitnej trojky sa črtá pre zvyšok jedno miesto. K nemu má najbližšie Senica, ktorá pod taktovkou trénera Grigu bude určite dobre pripravená a podobne ako Zlaté Moravce hrá oň aj v Slovnaft cupe. Z neho môže miestenku získať aj Banská Bystrica, ostatné mužstvá by museli výrazne zabrať v lige.

Kto podľa vás z tejto trojice mužstiev má najbližšie k Európskej lige? Je reálne podľa vás, že aj viac mužstiev z tejto trojice by si zahralo na jeseň Európsku ligu? Alebo je podľa vás v tejto trojici nový majster Slovenska? Svoj názor vyjadrite v diskusií.