Main Content

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o stred tabuľky: Nitra, B.Bystrica, Trenčín

streda, 29. február 2012 13:53 | Autor: Filip Chudý

Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o stred tabuľky: Nitra, B.Bystrica, Trenčín
Servis k jarnej časti Corgoň ligy: Boj o stred tabuľky: Nitra, B.Bystrica, Trenčín | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Po vyše troch mesiacoch pôstu sa začne jarná časť Corgoň ligy. Počas 15 kôl sa rozhodne o umiestnení jej účastníkov v konečnej tabuľke. Jeseň rozdala karty a mužstvá už vedia o čo budú hrať.

Trojica mužstiev na 7. až 9. mieste bude mať za hlavný cieľ dostať sa čo najvyššie do pokojných vôd stredu tabuľky a vôbec sa nestrachovať o záchranu. A práve tieto 3 mužstvá vám dnes predstavíme.

FC Nitra

Bilancia po jeseni: 7. miesto, 22 bodov

Aká bola jeseň?
Nitrania sa stali neohrozenými remízovými kráľmi súťaže, keď si body delili až 10-krát. V prvej polovici jesene ich ešte 5 remíz nemrzelo, ale neskôr hlavne v domácom prostredí si začali uvedomovať, že za víťazstvo je trojnásobne vyšší počet bodov. A preto sa odhodlali k riskantnejšiemu futbalu, ktorí im priniesol taktiež iba remízy, ale tentoraz už nie 0:0. V domácom prostredí vyhrali iba jediný raz a to nad nevýraznom Dunajskou Stredou 2:0. Aj preto po poslednom domácom zápase v 17.kole a ďalšej remíze skončil na lavičke tréner Cyril Stachura a dočasne ho nahradil Róbert Barborík, ktorý ako inak s mužstvom remizoval v Prešove.

Stalo sa v zime
Pod Zoborom na trénerskú lavičku zasadol skúsený Ladislav Jurkemik, ktorý od začiatku začal trénovať v mužstve kondičnú stránku. Namiesto vyhnutiu sa tuhej zime v teplejších krajoch, išli Nitrania mrazu priamo naproti do Dolného Kubína. Tam už s mužstvom neboli dvaja najskúsenejší hráči Rák s Hodúrom, pretože v klube skončili. Z hosťovania v Slovane sa vrátil brankár Hroššo a v Nitre vyskúšajú popri domácej liahni aj hráčov z iných krajín. Po dobrých skúsenostiach s N´Tulim, tentoraz angažovali jeho bývalého spoluhráča Soumaha (Guinea) a taktiež získali v našej lige známeho Brazílčana Clébera.

Hráčsky káder
Nitrania majú na brankárskom poste troch bývalých mládežníckych reprezentantov (Hroššo, Chudý, Kopecký), pričom Hroššo je aktuálne aj v širšom kádri seniorskej reprezentácie. Na pravej strane obrany hrával až do príchodu nových posíl jediný legionár v kádri Čech Kaspřák a konkurenciu tam zvýši uzdravený Igor Kotora. Naopak na stopérskom poste sa zranil Kolmokov a toho by mal pri Tóthovi zastúpiť mladý Čech Murín. Vľavo je miesto pre Čirika alebo univerzálneho Harbuľáka. Stred poľa by mali vypĺňať nový kapitán Šimončič spoločne s Držíkom. Tvár hre majú dať Soumah s Gajdošom a pomôcť by im v tom mal zľava Cléber. V krídelných priestoroch budú operovať Kolár, Boszorád, Ivančík a konkurenciu zvýšia ďalší mladíci na čele s Kemlágem. V útoku môže mať Nitra problém, pretože útočníkov má takmer všetkých zranených. Reprezentanti do 21 rokov Šimonek s Mikušom a novozískaný Čech Kroupa behali viac po doktoroch ako po trávniku. Pričom aspoň Šimonek začal trénovať s mužstvom. Paukner taktiež nie je stopercentne zdravý. A preto bude obsadenie útoku Nitry hlavne na začiatku jari otázne.

Aká bude jar?
Nitra má ťažký začiatok jarnej časti a každý získaný bod sa bude mužstvu počítať ako plusový. Aj program zápasov má tak nastavený, že bude zrejme pokračovať v trende z minulých sezón a jej výsledky budú ako jazda na horskej dráhe. Základný cieľ a to prinavrátiť peknú hru a diváka na tribúny nebude drasticky naplnený, ale výsledky hlavne doma sa zlepšia, pretože horšie to byť už nemôže. Nitra v druhej polovici jari s pocitom záchrany a žiadnom výraznou ambíciou posunu v tabuľke dokáže určite uhrať zopár prekvapivých výsledkov.

