Main Content

Od zákazu kvôli očkovaniu po zisk trofeje: Novak Djokovič hodnotí svoj triumf na Australian Open 2023

pondelok, 30. január 2023 08:50 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Srbský tenista Novak Djokovič po vyrovnaní rekordu Španiela Rafaela Nadala v počte grandslamových titulov zdôraznil, že je hladný po ďalších trofejach. Ešte v tejto sezóne by sa rád osamostatnil na čele historických tabuliek. Obaja velikáni majú na konte 22 singlových titulov z podujatí veľkej štvorky. Austrálčan Nick Kyrgios tvrdí, že Djokovič má potenciál na to, aby ich vybojoval 28.

Srb je vďaka triumfu na Australian Open od pondelka opäť svetovou jednotkou, prvýkrát od júna 2022. "Nemienim sa teraz zastaviť. Mám veľkú motiváciu získať čo najviac grandslamových titulov. Nerád sa s niekým porovnávam, no je privilégium byť súčasťou diskusie o tom, ktorý tenista je najlepší v histórii. Lichotí mi, ak si niekto myslí, že som to ja. Dávam veľa úsilia a energie do toho, aby som podával na kurte maximálne výkony. Ak som na tom dobre fyzicky i mentálne, som schopný vyhrať ktorýkoľvek turnaj," uviedol 35-ročný Srb pre akreditované médiá.

Prvýkrát triumfoval v Melbourne v januári 2008 ako 20-ročný pod vedením slovenského trénera Mariána Vajdu, ktorý bol pri 20. tituloch "Noleho". O tri a pol roka neskôr Djokovič po Wimbledone prvýkrát zasadol na mužský tenisový trón. "Návrat na post svetovej jednotky a ďalší titul grandslamového šampióna určite poriadne oslávim. Čím som starší, tým viac si uvedomujem, že takéto veci nie sú žiadna samozrejmosť Potrvá niekoľko dní, kým to celé strávim. Som neskutočne hrdý na to, čo som dosiahol. Uplynulé tri-štyri týždne boli pre mňa náročné, mal som problémy so zadným stehenným svalom, no ani tie ma nezastavili na ceste za ďalším úspechom."

Djokovičovi zablahoželal k titulu i jeho dlhoročný rival Švajčiar Roger Federer. "Neskutočné úsilie zo strany Novaka, veľká gratulácia," napísal na twitteri 20-násobný grandslamový šampión. Ku gratulantom sa pripojil aj Kyrgios, ktorý vlani prehral s Djokovičom vo finále Wimbledonu. "Haha, hovoril som vám, že sme stvorili monštrum. Vychutnal som si finálový zápas z pohodlia môjho gauča a bola to skvelá šou. Novak môže poľahky získať 28 grandslamových titulov a definitívne ukončiť diskusie o tom, kto je najlepší tenista v histórii."

Djokovičov tréner Goran Ivaniševič sa už teší na ďalšie pokračovanie súboja o lídra v počte grandslamových trofejí. "Už pred ôsmimi či deviatimi rokmi som hovoril, že Novak s Rafom raz prekonajú Rogera. Mnohí na mňa vtedy hádzali čudné pohľady. Teraz ich majú na konte 22. Sú to dvaja neuveriteľní športovci, ktorí pre svetový tenis spravili veľmi veľa. Dúfam, že obaja budú zdraví a fanúšikovia uvidia pokračovanie ich bitky. Novak teraz vyhral v Melbourne, kde sa cíti ako doma, Rafa bude zasa chcieť uspieť vo svojej obývačke na Roland Garros. Carlos Alcaraz je na antuke výborný, no vždy, keď Rafa vstúpi na parížsky dvorec Philippa Chatriera, je pre mňa najväčší favorit na zisk titulu," povedal Ivaniševič pre oficiálnu stránku ATP.

Chorvátovi na Australian Open najviac imponoval Djokovičov forhend. "Pred začiatkom sezóny sme na ňom usilovne pracovali. Pred Australian Open sa Novak zranil, preto sa snažil v jednotlivých zápasoch v Melbourne rýchlejšie ukončovať výmeny a byť agresívnejší. Otváral si kurt a jeho forhendy boli brilantné, také som z jeho rakety nevidel počas celej kariéry. Novak je neuveriteľný. Niekedy na kurte príliš prejavuje svoje emócie, háda sa, ale spôsob, akým získal jubilejný 10. titul v Melbourne, je naozaj obdivuhodný."