FK Dukla Banská Bystrica

Bilancia po jeseni: 8. miesto, 21 bodov

Aká bola jeseň?
Banská Bystrica síce začala sezónu domácou prehrou s Nitrou (1:2), ale začiatok súťaže jej určite vyšiel. Nasledovali totiž tri víťazstvá za sebou a usadenie sa v horných poschodiach tabuľky. No čím viac bolo chladnejšie, tým aj bodov na konto vojakov pribúdalo postupne menej. V septembri prišli do klubu nový dvaja akcionári a prezident SFZ Ján Kováčik si nechal v klube tretinový podiel. Ani tieto zmeny nepomohli Dukle k výrazným bodovým záberom a tak konečné 8.miesto po jeseni bolo hodnotené ako neúspech.

Stalo sa v zime
V Banskej Bystrici sa snažia pracovať racionálne a preto ani žiadne výrazné zmeny v zimnej príprave sa neočakávali. Iba výrazne zabolel odchod útočníka Martina Jakubka do Permu. Nielen jeho 10 gólov bude chýbať. Celá útočná hra bola postavená na ňom a tak musel tréner Zaťko meniť celú útočnú schému. V novej, by mali hrať dôležitú úlohu Augustín a M. Kuzma, ktorých získali na hosťovanie zo Slovana. Z mužstva odišiel aj ďalší útočník Uškovič (4 góly) a nahradiť viac ako polovicu gólov z jesene, bude určite ťažké.

Hráčsky káder
Dlhodobo zranený Boroš už je v poriadku a vytvorí tak s Belicom vyrovnanú brankársku dvojicu. Práve oni dvaja sú jedni z málo skúsených hráčov v kádri. Ďalším do partie je kapitán Poljovka okolo ktorého sa bude skladať obrana. V strede mu bude pomáhať talentovaný Gyömbér a Kupčík. Kraje vyplnia vpravo Turňa a vľavo Savič a tých budú alternovať mladíci alebo univerzálny hráči zo stredu poľa. V ňom je už stálicou M. Pančík a taktiež Bažík. Do reprezentačnej „21“ sa budú snažiť nazerať svojimi výkonmi Hlinka s Považancom. Nim bude konkurovať Augustín a na krídle sa bude chcieť opäť pozitívne po neplodnom čase ukázať Brašeň. Vkladom do budúcnosti budú mladí hráči Faško, Rejdovian či Ľupták. V útoku sa veľa bude čakať od M. Kuzmu a novej posily z tretej poľskej ligy Matúša. Hlavne v Kuzmovom prípade sa bude čakať, že či si spomenie na pekné nedávne časy v Banskej Bystrici. Túto dvojicu budú dopĺňať Laksík so Slančíkom, ktorí by sa už mali konečne viac presadiť.

Aká bude jar?
Veľmi dôležitý bude pre Banskú Bystricu začiatok v ktorom sa stretne proti mužstvám približne zo svojej váhovej kategórie. Výsledky týchto zápasov naznačia reálnosť ambície v tabuľke stúpať. Celkovo až 10 zápasov na jar budú maž proti mužstvám z ktorými sa chcú porovnávať alebo byť pred nimi. Banská Bystrica bude určite dávať dostatok šancí pre svojich odchovancov a z nich, by sa aspoň dvaja mali poriadne chytiť svojej šance. Veľmi dôležitý bude pre vojakov Slovnaft cup, pretože postup do finále cez Žilinu, by ich výrazne priblížil pohárovej Európe.

AS Trenčín


Bilancia po jeseni: 9. miesto, 19 bodov

Aká bola jeseň?

Tradičnú nováčikovskú jeseň zažili aj pod hradom Matúša Čáka. Bola plná eufórie, na ktorú mužstvo v niektorých prípadoch až doplatilo. Trenčania sa snažili produkovať pútavý ofenzívny futbal, na ktorý má aj hráčov. Prvé víťazstvo prišlo až v 6.kole doma s Dunajskou Stredou (1:0). Veľkou zbraňou Trenčína bola ich umelá tráva, s ktorou mali problémy všetky mužstvá čo tam hrali. Vonku to už také slávne nebolo a nedokázali vyhrať ani raz a zo súperových ihrísk si doviezli iba chudobné 3 body. Vynikajúce boli hlavne tri domáce stretnutia proti trom najlepším mužstvám jesene, ktoré priniesli výborný futbal s množstvom gólov.

Stalo sa v zime
Žiadne oslabovanie kádra sa nekonalo aj keď ponuky chodili do Trenčína z celej Európy. Naopak prevládali samé pozitívne správy. Kvalitnú legionársku enklávu ešte rozšírili a taktiež mužstvo doplnili aj z vlastných zdrojov. Už sa vyliečil zo zranenia aj kapitán Ševela a tak nič nebránilo Trenčanom aby skvalitňovali svoj herný prejav a odstraňovali nedostatky, čo sa im podľa slov trénera Guľu ešte celkom nepodarilo. Navyše v príprave sa konečne rozstrieľal Depetris (8 gólov), ktorý zostal na jeseň veľa dlžný svojej povesti kanoniera. Klub nadviazal spoluprácu s druholigovým holandským klubom AGOVV Apeldoorn.

Hráčsky káder
Trenčania sa aj naďalej budú spoliehať na dobré výkony brankára Volešáka a na ligovú šancu bude čakať Šemrinec. Obrane bude opäť veliť kapitán Ševela a s ním si na stopérskom poste zahrá aj Kleščík. Napravo sa vráti Godál a toho bude istiť Čögley. Vľavo bude hrať Holúbek alebo nová posila Srb Radovanovič. Na šancu budú čakať talentovaní Senegalčan Diakite a Mazáň. Stred poľa je ozdobou trenčianskeho tímu. Rýchle pravé krídlo Peltier (Trinidad a Tobago), nenapodobiteľný Salinas (Paraguaj), tvrdý až zákerný Baez (Argentína) či prebúdzajúci sa Hlohovský budú robiť problémy každej obrane. A to majú ešte V. Horvátha či reprezentantov do 21 rokov Štefánika a Mazana. Sľubne aspoň zatiaľ na papieri vyzerá nový Argentínčan Díaz. V útoku bude stále prvou voľbou Argentínčan Depetris, ale pomôcť by mu mal aj skúsený Štyvar alebo vysoký Malec. Káder dopĺňajú ešte talentovaní mladíci do každej formácie z vlastných zdrojov.

Aká bude jar?
V prípade Trenčína si môžeme byť istí, že budú produkovať taký istý pútavý futbal ako na jeseň a pri ich zápasoch sa diváci nudiť nebudú. Trenčín má kvalitu súperov rovnomerne rozloženú v programe jarnej časti a preto by mal body získavať pravidelne. V domácom prostredí bude pokračovať jeho výhoda umelého trávnika a body sa odtiaľ budú voziť veľmi ťažko. Ozdoby súťaže ako Peltier a Salinas sa budú snažiť opäť ukazovať pred scoutmi iných mužstiev a to budú môcť využiť aj ostatní hráči Trenčína, aby sa predviedli v pozitívnom svetle.
 

Percentuálny odhad na pokojný stred tabuľky

FC Nitra  30 %
FK Dukla Banská Bystrica 20 %
AS Trenčín
50 %

Všetky tieto tri mužstvá, by nemali mať žiadny väčší problém so záchranou. Naopak všetky chcú ísť v tabuľke vyššie a ešte aj ponaháňať skupinu mužstiev pred nimi a pevne sa usadiť v strede tabuľky. Trenčín si udržal mužstvo pokope a to bude jeho hlavná zbraň. Hráči sa totiž už trochu naučili hrať futbal o súťaž vyššie a nebudú robiť až také kardinálne chyby ako na jeseň. Nitra určite zvýši dôraz v osobných súbojoch čo je jeden zo základných stavebných kameňov práce trénera Jurkemika a doma získa väčší počet bodov ako na jeseň. Banská Bystrica vie, že do pohárovej Európy sa môže dostať iba cez Slovnaft Cup a tomu podriadi všetko. Niektoré zápasy kvôli tomu aj vypustí a bude dávať šancu menej skúseným odchovancom.

Kto podľa vás z tejto trojice mužstiev skončí na konci súťaže najvyššie? A bude prípadný posun v tabuľke radikálny alebo iba kozmetický? Alebo sa niekto z nich ešte zapojí do boja o záchranu? Svoj názor vyjadrite v diskusií.